Varför knarkar så många unga? UR:s nya programserie Allt om knark belyser ett utbrett samhällsproblem
30 procent av gymnasieeleverna har blivit erbjudna knark det senaste året. I nya UR-programserien Allt om knark synas myterna kring droger utifrån inskickade frågor från ungdomar. Medverkande är poliser, före detta langare och drabbade som skådespelaren Dragomir Mrsic, för att berätta om hur mycket drogerna förstört i hans liv.
Premiär på UR Play 18 september. Sändningsstart i SVT den 18 september 22.50 i SVT 1.
Narkotika syns allt oftare i både populärkultur och i sociala medier och är en del av många svenska tonåringars vardag. Allt om knark erbjuder en informativ och underhållande djupdykning i ett ämne som väcker starka känslor bland ungdomar i dag, med målet att både informera och förebygga.
Under 2023 svarade 15 procent bland både pojkar och flickor på gymnasiet att de använt narkotika någon gång, enligt statistik från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Bland Sveriges niondeklassare svarade sex procent av pojkarna och sju procent av flickorna i årskurs 9 att de någon gång använt narkotika, enligt samma undersökning.
I åtta avsnitt om cirka femton minuter vardera, guidas vi i programserien genom allt från de fysiska och psykiska effekterna av droger till de sociala och rättsliga konsekvenserna. Poliser, läkare och jurister intervjuas tillsammans med före detta langare och före detta missbrukare som svarar på de inskickade frågorna från ungdomar runtom i Sverige.
Skådespelaren Dragomir Mrsic, berättar i programserien om den fula baksidan av droger som han själv upplevt på nära håll.
– Jag har förlorat mina syskon, föräldrar och jag har själv suttit i fängelse. Ni vill inte ha den resan som jag har haft, säger Dragomir Mrsic i programmet.
Folkhälsomyndigheten gjorde nyligen en beräkning som visar att illegala droger kostar samhället 40 miljarder kronor – varje år. Det är inte bara själva missbrukaren som utsätter sig för risker. Även samhället och närstående får betala ett högt pris. I programmet får vi möta föräldrar som mist barn i dödliga överdoser. I avsnitten delar också experterna ut tips på hur vänner och vuxna ska agera när varningssignaler upptäcks.
– Vårt mål är att skapa en serie där elever kan få svar på sina frågor från pålitliga källor och samtidigt bidra till en öppen och ärlig diskussion om droger, säger Greta Edlund, exekutiv producent, Allt om knark.
Syftet med Allt om knark är att skapa diskussion i klassrummet och att öka kunskapen bland vuxna, lärare och unga om hur droger påverkar kroppen, hjärnan, relationerna och samhället i stort. Avsnitten är anpassade för flera olika skolämnen och serien är utformad för ämnesövergripande undervisning om ANDTS (alkohol, narkotika, doping, tobak, spel).
Medverkar gör även Lisa Borg (fd Anckarman), influencer och Lovisa Karlsson (Lakidoris), Youtuber.
Avsnitt 1: Vad är knark?
Vad räknas som droger, hur vanligt är det att använda droger och är det tjejer eller killar som knarkar mest?
Avsnitt 2: Kroppen och hjärnan
Droger är till för att påverka kroppen och hjärnan. Men hur känns det egentligen att knarka, är det extra lockande för vissa personer och varför blir man beroende?
Avsnitt 3: Nära, kära och knark
Droger påverkar relationen till nära och kära, oavsett om det är du själv eller en anhörig som missbrukar. Vi pratarar om hur du kan hjälpa och själv få hjälp.
Avsnitt 4: Nästan knark?
Vi undersöker knarkets gråzoner, det som liknar knark men inte är olagligt. Hur farligt är lustgas, hur många niondeklassare har testat alkohol och kan man knarka mediciner?
Avsnitt 5: Drogerna och samhället
Trots att många droger är olagliga påverkar de vårt samhälle. Vi tar upp frågor om knarkets kostnader, kopplingen till gängkriminalitet och om det går att få ett drogfritt samhälle.
Avsnitt 6: Lagligt och olagligt
Sverige och Nederländerna har vitt skilda narkotikalagstiftningar. När det till exempel gäller cannabis och lustgas har vi tänkt helt olika. Vilka effekter kan legalisering ge, och är lagligt detsamma som ofarligt?
Avsnitt 7: Ok eller inte ok?
Vi tittar närmare på etiska aspekter av droger. Är det upp till var och en att bestämma över sin kropp eller har man även ett moraliskt ansvar för de problem som drogerna orsakar? Varning för starka bilder.
Avsnitt 8: Vuxenspecial
Vi riktar oss till dig som är vuxen och ansvarig för unga på ett eller annat sätt. Hur vanligt är droger bland unga, vilka knep finns för att upptäcka användning och vilket ansvar har man som vuxen?
Nyckelord
Kontakter
Anton EmanuelssonPressansvarig - frågor om program och intervjuer
Tel:+46 73 950 94 17anton.emanuelsson@ur.seInhouseBildförfrågningar
Tel:08-784 40 00inhouse@ur.seBilder
Om UR
UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.
På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.
Följ UR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UR
Systrarna Graaf utforskar sitt samiska arv i Typiskt samer2.10.2024 08:10:57 CEST | Pressmeddelande
De flesta svenskar har koll på systrarna Magdalena och Hannah Graaf men få känner till deras samiska ursprung. I UR:s nya programserie Typiskt samer plockar systrarna fram sina koltar och beger sig till fjällen för att lära känna den samiska kulturen. Tittarna får följa med på en personlig upptäcktsresa genom Sápmi som innefattar jojkskola, renrace, samisk dans och mycket mer.
Kändisar läser sagor för barn i UR:s serie Lässugen30.9.2024 11:03:49 CEST | Pressmeddelande
David Sundin, Siw Malmkvist och Robert Fux är några av de kända personer som samlats för att hjälpa till att väcka barnens nyfikenhet för böcker och skapa kärlek till läsning. Som en del av UR:s satsning på läsning återvänder nu serien Lässugen med en kreativ och magisk serie för både lärare och föräldrar som vill väcka barns läslust.
UR bidrar till tema Sápmi på årets bokmässa24.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vad får Sanningskommissionen för det samiska folket för konsekvenser? Och hur kommer det sig att det ofta är kvinnorna i Sápmi som i offentligheten lyfter samernas rättigheter? Vad är sant och falskt om samer och kan man i vuxen ålder återta sin samiska identitet? Det här är exempel på de frågor och ämnen som UR lyfter i fyra olika samtal på årets Bokmässa.
Folkkära tv-profiler till Gävleborg, Dalarna och Östergötland för att bryta digitalt utanförskap24.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nästan 30 procent av Sveriges äldre pensionärer använder inte internet. Men den 8-10 oktober anordnar Utbildningsradion, UR, lokala evenemang med de folkkära profilerna Carl Jan Granqvist och Ewa Fröling för att inspirera till både digitalt mod, gemenskap och att minska det digitala utanförskapet.
Eric Stern ny sidekick för UR-podcasten Hjärta och hjärna19.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är det premiär för en ny säsong av UR:s populära podd Hjärta och Hjärna med psykologen Jenny Jägerfeld som i den nya säsongen djupdyker i ämnen som utmattning, myggor och monogami. Nu ansluter komikern och skådespelaren och komikern Eric Stern till programmet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum