Svenska Orienteringsförbundet

EM-brons till Albin Ridefelt efter sen bom

Dela

Albin Ridefelt var på väg att försvara sitt EM-guld i Estland från 2022 men efter en bom precis på slutet medeldistansen i Ungern slutade det med brons. ”Snöpligt att det skulle bli en bom precis på slutet”, säger Ridefelt. I damtävlingen slutade Tove Alexandersson fyra en dryg minut från bronsplats.

Dagens medeldistans en stor utmaning för de svenska löparna. Albin Ridefelt såg dock ut att klara det hela vägen till mål men föll på den 20:e av 22 kontroller när han var i ledning.

– Jag vet att jag kommer lite högt och kommer ut på ett gult område. Det var fotografer runt om och någonstans i bakhuvudet tänker jag att det kanske är här uppe. Så börjar jag tveka, allt ser likadant ut och jag får ihop det. Börjar leta och snurrar runt innan jag inser var jag är. Tiden försvann fort där, berättar Ridefelt.

Det räckte ändå till brons med en marginal på dryga halvminuten till fyran, Tomas Krivda, Tjeckien. Tävlingen blev en norsk succé med guld till Eirik Langedal Breivik 24 sekunder före Kasper Fosser.

– Jag hade marginalerna på min sida för två år sedan. Det är så här det är, säger Ridefelt och berättar vidare om loppet:

– Jag gjorde några små svängar men märkte att det här svårt. Jag tog det lugnt och tänkte metodiskt. Snöpligt att det skulle bli en bom precis på slutet.

Glad över bronset är han ändå.

– Det trodde jag inte det skulle räcka till när jag stod där på sluttningen och inte visste var jag var. Men det var tufft i dag och då är det många som missar.

Efter flera bommar i de branta sluttningarna i Ungern så blev Tove Alexandersson bäst av de svenska damerna på fjärde plats. Suverän segrare blev Simona Aebersold, Schweiz.

– I dag känns det som jag gjort alla typer misstag man kan göra, säger Alexandersson efter loppet.

Simona Aebersold, som laddat på plats i Ungern efter O-Ringen, vann loppet i stor stil, 2.19 före landsmaninnan Natalia Gemperle. 59 sekunder där bakom tog Norges Andrine Benjaminsen bronset.

Terrängen med branta sluttningar och svåra kontroller blev en tuff utmaning för de svenska damerna.

Tove Alexandersson var 1.05 bakom norskan på fjärde plats. Tove som gjorde en stor tidig miss till tredje kontrollen och passerade där på 47:e plats, 3.45. Hon jagade sedan under hela loppet men gjorde flera misstag.

– Det gick egentligen dåligt hela vägen. Jag hade problem med riktningen och drog snett i stort sett överallt på de flacka partierna. Jag känner att jag inte riktigt tränat på den typen av orientering, säger Alexandersson och fortsätter:

– I dag känns det som jag gjort alla typer misstag man kan göra. Jag hoppas jag gjort av alla misstag i dag och kan orientera lite bättre i morgon.

Efter loppet konstaterar Alexandersson att hon inte riktigt förberedd sig tillräckligt mycket på den typ av orientering som väntade.

– Egentligen hade jag väl velat förbereda mig mer specifikt för det här mästerskapet. Det gick bra på O-Ringen men det är ju en terräng som man är väldigt van vid. Jag trodde jag skulle kunna hantera det här bra men så här i efterhand inser jag att jag hade behövt fler pass i skogen här, säger hon.

Hanna Lundberg blev andra svenska på tionde plats.

– Jag försökte orientera men fick inte ihop det. Jag är inte särskilt trött men jag var osäker hela vägen och då går det tid, säger Lundberg direkt efter målgång.

– Fysiskt kände jag mig väldigt pigg så det är frustrerande att jag inte får till det. Det blir att hoppas på mirakel till lången, fortsätter Lundberg.

Resultat
EM, Mór, Ungern

Herrar medeldistans, 5,1 km
1. Erik Langedal Breivik, Norge 42:34
2. Kasper Fosser, Norge +0:24
3. Albin Ridefelt, Sverige +1:05

Övriga svenska placeringar:
6. Emil Svensk +2:18
8. Viktor Svensk +3:16
12. Anton Johansson +4:40
23. Martin Regborn +6:57
Simon Imark, felstämplat
Oskar Hagström, felstämplat
Axel Elmblad, felstämplat
Max Peter Bejmer, felstämplat
Gustav Bergman, brutit

Damer medeldistans, 4,5 km
1. Simona Aebersold, Schweiz 40:51
2. Natalia Gemperle, Schweiz +2:19
3. Andrine Benjaminsen, Norge +3:18

Svenska placeringar:
4. Tove Alexandersson +4.23
10. Hanna Lundberg +6:43
15. Johanna Ridefelt +7:43
19. Karolin Ohlsson +9:00
21. Alva Sonesson +9:17
38. Andrea Svensson +13:54
49. Alma Svennerud +17:52
53. Helena Karlsson +20:07
54. Amanda Kleijn +21:42

Resultat och tracking hos IOF:

https://orienteering.sport/event/european-orienteering-championships-2/middle-final/

Kontakter

Bilder

Tove Alexandersson spurtar in som fyra på EM medeldistans.
Tove Alexandersson spurtar in som fyra på EM medeldistans.
Johan Trygg/Svensk Orientering
Ladda ned bild

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye