GotlandsHem

Debattartikel om att byggkrisen påverkar bostadsmarknaden

Dela

På Gotland ser vi nu hur unga människor lämnar ön på grund av bristande framtidsutsikter och svårighet att få tillgång till en bostad. Byggkrisen är ett faktum i hela Sverige vilket är ett akut problem med potentiellt allvarliga effekter för Sveriges ekonomi.

Lastbil med takstolar på flaket
Byggkrisens akuta effekter är allvarliga, men det värsta har vi framför oss om inget görs. GotlandsHem

Stora arbetsgivare på ön, såsom Heidelberg Materials och Försvarsmakten, vittnar till oss på GotlandsHem om svårigheten att hitta bostäder åt nyanställda. De har stora expansionsplaner som riskerar att gå om intet om inte bostadsfrågan kan lösas på ett bra sätt.

Enligt den senaste bostadsbehovsprognosen från Boverket behöver Sverige drygt 67 000 nya bostäder om året fram till 2030, men sedan 2023 når nybyggandet inte ens halvvägs till detta mål.

Det finns flera orsaker till att det byggs för få nya bostäder, bland annat byggkostnader och höga räntor.  Andra faktorer är byggregler och svårigheter att få hyran att täcka kostnaderna, samt detaljerade detaljplaner som begränsar. I dagsläget ligger bostadsbyggandet efter därför behöver tempot höjas i alla led. Här krävs ett helhetsperspektiv där samhällsintressen vägs och jämkas.

Politiker och beslutsfattare börjar nu inse allvaret i situationen, men det är dags att agera. GotlandsHem tillsammans med Sveriges Allmännytta ser tre viktiga reformer som kan och bör genomföras skyndsamt för att underlätta för ökat bostadsbyggande:

Vi följer affärsmässiga principer vilket innebär att affären ska bära sig, vi ska inte belasta skattebetalarna. En låg, sexprocentig moms på hyran skulle förbättra såväl kalkylerna för nyproduktion som bostadsföretagens ekonomi i sin helhet.

Mer tillåtande detaljplaner med hög exploateringsgrad skulle göra det möjligt att bygga fler bostäder på kortare tid, till en lägre kostnad. Detta tillsammans med en snabbare byggplaneprocess skulle kunna sätta fart på byggandet. 

Det är svårt att se varför vi som allmännyttigt bostadsföretag, som inte är skattefinansierade, skulle omfattas av lagen om offentlig upphandling (LOU). Den gör byggprocessen och upphandlingen långsammare och dyrare. Att slopa LOU skulle kunna minska byggkostnaderna med fem till tio procent.

Byggkrisens akuta effekter är allvarliga, men det värsta har vi framför oss om inget görs. Ett ökat bostadsbyggande och en mer hållbar ekonomi i det lokala, kommunägda, bostadsföretaget är en viktig del av lösningen. Men både problemen och lösningarna är gemensamma för stora delar av landet. Lösningarna gör Gotland till en mer attraktiv plats att bo, jobba och leva på. 

Mats Ågren, styrelseordförande och Joakim Martell, vd, GotlandsHem.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lastbil med takstolar på flaket
Byggkrisens akuta effekter är allvarliga, men det värsta har vi framför oss om inget görs.
GotlandsHem
Ladda ned bild

GotlandsHem - där livet pågår

Sedan 1957 har GotlandsHem varit hela Gotlands allmännyttiga bostadsföretag och är helägt av Region Gotland. Vi äger och förvaltar drygt 4 700 hyreslägenheter och 140 lokaler som är spridda över hela ön, från Fårösund i norr till Burgsvik i söder. Vårt bostadsbestånd är varierat, från medeltida byggnader i Visby innerstad till modern bebyggelse på landsbygden.  

Följ GotlandsHem

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från GotlandsHem

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye