Svensk Innebandy

Louisa Turton ny assisterande förbundskapten för U19-damlandslaget

Dela

U19-damerna inleder landslagssäsongen 2024/25 med Finnkampen i Uppsala. Det blir också första landskampen för nya assisterande förbundskaptenen Louisa Turton. Louisa Turton tar över rollen efter Susanne Ekblom.

Foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy
Foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy

Sveriges U19-damer står inför startskottet på en ny VM-resa som kulminerar under våren 2026. Med på resan är den nya assisterande förbundskaptenen Louisa Turton som nu är en del av den blågula staben.  

Tillsammans med förbundskapten Christoffer Suominen och resten av staben ska Turton nu leda blågult mot nya framgångar. 

– Jag tycker framför allt att det är kul och hedrande, det känns riktigt-riktigt roligt. Jag har spelat under Christoffer (Suominen) tidigare så vi känner varandra sen innan, säger Louisa Turton. 

Louisa Turton har en lång spelarkarriär bakom sig och är till vardags assisterande tränare i Thorengruppen IBK. 

Hon blev svensk mästare tillsammans med klubblaget så sent som i april när SM-finalen avgjordes i Strawberry Arena – dåvarande Friends Arena. Louisa Turton är även en del av Svensk Innebandys elittränarutbildning – Från elit till elit – som lanserades inför den gångna säsongen och som pågår till september. 

– Jag har vunnit allt man kan vinna som klubblagsspelare flera gånger om, men aldrig i landslagssammanhang. Så det blir också nytt vilket känns väldigt roligt. 

Tillsammans med Christoffer Suominen har Turton nu ett tydligt ansvar för Sveriges backlinje efter en uppdelning av ansvarsområdena.  

– Jag vill ändå tro att jag är en bra person att ha med. Positiv, glad och duktig på att driva på och uppmuntra. Sen har jag väl egentligen mina styrkor från backplats så att säga och det är den fördelningen vi har tänkt nu initialt, jag har större fokus på backspelet och Christoffer på forwardssidan. 

Med strax över två veckor till Finnkampen har Turton många förväntningar på sin landslagsdebut.

– Förväntningarna är såklart att vi ska kunna ställa upp med ett slagkraftigt lag. Det ska bli kul att se alla tjejerna in action. Det har varit mycket att sätta sig in i. Det ska bli kul att få träffa alla och få vara med på sin första landskamp.

– Någonstans blir det startskottet på dels min tid i landslaget, dels resan inför nästa VM och att försöka hitta någon form av bra grund. 

Sofie Andersson, elit- och landslagschef: 

– Louisa Turton har en lång och gedigen erfarenhet från elitinnebandy, både ur ett spelarperspektiv men även ur ett ledarperspektiv från ett av Sveriges bästa klubblag, säger Sofie Andersson, och fortsätter:

– Hon är en lagspelare med ett öga för detaljer i spelet, som har en förmåga att se alla och få ihop en grupp. Att hon samtidigt kan bidra med egen erfarenhet från stora matcher och vad som krävs på elitnivå till den yngre generationen är otroligt värdefullt.

–  Christoffer och Louisa har dessutom jobbat tillsammans tidigare och känner varandra väl. Jag vet att båda ser fram emot att påbörja den här resan tillsammans med övriga staben och jag är helt säker på att den kommer kantas av framgångar när vi summerar det här kapitlet i landslagshistorien.

Nyckelord

Kontakter

Innebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.

Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 112 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.

Följ Svensk Innebandy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Innebandy

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye