Elaf Ali berättar om hedersförtryck och osynliga offer i ny UR-dokumentär
I dokumentären Inte mer heder står en vår tids mest komplexa och känsliga frågor – hedersförtryck – i fokus. Genom journalisten och författaren Elaf Ali belyser dokumentären de begränsningar som hedersnormer skapar och de personliga kostnaderna för den som vågar tala ut. Dokumentären har premiär den 20:e januari, dagen innan Fadime-dagen, och är producerad av UR:s redaktion Hej Sverige.
Elaf Ali har länge varit en viktig röst i samtalet om vardagsheder och hedersförtryck, och är författare till boken Vem har sagt något om kärlek?. I dokumentären delar hon med sig av sina egna erfarenheter och reflekterar över samhällets bemötande av utsatta. Genom ärliga samtal lyfter Elaf vikten av att ge stöd till de som drabbas av hedersnormer, samtidigt som hon beskriver den utmaning det innebär att vara en offentlig röst i en så laddad fråga.
– Den vanligaste kritiken jag får är att folk säger att det bara finns i min familj och försöker förminska det, och att jag göder rasismen genom att vara öppen om hedersförtrycket, säger Elaf Ali i dokumentären.
Dokumentären lyfter även andra viktiga perspektiv som ofta saknas i debatten. Socionomstudenter vittnar om osäkerheten kring hur de ska bemöta hedersutsatta i sitt framtida yrkesliv. Många känner sig otillräckligt förberedda och rädda för att göra fel när de möter människor i utsatta situationer. Genom studenternas berättelser framträder en tydlig bild av brister i socionomutbildningen och behovet av bättre utbildning kring hedersrelaterade frågor.
En annan central aspekt som dokumentären belyser är de osynliga offren – pojkar och unga män som också drabbas av hedersförtryck. Trots att dessa unga ofta är föremål för samma kontroll och begränsningar, är deras erfarenheter underrepresenterade i samtalet. Elaf Ali diskuterar vikten av att lyfta även deras berättelser för att få en mer heltäckande bild av problematiken.
– Med den här dokumentären vill vi lyfta ett samtal som alltför sällan får utrymme i det offentliga rummet. Hedersrelaterat förtryck är en verklighet för många unga människor i Sverige, men det är också ett ämne som ofta möts av tystnad och osäkerhet – av rädsla för att säga fel eller för att förstärka fördomar, säger Jasmin Rastegar, producent på redaktionen Hej Sverige och UR.
– Här har vi tagit avstamp i vardagsheder och vi hoppas att dokumentären ska bidra till att öppna dörrar för samtal som präglas av kunskap, respekt och nyfikenhet. För oss är det viktigt att belysa både den personliga resan ur förtryck och de strukturella frågorna kring hur vi som samhälle kan bli bättre på att stötta utsatta, fortsätter Jasmin.
Filmen är en del av UR:s satsning på dokumentärer som främjar lärande och förståelse. Genom att lyfta både individuella berättelser och strukturella perspektiv vill UR bidra till ett mer inkluderande samtal om hedersrelaterat förtryck och de utmaningar som följer.
Om inte mer heder
Inte mer heder är ca 30 minuter lång och finns tillgänglig från den 20:e januari på UR Play och UR Acess. Den sänds även i SVT2 klockan 23.00 samma dag. Till dokumentären ges en lärarhandledning.
Om Hej Sverige
Hej Sverige är ett projekt från UR som med personliga berättelser och praktiska råd guidar dig genom livet i Sverige.
Nyckelord
Kontakter
Joakim OhlssonPressansvarig - frågor om program och intervjuer
Tel:+46 73 368 62 25joakim.ohlsson@ur.seBilder
Om UR
UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.
På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.
Följ UR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UR
Unga mäns mående skildras i nya dramaserien Alla andra kan dra åt helvete13.1.2025 08:17:00 CET | Pressmeddelande
I UR:s nya dramaserie Alla andra kan dra åt helvete möts dåtid och nutid i en berättelse om vänskap, lojalitet och mörka hemligheter på ett studenthem. I huvudrollerna ser vi Mustapha Aarab, Shayan Fagern och Simon Lööf. Serien skildrar unga mäns psykiska mående under en sårbar tid och är skapad av Andreas Öhman och Daniel Sawka.
Premiär för Nyhetskoll! Här är redaktionen som ska göra nyheter för tonåringar7.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 31 januari är det premiär för UR:s och SVT:s gemensamma satsning Nyhetskoll, nyheter för tonåringar. Med fokus på trovärdighet och relevans ska satsningen ge unga nyhetskonsumenter och deras lärare målgruppsnära och trovärdig nyhetsbevakning som stärker förståelsen för stora och små händelser.
Det sjukaste som hände – poddserien som dryper av nostalgi och bisarra berättelser18.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Hur blev 80-talet ett årtionde fullt av vilda ubåtsjakter, moonboots och jellybean-ätande presidenter? Hur gick det till när tacon klämde sig in på varje 90-talsfamiljs middagsbord? Och varför intalade vi oss att “jeans på jeans” var snyggt på 00-talet? Följ med in i en nostalgidusch utan dess like i den nya säsongen av UR:s podd Det sjukaste som hände.
E. P. Uggla vinner Barnradions bokpris 20242.11.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart att ”Drakar och demoner: Uppvaknandet”, skriven av E. P. Uggla, är årets bästa svenska bok för 9–12-åringar. Barnradions bokprisjury, bestående av sjätteklassare från Eklandaskolan i Mölndal, har under veckan diskuterat de nominerade böckerna. Idag, i finalprogrammet i P4, avslöjades vinnaren.
Systrarna Graaf utforskar sitt samiska arv i Typiskt samer2.10.2024 08:10:57 CEST | Pressmeddelande
De flesta svenskar har koll på systrarna Magdalena och Hannah Graaf men få känner till deras samiska ursprung. I UR:s nya programserie Typiskt samer plockar systrarna fram sina koltar och beger sig till fjällen för att lära känna den samiska kulturen. Tittarna får följa med på en personlig upptäcktsresa genom Sápmi som innefattar jojkskola, renrace, samisk dans och mycket mer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum