Terrorhotet kvar på hög nivå
Terrorhotnivån mot Sverige har i snart ett år legat på en hög nivå, fyra på den femgradiga skalan. Hotbilden sedan säkerhetspolischefens beslut om höjning har i viss mån förändrats, men den långsiktiga bedömningen är att attentatshotet mot Sverige är fortsatt högt.
Den långsiktiga bedömningen om ett högt terrorhot i och mot Sverige kvarstår. Något nytt beslut om förändring av terrorhotnivån har inte fattats av säkerhetspolischefen – varken att höja eller sänka.
– Hoten vi ser i dag är komplexa, förändras snabbt och är därmed mer svårbedömda – de går in i varandra och byggs därigenom på och förstärks. Vi är inte i ett läge där vi kan sänka garden, säger Fredrik Hallström, operativ chef vid Säkerhetspolisen.
Terrorhotnivån är en strategisk bedömning som väger in händelser och skeenden i Sverige och omvärlden som kan driva på eller öka avsikten att utföra attentat i och mot Sverige. När beslutet fattades om att höja terrorhotnivån sågs ett starkt fokus på specifikt Sverige från framförallt våldsbejakande islamistisk extremism.
Nationellt center för terrorhotbedömning, NCT, har över tid kunnat se att Sverige inte längre på samma sätt står i fokus för våldsbejakande islamistisk propaganda. Men som del av västvärlden betraktas Sverige alltjämt som ett legitimt mål för islamistisk terror.
Samtidigt har omvärldsläget förändrats under de senaste tolv månaderna. Terrorism måste här ses i en geopolitisk kontext där storpolitiska beslut och det allmänna säkerhetsläget är omständigheter som i en förlängning kan påverka viljan att begå attentat i eller mot vårt land. Inte minst det mycket allvarliga säkerhetspolitiska läget i Mellanöstern kan utvecklas på ett sätt som får allvarliga konsekvenser, även på terrorhotet i eller mot Sverige.
– Vad vi sett, det senaste året inte minst, är att läget kan förändras mycket snabbt och att nya hotbilder kan uppstå. Alla berörda samhällsaktörer måste fortsätta att arbeta långsiktigt med uthålliga åtgärder för att förebygga och minska risken för terrorattentat i Sverige och mot svenska intressen, säger Fredrik Hallström.
Nyckelord
Kontakter
Presstjänsten
Tel:010-568 79 00press@sakerhetspolisen.seLänkar
Följ Säkerhetspolisen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Säkerhetspolisen
En person häktad misstänkt för flyktingspionage9.4.2025 17:45:10 CEST | Pressmeddelande
En person har den 9 april häktats vid Solna tingsrätt misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person.
En häktad för terrorbrott och grov krigsförbrytelse28.3.2025 15:29:25 CET | Pressmeddelande
En person har häktats vid Stockholms tingsrätt misstänkt för terroristbrott och grov krigsförbrytelse. Personen har överlämnats under en begränsad tid till Sverige från Frankrike.
Orolig omvärld skapar hot i Sverige11.3.2025 08:33:16 CET | Pressmeddelande
Händelseutvecklingen i omvärlden sker snabbt och påverkar svensk säkerhet. Säkerhetsläget i Sverige är allvarligt och det finns en påtaglig risk att läget kan försämras ytterligare. Det framgår i Säkerhetspolisens lägesbild 2024/25.
Pressinbjudan: Säkerhetspolisen presenterar lägesbild10.3.2025 14:51:28 CET | Pressmeddelande
En orolig omvärld fortsätter att påverka svensk säkerhet. Olovlig underrättelseverksamhet, terrorism och attentatshot. Hur ser hoten och skyddet ut? Och hur påverkar det säkerhetsläget? Tisdag den 11 mars presenteras Säkerhetspolisens lägesbild 2024-2025.
Häktad för terrorfinansiering24.2.2025 15:21:49 CET | Pressmeddelande
En person har häktats av Attunda tingsrätt misstänkt för resandebrott och grov terrorfinansiering. Ärendet har kopplingar till ett tidigare ärende där en person dömts för flera terroristrelaterade brott.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum