Svea Solar

Svea Solar och Sveaskog vill addera över 1 GW solel

Dela

Sveriges största markägare, Sveaskog, vill ta större ansvar för samhällets behov av förnybar energi och har därav ingått partnerskap med Svea Solar. Partnerskapet möjliggör flertalet storskaliga solparker och väntas bidra med över 1 GW solel till det svenska elnätet. Under 2023 fanns totalt 4 GW solel installerat i Sverige, partnerskapet innebär därmed ett betydande tillskott på solel.

Pieter Godderis chef för solparker Svea Solar och Erik Brandsma vd Sveaskog
Pieter Godderis chef för solparker Svea Solar och Erik Brandsma vd Sveaskog Fotograf: Bengt Alm

- Det är inte varje dag man ingår ett partnerskap med Sveriges största markägare. Planerna innebär att vi kommer bygga flertalet solparker med installerad effekt som motsvarar en genomsnittlig kärnkraftsreaktor. Fler bolag med tillgång till stora mark- och takytor borde ta efter och se över hur de kan bidra till den lokala energiförsörjningen. På det här sättet bidrar vi till både energiomställningen och Sveriges långsiktiga konkurrenskraft, säger Pieter Godderis, chef för solparker Svea Solar. 

Partnerskapet innebär att Sveaskog upplåter mark och att Svea Solar utvecklar och bygger solparkerna. Företagens ambition är att finansiera och äga solparkerna tillsammans. Utveckling av projekten påbörjas under hösten och solparkerna väntas vara i drift inom 5 till 7 år. 

- Vi ser att vi som stor markägare har en unik möjlighet att kombinera ett hållbart värdeskapande i skogen med en ökad mångsidighet i markanvändningen. I Svea Solar har vi en stark partner, tillsammans kan vi bidra till en fossilfri kraftproduktion som stärker Sveriges energioberoende, Erik Brandsma, vd Sveaskog.  

Partnerskapet är ett resultat av en omfattande upphandling med 40-tal aktörer.  

Nyckelord

Kontakter

Om Svea Solar

Svea Solar är ett av Europas ledande solenergibolag som driver omställningen till förnybar energi. Vi erbjuder helhetslösningar med solceller och lagrings- och laddningslösningar för hem, företag och solparker. Våra tjänster omfattar energioptimering och stödtjänster för att maximera solens potential och samtidigt säkerställa ett elnät i balans. Sedan 2014 har Svea Solar gjort över 50 000 installationer i sju europeiska marknader med målet att helt ersätta fossila bränslen med förnybar energi.

Sveaskog

Sveaskog är Sveriges största markägare och helägt av svenska staten. Kärnverksamheten är att förvalta och bruka skogen samt leverera timmer, massaved, flis, biobränsle, skogsplantor och skogliga tjänster. Utöver verksamheter kopplat till skogsbruk upplåter Sveaskog mark för jakt, turism och energiproduktion. 

Följ Svea Solar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Solar

Dubbel matproduktion med Sveriges största agrivoltaiska park - kombinerar jordbruk med solenergiproduktion för inomhusodling18.6.2024 08:01:00 CEST | Pressmeddelande

Europas största inomhusodling Ljusgårda, har ingått ett energiköpsavtal, PPA-avtal, med balansansvarig aktör Energi Försäljning Sverige AB och Sveriges ledande solenergibolag Svea Solar. Solparken som Svea Solar byggt tillsammans med Ekoväx är Sveriges största agrivoltaiska park på 13 hektar och kombinerar klassiskt jordbruk med solenergiproduktion. Nu står det klart att Ljusgårda köper elen från solparken, en produktion som väntas bli uppemot 8 GWh per år, vilket mer än väl täcker Ljusgårdas energibehov för att producera en årlig volym av 520 ton sallad. Samtidigt fortsätter marken under panelerna att brukas av Ekoväx för att bland annat producera raps, vall och vete.

Svea Solar tar nästa steg för att accelerera Europas energiomställning – välkomnar en ny VD8.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svea Solar tar nästa steg för att accelerera energiomställningen i Europa med VD och medgrundare Erik Martinson i en ny roll som Chief Innovation Officer. I takt med att marknaden förändras och efterfrågan för nya tjänster introduceras går Svea Solar igenom en transformation från ett installationsföretag till ett serviceföretag. För att driva denna förändring och ytterligare befästa solenergins roll i Europa går Erik in som Chief Innovation Officer och välkomnar Mattias Ringqvist som ny VD.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye