Plikt- och prövningsverket

Nästan alla ungdomar tycker det är viktigt att Sverige har ett försvar

Dela

På uppdrag av Plikt- och prövningsverket har Novus gjort en undersökning i målgruppen ungdomar födda 2006. Undersökningen syftar främst till att ta reda på vad ungdomarna vet om totalförsvarsplikten och hur kunskapen förändras genom myndighetens kommunikation. Men den fångar också upp attityder kring värnplikt och försvaret av landet.

Ungdomar som samtalar under mönstringen
Ungdomar som samtalar under mönstringen Foto: Tora Sirén

Årligen görs en noll- och en effektmätning för att ta reda på vilken kunskap totalförsvarspliktiga ungdomar har om sina skyldigheter innan de fått information från myndigheten (nollmätning) och hur kunskapen förändras efter att de har fått information (effektmätning).   

Kraftig kunskapshöjning

I effektmätningen kan vi se att 95 procent av ungdomarna vet om att de måste svara på mönstringsunderlaget om de får det hemskickat, det är en ökning från nollmätningen i höstas då drygt 7 av 10 ungdomar säger att de känner till det. Den största ökningen ser vi i gruppen som själva eller vars båda föräldrar är födda utanför Norden, där ökar kunskapen stort, från 54 procent till 87 procent av ungdomarna. 

Attityder till försvar och Nato

På frågan om hur viktigt eller oviktigt det är att Sverige har ett försvar svarar 98 procent att det är mycket eller ganska viktigt. Siffran ligger i nivå med tidigare års undersökningar.

56 procent av ungdomarna svarar också att de skulle vara villiga att delta i en stridande roll i det militära försvaret. Det är en ökning med nio procentenheter jämfört med nollmätningen i höstas. På frågan om hur villig man är att delta i en icke-stridande roll men med samhällsviktig verksamhet svarar hela 75 procent att de är villiga att delta.

I undersökningen visar det sig också att en majoritet tycker det är positivt att Sverige är medlem i Nato, närmare bestämt 56 procent. Bara 11 procent svarade att de tyckte det var negativt. 37 procent svarar även att de skulle vara villiga att delta i en stridande roll i det militära försvaret om det innebär att försvara andra NATO-länder.

Inställning till att göra värnplikt

På frågan om man tycker det skulle vara positivt att bli inskriven till grundutbildning med värnplikt svarar ungefär hälften av ungdomarna, 48 procent, att det skulle vara positivt. Som tidigare ser vi här en stor skillnad mellan könen där 58 procent av männen tycker det skulle vara positivt medan bara 37 procent av kvinnorna tycker detsamma.

Av de som fått besked om att de kommer att kallas till mönstring tycker 65 procent att det skulle vara positivt att bli inskriven till grundutbildning med värnplikt. 

- Viktigt att komma ihåg är att vi har en lag om totalförsvarsplikt. Det innebär att Plikt- och prövningsverket har rätt att skriva in den vi anser bäst lämpad att genomföra utbildningen. Den personliga inställningen påverkar inte det beslutet. Individens inställning är underordnad Sveriges behov av ett starkt försvar, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket. 

Fakta

I myndighetsinstruktionen har Plikt- och prövningsverket ett informationsuppdrag där vi ska informera ungdomarna om deras skyldigheter kopplat till lagen om totalförsvarsplikt samt rätten att vara vapenfri. Det innefattar bland annat skyldigheten att svara på mönstringsunderlaget om en får det hemskickat, att komma till mönstringen om en blir kallad och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt om en blir inskriven.

Undersökningen genomförs under höst och vår av Novus på uppdrag av Plikt- och prövningsverket. Den omfattar ett riksrepresentativt urval av 1 000 ungdomar födda 2006.

Nyckelord

Kontakter

Följ Plikt- och prövningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye