Ett fall av mpox klad I rapporterat i Sverige
En person som sökt vård i Region Stockholm har konstaterats ha mpox orsakad av virusvarianten klad I. Fallet är det första orsakat av klad I som har diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten.
– Det rör sig om en person som har smittats under en vistelse i en del av Afrika där det pågår smittspridning av mpox klad I. Personen i Sverige som har bekräftats vara smittad har fått vård och förhållningsregler, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Världshälsoorganisationen WHO har klassat spridningen av mpox klad I i Demokratiska republiken Kongo och närliggande länder som ett internationellt hot mot människors hälsa.
Klad I orsakar samma grundsjukdom av mpox som klad IIb, den variant som tidigare förekommit i Sverige, men är sannolikt kopplad till högre risk för allvarligare förlopp och högre dödlighet. Det tidigare globala utbrottet med virusvarianten Klad IIb har främst spridits via sexuella kontakter, medan klad I i större utsträckning nu sprids genom andra kontaktvägar, främst nära kontakter inom hushållet och då ofta till barn.
Sverige har en beredskap för att diagnosticera, isolera och vårda personer med mpox på ett säkert sätt. Att en patient med mpox vårdas i landet påverkar inte risken för befolkningen i stort, en risk som den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC för närvarande bedömer som mycket låg. En ny bedömning väntas komma inom kort. Enstaka importfall som det nu aktuella kan dock förekomma också i fortsättningen.
Aktiva smittskyddsåtgärder
Mpox är klassad som en allmänfarlig sjukdom vilket innebär att det finns beredskap för smittskyddsåtgärder som smittspårning, testning och förhållningsregler. Sverige har också tillgång till vaccin och antivirala läkemedel.
̶ Det här fallet föranleder inga ytterligare smittskyddsåtgärder i sig, men vi tar utbrottet av mpox klad I på stort allvar. Vi följer det noga och bedömer löpande om nya åtgärder behövs, säger Magnus Gisslén.
Cirka 300 fall av mpox har tidigare konstaterats i Sverige, samtliga kopplade till det globala utbrottet av orsakat av virusvarianten klad IIb.
Kontakter
Folkhälsomyndighetens presstjänst
Tel:010-205 2100media@folkhalsomyndigheten.seLänkar
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
Folkhälsan i Sverige är god men ojämlik1.4.2025 08:03:10 CEST | Pressmeddelande
Hälsan i Sverige är generellt god. Medellivslängden fortsätter att öka och de allra flesta uppger att de mår bra. Samtidigt visar flera hälsoområden tecken på försämring. Det finns också stora skillnader i befolkningen, som beror på socioekonomisk position.
Ny stor enkätundersökning om ungas sexuella och reproduktiva hälsa12.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
De flesta unga är nöjda med sitt sexliv, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Resultaten visar samtidigt att kondomanvändningen är fortsatt låg, och att många uppger att mensbesvär begränsar vardagen. Alarmerande många unga uppger också att de har varit utsatta för våld, i synnerhet sexuellt våld.
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga3.2.2025 08:10:57 CET | Pressmeddelande
Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
Nu börjar arbetet med strategin för psykisk hälsa och suicidprevention10.1.2025 14:05:00 CET | Pressmeddelande
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och drygt 25 andra myndigheter ska arbeta tillsammans för bättre psykisk hälsa och färre suicid i befolkningen. Den nya nationella strategin ”Det handlar om livet” kommer vara vägledande för satsningen som är unik både i omfattning och långsiktighet.
Konkreta tips och råd för en balanserad skärmanvändning16.12.2024 13:15:00 CET | Pressmeddelande
Engagera dig i dina barns digitala liv, prata med dem om vad de gör. Det är ett av flera råd till föräldrar i den vägledning för en balanserad skärmanvändning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Vägledningen innnehåller även tips på vad ungdomar kan göra själva.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum