Ett fall av mpox klad I rapporterat i Sverige
En person som sökt vård i Region Stockholm har konstaterats ha mpox orsakad av virusvarianten klad I. Fallet är det första orsakat av klad I som har diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten.
– Det rör sig om en person som har smittats under en vistelse i en del av Afrika där det pågår smittspridning av mpox klad I. Personen i Sverige som har bekräftats vara smittad har fått vård och förhållningsregler, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Världshälsoorganisationen WHO har klassat spridningen av mpox klad I i Demokratiska republiken Kongo och närliggande länder som ett internationellt hot mot människors hälsa.
Klad I orsakar samma grundsjukdom av mpox som klad IIb, den variant som tidigare förekommit i Sverige, men är sannolikt kopplad till högre risk för allvarligare förlopp och högre dödlighet. Det tidigare globala utbrottet med virusvarianten Klad IIb har främst spridits via sexuella kontakter, medan klad I i större utsträckning nu sprids genom andra kontaktvägar, främst nära kontakter inom hushållet och då ofta till barn.
Sverige har en beredskap för att diagnosticera, isolera och vårda personer med mpox på ett säkert sätt. Att en patient med mpox vårdas i landet påverkar inte risken för befolkningen i stort, en risk som den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC för närvarande bedömer som mycket låg. En ny bedömning väntas komma inom kort. Enstaka importfall som det nu aktuella kan dock förekomma också i fortsättningen.
Aktiva smittskyddsåtgärder
Mpox är klassad som en allmänfarlig sjukdom vilket innebär att det finns beredskap för smittskyddsåtgärder som smittspårning, testning och förhållningsregler. Sverige har också tillgång till vaccin och antivirala läkemedel.
̶ Det här fallet föranleder inga ytterligare smittskyddsåtgärder i sig, men vi tar utbrottet av mpox klad I på stort allvar. Vi följer det noga och bedömer löpande om nya åtgärder behövs, säger Magnus Gisslén.
Cirka 300 fall av mpox har tidigare konstaterats i Sverige, samtliga kopplade till det globala utbrottet av orsakat av virusvarianten klad IIb.
Kontakter
Folkhälsomyndighetens presstjänst
Tel:010-205 2100media@folkhalsomyndigheten.seLänkar
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
”Tanke" – ny kampanj för att främja psykisk hälsa bland studenter30.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 30 september startar Folkhälsomyndigheten den rikstäckande kampanjen ”Tanke”, med syfte att främja psykisk hälsa bland studenter på högskolor och universitet. Kampanjen genomförs i samarbete med landets studenthälsor.
Rekommendationer för en balanserad skärmanvändning bland barn2.9.2024 09:50:00 CEST | Pressmeddelande
Barn under 2 år bör inte använda digitala medier alls och äldre barn bör begränsa sin användning så att viktiga delar av livet inte trängs undan. En tumregel för skärmanvändning är max en till tre timmar per dag, beroende på ålder. Mobiler och surfplattor bör lämnas utanför sovrummet under natten.
Viktigt att stödja balanserad användning av digitala medier17.6.2024 13:50:00 CEST | Pressmeddelande
Forskningen visar att hög användning av digitala medier kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen. Barn och unga upplever att de kan fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet. Det är några av slutsatserna i en ny kunskapssammanställning.
Kikhosta ökar i Sverige27.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet rapporterade fall av kikhosta ökar i Sverige efter att ha legat på låga nivåer sedan år 2020. För de yngsta barnen kan kikhosta vara en livshotande sjukdom. Det är viktigt att förebygga kikhosta genom att skydda små barn mot smitta och genom vaccination av spädbarn och gravida.
Fler i rekommenderade grupper behöver vaccinera sig mot covid-19 under april18.4.2024 08:05:44 CEST | Pressmeddelande
Nu pågår vårens vaccinationsinsats mot covid-19. Hittills har ungefär 30 procent av de personer som är 80 år och äldre fått vårdosen. För att öka skyddet inom de grupper som rekommenderas vaccination i vår, behöver kommuner och regioner nå ut till fler under april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum