Kungliga Operan

Johanna Rudström och David Fukamachi Regnfors – årets Gunn Wållgren-stipendiater

Dela

Operasångerskan Johanna Rudström och skådespelaren David Fukamachi Regnfors har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater. Gunn Wållgrens minnesfond är en fond med ändamål att årligen dela ut stipendier till en skådespelare från Dramaten och en sångare från Kungliga Operan. Stipendierna delades ut idag vid en ceremoni på Dramaten.

David Fukamachi Regnfors och Johanna Rudström. Foto: Dramaten/Kungliga Operan
David Fukamachi Regnfors och Johanna Rudström. Foto: Dramaten/Kungliga Operan

Prismotivering Johanna Rudström:  
”Hon debuterade på Kungliga Operans stora scen som blomsterflicka i Wagners Parsifal, och gjorde ett sådant intryck på stjärnregissören Christof Loy att han gav henne en roll i Cherubinis Medea som han satte upp i Genève.På Kungliga Operan har hon sjungit allt från barockopera av Händel och byxroller av Mozart och Richard Strauss till änglalika hjältinnor i klassiska romantiska operor av Rossini och Bizet, komplexa Shakespeareporträtt av Benjamin Britten och en musikalroll i Sweeney Todd. Ingen utmaning tycks vara för stor för den mångsidiga mezzosopranen från Linköping.

Hon låter lusten leda henne, och hennes strålande scennärvaro är lika framträdande som hennes rika röst. Hon förkroppsligar glädjen i att sjunga och agera på scen, och därför är Johanna Rudström årets mottagare av Gunn Wållgren-stipendiet för 2024.”

Om Johanna Rudström

Mezzosopranen Johanna Rudström är välkänd för Kungliga Operans publik genom roller som Donna Elvira i Don Giovanni, Olga i Tjajkovskijs Eugen Onegin, som Flora i Verdis La traviata under våren 2024 och som Tiggerskan i Sondheims musikal Sweeney Todd, som strax har nypremiär på Kungliga Operan. Under våren kan publiken även se henne i rollen som Rosina i Barberaren i Sevilla.

Johannas tidigare roller på Kungliga Operan innefattar bland andra Eve/Young Tristessa vid upremiären av Tristessa, hon har sjungit Flosshilde i Rhenguldet och Ragnarök, samt Rossweisse i Valkyrian. Johanna har även framträtt som Arsamenes i Händels Xerxes, Mercedes i Carmen, Cherubino i Figaros bröllop och huvudrollen i  Rossinis Askungen.
Hon har även medverkat i den nyskrivna operan Son of Heaven av japanska tonsättaren Moto Osada vid Vadstena-Akademien och är just nu aktuell i Herr Arnes penningar på Folkoperan.
Johanna Rudström tog sin examen från Operahögskolan i Stockholm under våren 2014. Hon har även studerat vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och vid Musikhögskolan i Malmö.

Prismotivering David Fukamachi Regnfors:   
”Sedan Dramatendebuten i Gianina Carbunarius Tigern har denne stipendiat fascinerat oss med sina makalösa rolltolkningar: nerviga, behärskade, precisa, sensibla, ängsliga och ömsinta. Med absolut och omisskännlig skärpa och scennärvaro har han blottat mänskliga avgrunder i bärande roller i bland annat Uppenbarelsen, Den stora skrivboken, Pappas födelsedag, Son och far och inte minst nu senast som Eric Glass i Arv. I likhet med rollkaraktären i denna pjäs visar skådespelaren att han också har förmågan att förändra världen på ett mer djupgående vis än han själv kunde föreställa sig. 2024 års Gunn Wållgren-stipendiat är David Fukamachi Regnfors.”

Om David Fukamachi Regnfors:

David Fukamachi Regnfors är utbildad vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet och vid Stockholms Elementära Teaterskola. På Dramaten har David medverkat i 14 uppsättningar. Han har även skrivit och regisserat den delvis självbiografiska enmansföreställningen Farfar var samuraj (och dödade massa amerikaner) samt dramatiserat Kafkas Processen tillsammans med Hamadi Khemiri och Jonathan Silén.
David har tidigare varit verksam vid bland annat Backa Teater, Folkteatern Göteborg, Kulturhuset Stadsteatern och Uppsala Stadsteater och kan även ses i rollen som Klas Östergren i Mikael Marcimains filmatisering av romanerna Gentlemen och Gangsters.
Han är just nu aktuell i den åtta timmar långa succéföreställningen Arv av Matthew Lopez och i Papporna av Alexandra Pascalidou med premiär 17 april 2025.

Gunn Wållgrens minnesfond
Stipendierna ur Gunn Wållgrens minnesfond utdelas gemensamt av Kungliga Dramatiska Teatern, Kungliga Operan och Kungl. Musikaliska Akademien. 2022 års mottagare av Gunn Wållgren-stipendiet har utsetts av fondens styrelse i vilken ingår
operachef Fredrik Lindgren, Kungl. Operan, Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare Kungl. Dramatiska Teatern, Ständige sekreteraren Fredrik Wetterqvist, Kungl. Musikaliska Akademien och Stf chef för stiftelser Helena Wallenberg, SEB. Minnesfonden är instiftad av framlidne teaterkritikern Sven Ståhl. Stipendiesumman är i år på 40 000 vardera. 2023 års stipendiater var Hulda Lind Jóhannsdóttir och Jens Persson Hertzman. 

Kontakter

Bilder

David Fukamachi Regnfors och Johanna Rudström. Foto: Dramaten/Kungliga Operan
David Fukamachi Regnfors och Johanna Rudström. Foto: Dramaten/Kungliga Operan
Ladda ned bild

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Sweeney Todd är tillbaka - året avslutas blodigt på Kungliga Operan9.12.2024 12:18:05 CET | Pressmeddelande

Den mordiske barberaren öppnar åter sin salong på Kungliga Operans stora scen när Stephen Sondheims skräckmusikal får nypremiär. "En ynnest att få uppleva Kungliga Operans Sweeney Todd", skrev DN vid premiären 2023. Nu får publiken en ny chans att uppleva musikal med extra allt: Storslagen scenografi, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör och solisterna Ola Eliasson och Karolina Blixt i huvudrollerna som Sweeney Todd och Mrs Lovett. Nypremiär på stora scenen den 13 december kl 19.

Efterlängtad återkomst för Askungen, julens stora balett för hela familjen25.11.2024 10:39:53 CET | Pressmeddelande

Askungen och hennes vänner dansar åter in på Kungliga Operans stora scen inför julen. Upplev Kungliga Balettens succé i koreografi av Tamara Rojo och med fantastiska kostymer av modeskaparen Christian Lacroix, som också skapat scenbilden tillsammans med Tobias Rylander, de internationella popstjärnornas mest efterfrågade ljus- och videodesigner, som senast var aktuell på Kungliga Operan med baletten Gustavia tidigare i höst. Askungen har nypremiär den 29 november.

Världsstjärnorna Peter Mattei och Malin Byström möter hovkapellmästare Alan Gilbert i mästerverket Wozzeck11.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Två av våra främsta sångare står på scen i Alban Bergs banbrytande opera som hade urpremiär 1925. Wozzeck är stor operaupplevelse, baserad på en sann historia om krig och utsatthet med tydliga paralleller till vår samtid. Uppsättningen är en samproduktion med franska Opéra National de Lyon, i regi av Richard Brunel och dirigerad av Kungliga Operans musikchef, hovkapellmästare Alan Gilbert, alternerande med John Fiore.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye