Sveriges Lärare

Sveriges Lärare välkomnar regeringens beslut om offentlighetsprincipen för fristående skolor

Dela

Sveriges Lärare ser positivt på regeringens beslut att remittera förslaget om att införa offentlighetsprincipen i fristående skolor. Detta beslut kompletterar det tidigare förslaget om en mildare insynsprincip, som fackförbundet starkt motsatte sig.

"Nu förväntar vi oss att ett konkret lagförslag drivs fram, så att fristående skolor inte längre kan dölja uppgifter" Anna Olskog, ordförande Sveriges Lärare
"Nu förväntar vi oss att ett konkret lagförslag drivs fram, så att fristående skolor inte längre kan dölja uppgifter" Anna Olskog, ordförande Sveriges Lärare

Offentlighetsprincipen är en nödvändig åtgärd för att säkerställa att alla skolor, oavsett huvudman, följer samma regler för insyn och öppenhet. Genom att införa detta, möjliggörs en rättvisare granskning av skolornas verksamhet och stärker förtroendet för hela utbildningssystemet.

- Vi välkomnar regeringens beslut som ett viktigt steg mot rättvisa och transparens i skolväsendet. Nu förväntar vi oss att ett konkret lagförslag drivs fram, så att fristående skolor inte längre kan dölja uppgifter. Insyn och öppenhet är inte bara nödvändiga för lika villkor, utan också för att skapa en trygg och rättvis arbetsmiljö för både lärare och elever, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.

Sveriges Lärare betonar också att detta beslut är ett kraftfullt verktyg för att motverka den tystnadskultur som vi vet existerar på många skolor. Offentlighetsprincipen kommer att bidra till en mer öppen och rättvis arbetsmiljö, där lärare och elever kan känna sig trygga att uttrycka sina åsikter och påtala brister utan rädsla för repressalier.

- Alla skolor som finansieras med offentliga medel bör vara skyldiga att följa samma regler när det gäller insyn och öppenhet. Detta skulle inte bara öka förtroendet för friskolor utan också leda till bättre skolutveckling och ökad rättssäkerhet för både elever och lärare, säger Anna Olskog.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Sveriges Lärare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare

Välkommet att regeringen vill utreda en reglering av lärares undervisningstid29.6.2024 10:30:04 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Lärare har höga förväntningar efter regeringens besked att man ska ge ett ett tilläggsdirektiv till utredningen ”En minskad administrativ börda för förskollärare och lärare”. Utöver sitt ursprungliga direktiv – att minska byråkrati och frigöra tid – ska utredaren nu även se över hur undervisningstiden samt tiden till för- och efterarbete kan regleras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye