Stiftelsen Skansen

Skansen utsedd till vinnare av Stimgitarren 2024

Dela

Skansen har blivit utnämnd till årets vinnare av den prestigefyllda Stimgitarren 2024. Priset är ett erkännande av Skansens långvariga engagemang i att bevara och sprida den svenska musiktraditionen.

Prisutdelning av Stimgitarren
Prisutdelning av Stimgitarren Skansen

Stimgitarren är ett årligt pris som delas ut av Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (Stim) till en organisation eller företag som utmärker sig för hur de använder musik i sin verksamhet och stöttar svenskt musikskapande.

”Det är svårt att hitta en institution som gjort mer för svensk musik och den svenska låtskatten än Skansen. I över 130 år har de bjudit besökarna, livepubliken och tv-tittarna på musik som speglat alla fasetter av det svenska musiklivet – historiska som nutida. Tusen och åter tusen är de svenska kompositörer och låtskrivare som fått sin musik framförd på Skansens scener och dansbanor, och för det är de värda en varm hyllning från Stims medlemmar.” säger Casper Bjørner, vd på Stim.

Skansen har länge varit en mötesplats för musikälskare, med allt från traditionell svensk folkmusik till moderna framträdanden på våra scener. Under årets sista jazzkväll delades stimgitarren ut till Skansen.

"Vi är otroligt tacksamma att vi kan använda oss av Sveriges fantastiska musikskatt här på Skansen - i allt från stora livekonserter till julens "dans runt granen" och att STIM alltid säkerställer att musikskapare får ersättning för sitt arbete. Musiken är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv och en stor del av den totala gästupplevelsen då den både bidrar till att skapa känslor, gemenskap och lärande. Tänk vad trist Skansen hade varit utan musik! Vi är otroligt hedrade över att få ta emot Stim-gitarren 2024," säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen

Vinnarmotiveringen lyder:

“Rätt musik ger liv till både historia och nutid och på Skansen ljuder tonerna året om. Från gamla låtskatter framför sprakande eldar och dansbandskvällar på Galejan till sprudlande livejazz och allsångsmagi från Sollidenscenen – på Skansen skapas minnen, möten och upplevelser där musiken berättar Sveriges historia. Genom att lyfta och hylla den svenska musiken och samtidigt se till att upphovspersonerna får betalt bidrar Skansen till ett fortsatt blomstrande svenskt musikliv. För detta tilldelas de nu Stimgitarren."

Om Stimgitarren:
Stimgitarren har delats ut sedan 2002 för att uppmärksamma kunder som använder musik på ett genomtänkt sätt i sin verksamhet, och varit noggranna med att musikskaparna ska få ersättning för sitt arbete. Övriga nominerade till Stimgitarren 2024 Glenn Miller Café, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, och Crippas café.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Prisutdelning av Stimgitarren 2024
Prisutdelning av Stimgitarren 2024
Skansen
Ladda ned bild
Alex Hinchcliffe
Ladda ned bild
Publik som sitter framför en scen där ett jazzband spelar på Skansen.
Jazz på Skansen
Alex Hinchcliffe
Ladda ned bild

Länkar

Om Skansen

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Samisk samtidskonst i ny utställning på Skansen28.8.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande

I utställningen Vuoi ihán skildras berättelser från en samtid och en upplyst framtid där historien alltid är närvarande.Genom verk av sex samiska samtidskonstnärer tar den samiska mångfalden, som ofta har förbisetts och förenklats, en självklar och livskraftig plats i Ekshäradsgården på Skansen. Utställningen, som är öppen helger 7 september till 27 oktober 2024, är ett samarbete med konstinstitutionen Verdde.

Nu blir det jazz på Skansen igen!4.7.2024 09:32:49 CEST | Pressmeddelande

Skansen presenterar med stolthet årets upplaga av "Jazz på Skansen". Under fem kvällar, 17, 24 och 31 juli samt 14 och 21 augusti, kommer Sollidenscenen att fyllas av jazztoner från några av världens främsta artister. Jazzen leds av den uppskattade trombonisten och sångaren Nils Landgren, som med sin charm och kunnighet guidar publiken genom kvällarna. Vid sin sida har han den internationellt renommerade basisten, tillika husbandets kapellmästare, Hans Backenroth.

Trädplanteringsceremoni på Skansen20.6.2024 14:28:14 CEST | Pressmeddelande

I år står Sverige värd för IUFRO World Congress, ett av världens största globala skogsrelaterade evenemang som hålls vart femte år. Årets kongress äger rum den 23-29 juni i Stockholm. Kongressen kommer att inledas med en trädplanteringsceremoni på Skansen nu på söndag. Det är en uppskattad tradition inom IUFRO som symboliserar motståndskraft och den bestående kopplingen mellan generationer och kontinenter. Detta evenemang är även ett sätt för värdländerna att visa upp sin regionala kultur och traditioner relaterade till skog och träd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye