Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Svenska truppen till Paralympics uttagen

Dela

Nu är Sveriges slutgiltiga trupp till Paralympics i Paris (28 augusti-8 september) uttagen. Truppen består av totalt 20 aktiva och en pilot, fördelat på sju idrotter. 

Den svenska truppen består av 20 aktiva plus en pilot i forma av Catrin Nilsson. Nio av 20 är debutanter och sex av 20 är paralympiska medaljörer.
Den svenska truppen består av 20 aktiva plus en pilot i forma av Catrin Nilsson. Nio av 20 är debutanter och sex av 20 är paralympiska medaljörer.

– Jag är oerhört stolt över den här svenska truppen. Det är en slagkraftig trupp med hög medaljkapacitet, säger truppchefen Niclas Grön

Halva truppen är debutanter

Sex av 20 aktiva är tidigare paralympiska medaljörer. Dessutom vittnar nio debutanter om att den svenska truppen är fylld med framtidstro. 

– Det är glädjande att vi har nio debutanter som i den ökade internationella konkurrensen slagit sig in till Paralympics. De har all potential att konkurrera redan i Paris, men många av dem ska vara som bäst i Los Angeles 2028. Det ska bli oerhört spännande att följa deras spel.

Hög internationell konkurrens 

Efter spelen i Rio de Janeiro stod Sveriges Paralympiska Kommitté inför ett generationsskifte. Men den processen drog ut på tiden mycket på grund av pandemin och begränsade möjligheter för unga parasportare att få de internationella tävlingar och kvalpoäng. Samtidigt har den internationella konkurrensen hårdnat i många idrotter.

– Paralympics i Paris kommer bli ett mäktigt evenemang, med idrott i absolut världsklass. Vi är stolta att ha med oss en så konkurrenskraftig trupp med många debutanter som vi hoppas ska vara förebilder för unga parasportare i många spel framåt, säger Niclas Grön. 

De paralympiska spelen i Paris avgörs 28 augusti-8 september.

Fakta om truppen 

Namn

Idrott

Antal Paralympics

Ort

Ålder

Emil Andersson

Bordtennis

3

Örebro

Hemort: Arboga

31 år

Alexander Öhgren

Bordtennis

2

Norrköping

35 år

Smilla Sand

Bordtennis

0

Malmö

22 år

Daniel Gustafsson

Bordtennis

0

Växjö

Hemort: Hultsfred

26 år

Anja Händén

Bordtennis

0

Halmstad

Hemort: Borås

20 år

Jonas Hansson

Bordtennis

0

Kungälv

27 år

Anna Beck

Cykel

1

Kil

44 år

Louise Jannering

Cykel

1

Uppsala

27 år

Henrik Marvig

Cykel

2

Huskvarna

46 år

Louise Etzner Jakobsson

Dressyr

2

Klintehamn

64 år

Lena Malmström

Dressyr

1

Hässleholm

55 år

Lotta Wallin

Dressyr

0

Färlöv

56 år

Renée Claesson-Ribring

Dressyr

0

Enköping

40 år

Nicolina Pernheim Goodrich

Judo

4

Göteborg

33 år

Ebba Einarsson

Rodd

0

Falkenberg

24 år

Pernilla Lindberg

Simning

3

Göteborg

30 år

Conrad Hildebrand

Simning

0

Vällingby

29 år

Nicola St Clair Maitland

Simning

0

Tumba

21 år

Philip Jönsson

Sportskytte

2

Mariestad

30 år

Anna Benson

Sportskytte

1

Halmstad

40 år

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige.

Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel.

Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort.

Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Blev mamma i januari – nu är Nicolina Pernheim klar för Paralympics24.7.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under onsdagsmorgonen presenterade Sveriges Paralympiska Kommitté ytterligare två namn till Paralympics i Paris. Guldskytten från Tokyo, Philip Jönsson och den fyrfaldiga paralympiern, Nicolina Pernheim Goodrich, som blev mamma så sent som för ett halvår sedan. – Det är väldigt stort, jag har haft tur och allt har gått enligt plan. Det är fantastiskt, säger Nicolina om uttagningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye