Klipp i underlivet minskar risken för svår förlossningsskada
Hos förstföderskor kan ett snedklipp i slidöppningen vid förlossning med sugklocka mer än halvera risken för sfinkterskada, en allvarlig bristning mellan slidan och ändtarmsöppningen. Det visar en randomiserad klinisk studie ledd av forskare vid Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus. Resultaten har publicerats i den ansedda tidskriften BMJ.
Sfinkterskada omfattar delar av eller hela ändtarmens ringmuskel och kan ge bestående svårigheter att hålla tätt för gas och avföring. Det kan också ge samlivsproblem och påverka livskvaliteten negativt. Förekomsten av denna allvarliga bristning har minskat men är fortfarande vanligare i Sverige än i många andra länder. Totalt drabbas runt fem procent av alla förstföderskor i Sverige som genomgår en vaginal förlossning.
- Störst är risken hos förstföderskor som behöver hjälp med sugklocka. Därför ville vi undersöka om det går att förebygga skadan hos den här gruppen genom ett snedklipp som läggs i slidöppningen ner mot mellangården när barnets huvud syns, berättar Sophia Brismar Wendel, docent i obstetrik och gynekologi vid institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet och överläkare vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.
I den så kallade EVA-studien rekryterades studiedeltagare från åtta svenska sjukhus under åren 2017-2023. Över 6 100 gravida kvinnor som väntade sitt första barn tackade ja till att delta om deras förlossning skulle avslutas med sugklocka. Totalt lottades 702 kvinnor som födde barn med hjälp av sugklocka till att få ett snedklipp, även kallat episiotomi, eller att inte få ett sådant klipp.
Snedklipp minskade risken för sfinkterskada med i genomsnitt 53 procent. Bland kvinnor som lottats till snedklipp fick 6,1 procent en sfinkterskada, jämfört med 13,1 procent bland kvinnor som inte fått något klipp i slidöppningen. Ingreppet ökade inte risken för stor blodförlust, negativ förlossningsupplevelse, förlängd vårdtid eller fler komplikationer. Däremot var risken för olika sårkomplikationer drygt dubbelt så hög bland kvinnor som fått ett snedklipp.
- Snedklipp väcker mycket känslor eftersom det historiskt har använts även vid normala förlossningar och ibland utan kvinnans samtycke. Rutinen ser olika ut i olika länder och i Sverige har vi varit ganska restriktiva med metoden eftersom det har saknats evidens. De här resultaten kan påverka förlossningsvården både i Sverige och i andra länder, säger Sophia Brismar Wendel.
Forskarna fortsätter nu att samla in information om kvinnornas egenupplevda besvär ett respektive fem år efter förlossningen. Inom kort kommer resultaten från ettårsuppföljningen att analyseras, vilket kan ge svar på skillnader i bland annat analinkontinens och samlivsproblem.
- Det kan hjälpa läkare och gravida kvinnor att fatta informerade beslut om ett eventuellt förebyggande snedklipp, säger Sophia Brismar Wendel.
I EVA-studien deltar Norrlands Universitetssjukhus, Falu Lasarett, Akademiska Sjukhuset, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Centrallasarettet Växjö, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra och Helsingborgs Lasarett. Forskningen finansierades huvudsakligen av Vetenskapsrådet, Region Stockholm och Uppsala-Örebro Forskningsråd. Det finns inga rapporterade intressekonflikter.
Publikation: ”Lateral episiotomy or no episiotomy in vacuum assisted delivery in nulliparous women (EVA): multicentre, open label, randomised controlled trial”, Sandra Bergendahl, Maria Jonsson, Susanne Hesselman, Victoria Ankarcrona, Åsa Leijonhufvud, Anna-Carin Wihlbäck, Tove Wallström, Emmie Rydström, Hanna Friberg, Helena Kopp Kallner, Sophia Brismar Wendel, The BMJ, online 17 juni 2024, doi: 10.1136/bmj-2023-079014.
Editorial om studien i BMJ: ”Lateral episiotomy during vacuum assisted childbirth”
Kontakter
För mer information, kontakta:
Sophia Brismar Wendel, docent, överläkare
Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet
Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus
E-post: sophia.brismar@ki.se
Tel: 0722-024895
Bilder
Karolinska Institutet (https://ki.se/) är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Bra fotbollsspelare är snabbtänkta men inte alltid tillmötesgående15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att kunna planera i flera steg och snabbt anpassa sig till en hastigt föränderlig miljö är jätteviktiga färdigheter för att kunna bli en elitfotbollsspelare. Det visar ny forskning, ledd från Karolinska Institutet och publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS. Forskningen visar också att det är en bra sak att inte alltid vara så tillmötesgående.
AI kan förbättra diagnostik av äggstockscancer2.1.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny internationell studie ledd av forskare vid Karolinska Institutet visar att AI-baserade modeller kan överträffa mänskliga experter i att identifiera äggstockscancer via ultraljudsbilder. Studien har publicerats i tidskriften Nature Medicine.
Kvinnor som får graviditetskomplikationer skaffar färre barn25.11.2024 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnor som drabbats av svåra komplikationer under sin första graviditet eller förlossning är mindre benägna att skaffa fler barn, enligt en studie publicerad i JAMA av forskare vid Karolinska Institutet. Då födelsetalen har minskat stadigt i Sverige under senare år föreslår forskarna bättre övervakning inom mödravården för att komma till rätta med problemet.
Fredrik Lundberg donerar 25 miljoner kronor till kardiovaskulär forskning vid KI20.11.2024 12:00:00 CET | Pressmeddelande
Finansmannen och hedersdoktorn vid Karolinska Institutet Fredrik Lundberg donerar 25 miljoner kronor för en fortsatt satsning på kardiovaskulär forskning. Det är femte gången sedan 2007 som Lundberg donerar stora belopp vilket gett möjlighet till forskning som förändrat metoder och kirurgi vid hjärt-kärlsjukdomar.
Mycket tidig medicinsk abort är effektivt och ofarligt6.11.2024 23:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag avvaktar vården med medicinsk abort till dess att ultraljud bekräftar en graviditet i livmodern. En stor internationell studie visar nu på lika effektiv och säker behandling redan innan den sjätte graviditetsveckan. Det rapporterar forskare från bland annat Karolinska Institutet i tidskriften New England Journal of Medicine.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum