Sommaren på Bris – fler samtal med barn än någonsin
Sommarlovet är nu slut för de allra flesta barn. Ett sommarlov där Bris haft fler samtal med barn än någonsin. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till att barn söker stöd.
När skolorna stänger försvinner ofta de viktiga vuxna som finns i barns vardag. Fritidsaktiviteter pausas och vården blir i många fall mindre tillgänglig. Det är något som har märkts i den nationella stödlinjen för barn, 116 111, under sommaren 2024. Bris har i sommar haft fler stödjande kontakter med barn än någonsin, 28 procent fler än samma period 2023.
Att samtalen till Bris ökar har flera skäl, enligt Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog:
– Vi har aldrig haft så många stödjande samtal som vi har haft den här sommaren. Det beror delvis på att vi gjort det möjligt för barn att söka stöd via anonyma sms. Det är något barnen själva har efterfrågat och som gör det lättare att kontakta kuratorerna på Bris. Men vi har även bemannat upp extra för att kunna möta det stödbehov som finns. Det stora antalet samtal visar på vikten av ett lättillgängligt stöd för barn under sommaren, säger Magnus Jägerskog.
Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till att barn har kontaktat Bris, och där har bland annat samtalen om ätstörningar ökat. En del barn beskriver hur svårigheter kring ätstörningen har kommit tillbaka under sommaren, andra om hur tankarna kring maten och kroppen påverkar barnets mående och leder till ångest och oro.
Jag är liksom helt ihålig känns det som, jag vill bara gråta för att få ut alla känslor men jag kan inte. Jag tycker bara att det är jobbigt nu när det är sommarlov, jag har haft det rätt så tufft i skolan pga min psykiska hälsa, och nu har jag äntligen fått bra stöd av mina lärare och min mentor precis innan sommarlovet. Men nu så slutar jag på den skolan och ska börja på en ny efter lovet och det känns jättejobbigt för då måste jag liksom börja om ifrån början.
– Ett barn till Bris
För barn som lever i olika typer av utsatthet har sommaren på olika sätt blivit svår. En samtalsorsak som ökat mycket är kriminalitet. Även om det inte är en vanlig kontaktorsak när barn söker stöd hos Bris, har samtal om kriminalitet och gängkriminalitet sedan ungefär ett år tillbaka ökat kraftigt. Jämfört med förra sommarlovet har samtalen nästan fördubblats. Barn som vänder sig till Bris söker både stöd för att hjälpa kompisar som är indragna i kriminella nätverk. Men också kring rädslan att själv bli indragen eller att redan vara indragen.
– Frånvaron av vuxna är en riskfaktor för barn som inte har det bra eller som inte mår bra. Ett återkommande tema i samtalen är ensamhet, att barn inte vet vem de ska vända sig till eller hur de kan få hjälp. Nu när skolorna börjar igen har vi ett stort ansvar att fånga upp dessa barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.
Information om statistiken
-
Bris har under sommarlovet 2024 haft 10 330 kontakter med barn, jämfört med 8 054 föregående år. En ökning med 28 procent.
-
Barn kan kontakta Bris via telefon, chatt, mejl och sms. Sms statistikförs som hela sms-konversationer, inte enskilda sms.
-
Perioden för mätning är 13/6–14/8 2024.
-
Nästan hälften av samtalen, 43 procent, har handlat om psykisk ohälsa. En femtedel, 20 procent, har rört familj och familjekonflikter. Medan 14 procent har rört våld, övergrepp och kräkningar.
-
Kriminalitet är inte en vanlig kontaktorsak när barn söker stöd hos Bris. Sedan ungefär ett år tillbaka har dock samtalen om kriminalitet och gängkriminalitet ökat kraftigt. Jämfört med sommarlovet 2023 har samtalen om kriminalitet ökat med 90 procent, från 67 samtal 2023, till 127 samtal 2024.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Många samtal till Bris om utsatthet i jul14.1.2025 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Många samtal om svårigheter i familjen under jullovet. Totalt ökade samtalen till Bris med 23 procent jämfört med förra jullovet. ” Min mamma svarar inte mig och hon har inte ringt mig nu under jul.” - Ett barn till Bris
En fjärdedel av samtalen till Bris kommer på natten17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn som behöver stöd på natten befinner sig i en särskilt utsatt situation. På nätter och lov när alla andra har stängt, har Bris öppet och en fjärdedel av samtalen kommer på natten. ”Det är så jobbigt hemma. Det är bråk hela hela hela tiden.. Stora gigantiska och små.” – Ett barn till Bris klockan 03.29.
Nordiska organisationer går samman för att säkerställa barns rättigheter online12.12.2024 14:16:10 CET | Pressmeddelande
Idag meddelar organisationer från flera av de nordiska länderna att de kommer samman och lanserar ett nordiskt nätverk för att säkerställa barns rättigheter online. NOCTA, Nordic Child Tech Policy Alliance, består för närvarande av sex organisationer från Sverige, Norge och Danmark, som alla har ett starkt fokus på att stärka barns rättigheter i den digitala sfären. Genom att enas kan de nu stärka barnens röst i beslut som fattas av nationella regeringar, EU och relevanta internationella aktörer.
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum