Alecta

Stabil avkastning för Alecta första halvåret

Dela

Alectas finansiella rapport första halvåret 2024. Siffror inom parentes avser nyckeltal per 30 juni 2023.

Peder Hasslev, vd Alecta
Peder Hasslev, vd Alecta Foto: Evelina Carborn

• Alecta Optimal Pensions avkastning var 7,7 procent under det första halvåret 2024 (6,6) och 8,5 procent (7,6) i årstakt den senaste femårsperioden.

• Kollektiv konsolideringsnivå för den förmånsbestämda försäkringen var 164 procent (175).

• Solvensgraden för koncernen var 201 procent (209).

• Förvaltningskostnadsprocenten för koncernen var 0,07 procent (0,07).

• Kapitalförvaltningskostnadsprocenten var 0,026 procent (0,027).

Det första halvåret 2024 har för Alecta präglats av de händelser under 2023 som skadade vårt förtroende.

- Vi har arbetat intensivt med att ta fram och införa förbättringsåtgärder för att stärka Alecta, samtidigt som den löpande verksamheten fortsatt att leverera med hög kvalitet för kundernas bästa. Under första halvåret 2024 var avkastningen konkurrenskraftig, säger Alectas vd Peder Hasslev.

Alecta har arbetat vidare med de förbättringar inom styrning, riskhantering samt kompetens och kultur som vi inledde under 2023 med anledning av förlusterna i de amerikanska bankerna och frågetecknen kring investeringarna i Heimstaden Bostad.

Alectas ägarrepresentanter inom Svenskt Näringsliv, Unionen, PTK, Sveriges Ingenjörer och Ledarna har beslutat om en ny modell för styrningen av Alecta vid det ordinarie överstyrelsemötet i april 2024. Då valdes även fyra nya styrelseledamöter in, varav tre är oberoende från arbetsmarknadens parter, och fyra ledamöter lämnade.

Finansinspektionens undersökningar om Alectas investeringar i amerikanska banker och i Heimstaden Bostad pågår. Vi har bistått Finansinspektionen med material och svar för att säkerställa att undersökningarna kan genomföras så grundligt och effektivt som möjligt.  I slutet av juni fick vi ta del av en yttrandeskrivelse med Finansinspektionens preliminära bedömningar. Nu arbetar vi med att gå igenom den och formulera vårt svar, i enlighet med den gängse processen. Vi har fått till 6 september på oss att svara.

Avkastning

Den positiva resultatutvecklingen är till största delen hänförlig till aktieportföljens starka utveckling som under halvåret haft en avkastning om 12,9 procent.

Utvecklingen på räntemarknaden har under perioden varit volatil med stigande långa räntor i Europa och USA. Sammantaget har utvecklingen lett till en ränteavkastning som var kring noll för Alecta Optimal Pension och svagt negativ för den förmånsbestämda portföljen.

Även våra alternativa investeringar har påverkats av ränteutvecklingen. Som en följd av att korträntorna förväntas sjunka framöver har sentimentet på fastighetsmarknaden gradvis förbättrats. Värdeutvecklingen för Alectas fastigheter och övriga alternativa investeringar har sammantaget utvecklats positivt under första halvåret och avkastat 1,8 procent. Värdet på Alectas innehav i Heimstaden Bostad steg med 3,9 procent under perioden och uppgår nu till 39,2 miljarder kronor.

Kundnöjdhet och kapitalflyttar

Kundnöjdheten, avseende de kunder som kontaktar vår kundtjänst, uppgick till 5,5 av maximalt 6 för privatkunder och 5,6 av 6 för företagskunder.

Efter att det nya femårsavtalet för ITP 1 trädde i kraft från oktober 2023, med nya valbara alternativ, kunde vi se att antalet kapitalflyttar var betydligt fler än normalt. Under första halvåret 2024 låg kapitalflyttarna fortfarande på en högre nivå. För Alecta har det inneburit högre nettoutflyttning än vanligt, vilket är naturligt för ett förvalsbolag.

Kostnader och kollektiv konsolideringsnivå

Alectas driftskostnader för delåret uppgick till 586 miljoner kronor, vilket var högre än målet på 576 miljoner kronor. Det högre utfallet är främst hän­förligt till kostnader av engångskaraktär relaterade till de extraordinära händelserna under 2023. 

Den kollektiva konsolideringsnivån för förmånsbestämd pension har stigit från 158 till 164 procent under första halvåret. Uppgången beror huvudsakligen på positiv avkastning och att nuvärdet av försäkringsåtagandet har sjunkit till följd av stigande räntor. Konsolideringsnivån per juni 2024 ligger inom det intervall som styrelsen fastställt.

Alecta har en mycket hög ambition att värdesäkra förmånsbestämda pensioner, men det är värt att betona att värdesäkring inte är formellt garanterad och att effekten av eventuella framtida beslut om uppräkning i takt med framtida inflation därför inte beaktas när konsolideringsnivån beräknas.

Sammantaget är Alecta fortsatt ett mycket finansiellt starkt och stabilt företag.

Premiebestämd försäkring

Alectas premiebestämda sparprodukt Alecta Optimal Pension gav en avkastning på 7,7 procent under det första halvåret 2024. Under femårsperioden fram till sista juni 2024 har Alecta Optimal Pensions totalavkastning varit 8,5 procent i genomsnitt per år.

Informationen om Alecta Optimal Pension avser förvalsportföljen med 60 procent aktier. I premiebestämd försäkring bestäms pensionens storlek utifrån den försäkrades inbetalda premier och avkastning.

Förvaltat kapital i den totala portföljen för Alecta Optimal Pension uppgick till 294 miljarder kronor (250) vid periodens utgång.

Förmånsbestämd försäkring

Inom förmånsbestämd försäkring uppgick den kollektiva konsolideringen till 164 procent den 30 juni 2024 (175).

Kollektiv konsolidering är en buffert för Alectas försäkringsåtaganden mot variationer i kapitalavkastning och försäkringsrisker. Konsolideringsnivån är Alectas tillgångar i procent av försäkringsåtagandena och styr fördelningen av återbäring till kunderna.

Förvaltat kapital i den totala portföljen för förmånsbestämd försäkring uppgick till 1 015 miljarder kronor (960) vid periodens utgång.

Koncernen

Alectas solvensgrad var 201 procent den 30 juni 2024 (209).

Totalt kapital som Alecta förvaltar var 1 309 miljarder kronor (1 210) vid periodens utgång.

Nyckeltal, procent

jan - juni 2024

jan - juni 2023

5 års genomsnitt

Avkastning premiebestämd försäkring (Alecta Optimal Pension, förvalsportföljen)

7,7

6,6

8,5

Kollektiv konsolidering förmånsbestämd försäkring, per 30 juni

164

175

Solvensgrad koncernen, per 30 juni

201

209

Förvaltningskostnadsprocent, koncernen*

Förvaltningskostnadsprocent, premiebestämd försäkring* Förvaltningskostnadsprocent, förmånsbestämd försäkring*

0,07

0,05

0,07

0,07

0,05

0,07

Kapitalförvaltningskostnadsprocent koncernen*

0,026

0,027

*Nyckeltalet är baserat på rullande 12 månader

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Peder Hasslev, vd Alecta
Peder Hasslev, vd Alecta
Foto: Evelina Carborn
Ladda ned bild

Länkar

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 1300 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,8 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye