Svensk Innebandy

Damlandslagets nya stab presenterad: "Ett segerrecept"

Dela

Nu börjar damlandslaget en ny resa mot VM 2025 i Tjeckien. Ett startskott som börjar med en nyformerad landslagsstab där både bekanta och nya ansikten är med.
"Ett segerrecept inför framtiden", säger Sofie Andersson, elit- och landslagschef om den nykomponerade staben.

Foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy
Foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy

Redan på SM-finalen den 27 april 2024 presenterades Linn Lundström som ny förbundskapten efter Åsa ”Kotten” Karlsson. Då började också arbetet med att tillsätta en ny stab för damlandslaget. Ett arbete som nu är i mål.

– Det är en väldigt spännande ledarstab bestående av både nya och gamla ansikten. Att vi nu får in Åsa (Tjusberg) och Sara (Hjorting) och samtidigt får behålla den kompetens som finns i Joel (Rauswall), Henrik (Turnér), Karin (Moesch) och Johan (Vedin) känns som ett segerrecept inför framtiden, säger Sofie Andersson, elit- och landslagschef på Svensk Innebandy och fortsätter om en förändring mellan förbundskaptensrollerna:

– Linn och Joel kommer att ha en form av delat ledarskap. Även om Linn är den som är ytterst ansvarig så har vi kommit överens om ett upplägg där de kompletterar och stöttar varandra på ett bra sätt samtidigt som deras spetskompetenser tas tillvara. Det här upplägget tror vi kommer vara det som bär Sverige mot nya VM-guld och fortsätter driva utvecklingen framåt.

Assisterande förbundskaptenen Joel Rauswall kom in efter VM-guldet 2019 och har sedan dess varit med och tagit två VM-guld med Åsa Karlssons stab och landslag. Först som läktarcoach och nu senast som assisterande förbundskapten, något han fortsätter med.

– Jag är kvar som assisterande men även om det är samma roll på pappret så blir det väldigt mycket nytt för min del. Det har blivit ett utökat ansvarsområde för och det ska bli riktigt roligt att bygga upp den här staben också. Det har varit fantastiskt kul tidigare och det har fungerat väldigt bra men när ”Kotten” nu slutade så kom jag ändå fram till att jag ville fortsätta och att jag trivs bra i landslagsmiljön, säger Joel Rauswall som kort därefter började arbeta med förbundskapten Linn Lundström.

– Vi känns lika i med hur vi tänker och pratar innebandy vilket har blivit en trygghet direkt. Vi satte oss tidigt och gick igenom hur vi vill vi ha verksamheten och staben, ramarna skapades i stora drag under U19-VM i Finland och sedan dess har det varit arbetet med staben. Det har varit en lång process att välja ut folk som passar in, har kompetens och samtidigt vill vi få in något nytt och ta en egen väg. Det jag känner är roligt är att det blir ett nytänk i vissa roller. Det är viktigt för oss att rollerna formas efter personen än att vi måste fylla någons skor.

Stabens första prövning tillsammans blir Finnkampen den 6-7 september i Luleå. Två tuffa möten väntar mot ärkerivalen Finland, ett annat landslag som också byggt om med ny förbundskapten och ny stab.

– Det är två landslag som är i samma moment känns det som. Två nya staber som möts och för vår del är den svenska staben väldigt likt den trupp som vi kommer presentera. Det finns rutin, kompetens och några helt nya. Det kommer bli väldigt spännande att se och jag ser fram emot det.

Staben* för damlandslaget:
Linn Lundström, förbundskapten
Joel Rauswall, assisterande förbundskapten 
Åsa Tjusberg, läktarcoach 
Johan Vedin, materialförvaltare
Sara Hjorting, målvaktscoach
Karin Moesch, idrottspsykologisk rådgivare
Henrik Tunér, leg. kiropraktor

*Team manager är ännu inte tillsatt

Nyckelord

Kontakter

Innebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.

Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 112 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.

Följ Svensk Innebandy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Innebandy

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye