Kungliga Operan till Gasometer 2027 — gasklockan blir ny hemmascen under ombyggnationen
Gasometer blir scen för Kungliga Operan medan Operahuset renoveras. Den unika gasklockan i Norra Djurgårdsstaden drivs av Cirkus Venues och blir ett spektakulärt scenrum för opera, balett och klassisk musik. Operan flyttar in 1 februari 2027. »Gasometer erbjuder en unik publik- och scenupplevelse och vi ser fram emot att få möta publiken där när Operahuset måste stänga för renovering och ombyggnad«, säger Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren.
»Äntligen kan vi presentera en lösning där vår verksamhet kan leva, utvecklas och ta kliv in i 2030-talet, även under renoveringsperioden! Regeringen har varit tydliga med att Kungliga Operans uppdrag som nationalscen ligger fast under hela den tid som Operahuset byggs om. Därför har det varit avgörande för oss att hitta en scen där vi kan fortsätta verka med konstnärlig höjd och där vi även fortsatt kan utveckla scenkonsten«, säger Fredrik Lindgren.
Operans scen i Gasometer får plats för 1600 personer i publiken och genom flytten kommer Kungliga Operan att öka kapaciteten i salongen med nära 30 procent jämfört med idag. En färsk undersökning som NOVUS utfört på uppdrag av Kungliga Operan visar att fler än var tredje av alla dem som ännu inte tagit del av Kungliga Operans verksamhet vill göra det.
»Det är redan idag ett högt tryck på våra föreställningar. Därför är vi glada att ännu fler kommer att kunna se våra uppsättningar. Vi tar nu steget in på en ny spännande scen och som ligger i en växande del av Stockholm. Det ger oss möjligheten att bredda vår publik och få fler att hitta till oss«, säger Fredrik Lindgren.
»Vi vill etablera en arena för kultur och upplevelser i världsklass, och är glada över att Kungliga Operan väljer Gasometer. Kombinationen av Kungliga Operan och vår arena med spektakulär arkitektur och arenateknik i absoluta framkant ger förutsättningar för storslagna upplevelser för besökarna. Dessutom bidrar samarbetet till att stärka Norra Djurgårdsstaden som en destination för kultur och nöje«, säger Satu Andersson, vd Cirkus Venues.
Gasometer inryms i en tidigare industribyggnad, en gasklocka, i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden som omvandlats från industriområde till en modern och levande stadsdel. I de intilliggande före detta industrilokalerna planeras ett hotell och i närheten pågår sedan tidigare uppförande av bostäder och kontor, vilket länkar samman Norra Djurgårdsstaden med Stockholms innerstad. Gasometer ägs av Stockholms stad och drivs av Cirkus Venues, som även driver bland annat Cirkus och Hasselbacken på Djurgården.
Kungliga Operan kommer att ha behov av kompletterande lokaler för administration, repetition och övrig verksamhet. Vilka dessa lokaler blir är ännu inte fastställt.
Kontakter
Jenny MattssonPressansvarig /Head of Press
Kungliga Operan / Royal Swedish Opera
Bilder
Om Kungliga Operan
Kungliga Operan grundades av kung Gustav III 1773 och är Sveriges nationalscen för opera och balett. I uppdraget från regeringen ingår att erbjuda publiken såväl klassiker som nyskriven scenkonst och klassisk musik, med ett särskilt uppdrag att nå barn och ungdomar. Operahuset vid Gustav Adolf torg intill Kungliga slottet och Riksdagen ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk.
Följ Kungliga Operan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan
Michael Cavanagh prisas postumt av Kungliga Operans kör13.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kungliga Operans kör meddelar med stor glädje och värme att Körpriset tilldelas tidigare operachefen och regissören Michael Cavanagh, som avled tidigare i år. Tilldelningen tillkännages på Kungliga Operans stora scen ikväll, i samband med nypremiären av Sweeney Todd, som regisserats av Michael Cavanagh.
Sweeney Todd är tillbaka - året avslutas blodigt på Kungliga Operan9.12.2024 12:18:05 CET | Pressmeddelande
Den mordiske barberaren öppnar åter sin salong på Kungliga Operans stora scen när Stephen Sondheims skräckmusikal får nypremiär. "En ynnest att få uppleva Kungliga Operans Sweeney Todd", skrev DN vid premiären 2023. Nu får publiken en ny chans att uppleva musikal med extra allt: Storslagen scenografi, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör och solisterna Ola Eliasson och Karolina Blixt i huvudrollerna som Sweeney Todd och Mrs Lovett. Nypremiär på stora scenen den 13 december kl 19.
Kungliga Operan kommenterar hyresutredningen3.12.2024 11:15:25 CET | Pressmeddelande
Kungliga Operan ser positivt på resultatet av den utredning av hyresmodell för de statliga kulturinstitutionerna som idag överlämnades till regeringen. ”Jag är glad över att utredaren så klart och tydligt slår fast att den nuvarande modellen med kostnadshyra inte fungerar och måste avvecklas”, säger vd Fredrik Lindgren.
Efterlängtad återkomst för Askungen, julens stora balett för hela familjen25.11.2024 10:39:53 CET | Pressmeddelande
Askungen och hennes vänner dansar åter in på Kungliga Operans stora scen inför julen. Upplev Kungliga Balettens succé i koreografi av Tamara Rojo och med fantastiska kostymer av modeskaparen Christian Lacroix, som också skapat scenbilden tillsammans med Tobias Rylander, de internationella popstjärnornas mest efterfrågade ljus- och videodesigner, som senast var aktuell på Kungliga Operan med baletten Gustavia tidigare i höst. Askungen har nypremiär den 29 november.
Johanna Rudström och David Fukamachi Regnfors – årets Gunn Wållgren-stipendiater15.11.2024 13:15:00 CET | Pressmeddelande
Operasångerskan Johanna Rudström och skådespelaren David Fukamachi Regnfors har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater. Gunn Wållgrens minnesfond är en fond med ändamål att årligen dela ut stipendier till en skådespelare från Dramaten och en sångare från Kungliga Operan. Stipendierna delades ut idag vid en ceremoni på Dramaten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum