Nu tas nästa steg i arbetet med Fritidskortet
Fritidskortet ska öka möjligheterna för barn och unga att delta i fritidsaktivteter inom idrott, kultur, friluftsliv och övrigt föreningsliv. Regeringen har lämnat över en proposition till riksdagen med förslag på hur satsningen ska genomföras.
De förslag som regeringen nu presenterar för riksdagen innebär bland annat att det införs en ny lag om ett statligt stöd i form av ett Fritidskort, och att det stödet ska kunna användas för avgifter kopplat till barn och ungas fritidsaktiviteter. I propositionen föreslås även att E-hälsomyndigheten får en framträdande roll i denna kommande reform.
Sedan länge sker ett nära samarbete om Fritidskortet mellan Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, MUCF och Kulturrådet, där Folkhälsomyndigheten ansvarar för den övergripande kommunikationen om satsningen. Myndigheten har även uppdraget att följa och utvärdera effekten av Fritidskortet.
– Arbetet med Fritidskortet involverar många, och vi har haft en nära dialog med aktörer på nationell, regional och lokal nivå. Därför är vi glada för att vi nu är ännu ett steg närmare lanseringen. Satsningen är ett viktigt bidrag till barns och ungas hälsa och välmående, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Riksdagen röstar om förslagen i propositionen i sommar, och Fritidskortet lanseras i september 2025.
Om Fritidskortet
Fritidskortet är ett ekonomiskt stöd för att fler barn, 8–16 år, ska kunna ägna sig åt organiserade fritidsaktiviteter inom kultur, idrott, friluftsliv och annat föreningsliv. Satsningen innebär att alla barn får 500 kronor per år för nyttjande av Fritidskortet, och barn som bor i hushåll med ansträngd ekonomi– hushåll med bostadsbidrag – får 2 000 kronor per år. I de fortsatta förberedelserna med Fritidskortet arbetar Folkhälsomyndigheten tillsammans med E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Kulturrådet.
Nyckelord
Kontakter
Folkhälsomyndighetens presstjänst
Tel:010-205 2100media@folkhalsomyndigheten.seLänkar
Om oss
Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
Beslut om föreskrifter för gårdsförsäljning av alkohol9.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 1 juni blir det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Utifrån lagstiftningen som riksdagen har beslutat om, har Folkhälsomyndigheten tagit fram regler som kompletterar lagens nya bestämmelser.
Folkhälsan i Sverige är god men ojämlik1.4.2025 08:03:10 CEST | Pressmeddelande
Hälsan i Sverige är generellt god. Medellivslängden fortsätter att öka och de allra flesta uppger att de mår bra. Samtidigt visar flera hälsoområden tecken på försämring. Det finns också stora skillnader i befolkningen, som beror på socioekonomisk position.
Ny stor enkätundersökning om ungas sexuella och reproduktiva hälsa12.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
De flesta unga är nöjda med sitt sexliv, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Resultaten visar samtidigt att kondomanvändningen är fortsatt låg, och att många uppger att mensbesvär begränsar vardagen. Alarmerande många unga uppger också att de har varit utsatta för våld, i synnerhet sexuellt våld.
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga3.2.2025 08:10:57 CET | Pressmeddelande
Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
Nu börjar arbetet med strategin för psykisk hälsa och suicidprevention10.1.2025 14:05:00 CET | Pressmeddelande
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och drygt 25 andra myndigheter ska arbeta tillsammans för bättre psykisk hälsa och färre suicid i befolkningen. Den nya nationella strategin ”Det handlar om livet” kommer vara vägledande för satsningen som är unik både i omfattning och långsiktighet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum