Växjö kommun

Växjö kommun ska samarbeta med Röda Korset för social hållbarhet i Araby

Dela

Växjö kommun ska teckna ett samverkansavtal med Röda Korset i Växjö i form av ett IOP - idéburet offentligt partnerskap. Detta för att skapa en ökad delaktighet bland invånare i Araby samt bidra till förbättrad hälsa, ökad trygghet och ökad förmåga att förebygga och återhämta sig vid kris och oro.

- Ett gott samhälle med trygga och delaktiga Växjöbor bygger vi i gemenskap. Därför är vi glada över detta samarbete med Röda Korset och att vi får fler mötesplatser i Växjö. Tillsammans kan vi bidra till att vi får ett varmare Växjö där alla har en plats, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

Röda Korset ökar sin lokala närvaro i Araby genom att öppna en fysisk mötesplats i det tidigare medborgarkontoret på Hjalmar Petris väg 2. Utgångspunkten är att bidra till stärkt gemenskap och delaktighet bland boenden i Araby.

Arbetssättet och metodiken utgår från Svenska Röda Korsets program Socialt Hållbara Samhällen, där invånare involveras i projekt och insatser från start i planeringen till genomförandet.

- Arbetet som ska göras bygger på invånarens delaktighet och planeras utifrån dialog. Det är viktigt för oss att arbetet drivs tillsammans med invånarna, säger Ann-Sofi Persson, hållbarhetschef.

- Avtalet ger oss förutsättningar att vidareutveckla ett strukturerat och långsiktigt områdesbaserat arbete i Araby. Med fokus på invånarnas delaktighet och medskapande hoppas vi på en ökad tillit och trygghet samt en ökad förmåga för de boende i området att förebygga och återhämta sig vid kris och oro, säger Magnus Andersson, Röda Korset.

Genom att teckna ett IOP med Röda Korset kan Växjö kommun bidra till att etablera Plan Araby över avtalsperioden 2024-09-01 – 2026-12-31. Växjö kommun ersätter Röda Korset 500 000 kronor/helår för samtliga överenskomna insatser samt ersättning för hyreskostnader.

Redan idag finns Områdesteam Araby som är en samverkan mellan kommunen, civilsamhället, Linnéuniversitet och fastighetsägare som tillsammans arbetar för att utveckla området. Avtalet som nu har skrivits är en viktig pusselbit i det arbetet.

För mer information och intervjuer:
Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande, 073-368 72 31
Ann-Sofi Persson, hållbarhetschef, 0470-417 50
Magnus Andersson, Röda Korset, 073-504 79 15

Nyckelord

Kontakter

Om oss

I Växjö kommun värnar medarbetarna om varandra och om invånarna, företagarna och besökarna. Tillsammans bygger vi alla en levnadsvänlig, hållbar plats där du kan vara dig själv. Kommunen erbjuder en mix av tätort och landsbygd, sport och kultur, puls och vila. Här finns ett spännande näringsliv och ett modernt universitet. Naturen finns alltid nära och lockar till både vila och äventyr.

Följ Växjö kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye