Kungliga Operan

Tobias Theorell ny operachef på Kungliga Operan

Dela

»En uppgift jag tar mig an med stor ödmjukhet och lust«, kommenterar Tobias Theorell, som tillträder som konstnärlig chef för operasektionen under början av 2025.

Tobias Theorell. Foto: Mats Bäcker
Tobias Theorell. Foto: Mats Bäcker

Tobias Theorell är regissör och idag konstnärlig chef vid Folkoperan i Stockholm. Rollen som operachef på Kungliga Operan tar han över efter Michael Cavanagh, som avled tidigare i år. Ellen Lamm, som nu är tf operachef, fortsätter sitt uppdrag som konstnärlig chef för Unga Operan.

»Omtumlande och fantastiskt kul att få ta över operachefskapet på Kungliga Operan, en uppgift jag tar mig an med stor ödmjukhet och lust. Det är ett enastående operahus som står inför en ny och spännande tid. Jag ser väldigt mycket fram emot att få samarbeta med alla i huset och tillsammans med dem presentera högoktanig opera för publiken«, säger Tobias Theorell.

Han har en bred och mångfacetterad erfarenhet av scenkonst både på svenska scener och utomlands –teater såväl som opera – och han har regisserat flera uppsättningar på Kungliga Operan; 2011 – 2012 två verk av Verdi, Stiffelio följd av Maskeradbalen, och våren 2023 den hyllade En midsommarnattsdröm med bland andra Elin Rombo och Robert Fux i ledande roller.

»Jag är mycket glad och stolt över att få välkomna Tobias till oss på Kungliga Operan. Med sin gedigna erfarenhet inom opera och scenkonst samt breda nätverk i operavärlden kommer han att bli en värdefull kraft i vår fortsatta konstnärliga utveckling, vilket säkerligen kommer att märkas inte bara inom vår operarepertoar utan i hela verksamheten«, säger vd Fredrik Lindgren.

»Tobias är en erfaren scenkonstnär som har visat prov på sin styrka som regissör såväl som konstnärlig ledare för Folkoperan. Jag beundrar hans kreativitet och hans förmåga att skapa fruktbara samarbeten och jag ser mycket fram emot att börja jobba tillsammans med honom« säger Hovkapellmästare Alan Gilbert, Kungliga Operans musikchef.

Tobias tillträder sin tjänst på Kungliga Operan senast den 28 februari 2025. 

Kontakter

Bilder

Tobias Theorell. Foto: Mats Bäcker
Tobias Theorell. Foto: Mats Bäcker
Ladda ned bild

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye