Säkerhetspolisen

Orolig omvärld skapar hot i Sverige

Dela

Händelseutvecklingen i omvärlden sker snabbt och påverkar svensk säkerhet. Säkerhetsläget i Sverige är allvarligt och det finns en påtaglig risk att läget kan försämras ytterligare. Det framgår i Säkerhetspolisens lägesbild 2024/25.

– I en orolig omvärld sker snabba förändringar som kan få långsiktiga konsekvenser för svensk säkerhet. Det finns en påtaglig risk att säkerhetsläget kan försämras ytterligare, och det kan ske på sätt som är svåra att förutse. Säkerhetspolisen agerar för att förhindra och motverka hot mot Sverige, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

Främmande makt använder säkerhetshotande verksamhet och hybridaktiviteter för att destabilisera Sverige och Europa. Det handlar om olovlig underrättelseverksamhet, påverkan, cyberangrepp, stöld av teknik och kunskap, kartläggning och hot mot meningsmotståndare. Säkerhetspolisen kan även konstatera att det finns en ökad rysk riskbenägenhet med hot om sabotage även i Sverige.

– Mot bakgrund av den höga osäkerheten är det viktigt att Säkerhetspolisen och andra delar av samhället tar höjd för olika händelseutvecklingar. Vi arbetar redan nu förebyggande och är vaksamma på nya hot och fenomen som kan komma att påverka Sveriges säkerhet, säger Charlotte von Essen.

Hotet från främmande makt och från våldsbejakande extremism har delvis även koppling till konflikter i omvärlden, där Sverige används som en arena. Utvecklingen i omvärlden påverkar terrorhotet mot Sverige, där även främmande makt kan vara en bakomliggande aktör.

Vid sidan av våldsbejakande islamistisk extremism konstaterar Säkerhetspolisen att det behövs en vaksamhet på en ökad våldsbejakande högerextremism och dess propaganda i omvärlden, vilket också kan påverka svensk säkerhet.

Samtidigt ser Säkerhetspolisen hur en spridning av främlingsfientliga budskap, ökad antisemitism och en normalisering av konspirationsteorier kan verka författningshotande och vara en grogrund för våldsbejakande extremism.

– Antistatliga narrativ och konspirationsteorier kan i värsta fall utvecklas till författningshotande verksamhet och aktiviteter. Vi ser även en utveckling där våld är en drivkraft för inte minst unga inom våldsbejakande extremism, säger Charlotte von Essen.

När hotet från främmande makt förändras och nya sårbarheter uppstår och utnyttjas måste säkerhetskänsliga verksamheter ständigt utveckla sitt säkerhetsskydd. Säkerhetspolisen ser att samtidigt som gamla sårbarheter täpps till genom ett starkare säkerhetsskydd inom säkerhetskänsliga verksamheter och lagstiftning, hittar främmande makt nya vägar att bedriva säkerhetshotande verksamhet i och mot Sverige.

– I det allvarliga omvärldsläge som råder måste säkerhetskänsliga verksamheter stärka sitt säkerhetsskydd. Det måste finnas ett skydd som är i takt med tiden, säger Charlotte von Essen.

Dokument

Länkar

Presstjänsten

Du som är journalist kan kontakta Säkerhetspolisens presstalespersoner.

Du når oss på telefon: 010-568 79 00 eller e-post: press@sakerhetspolisen.se

På kvällar och helger går samtalen via växeln som sätter dig i kontakt med pressjouren.

Följ Säkerhetspolisen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säkerhetspolisen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye