Stiftelsen Skansen

Samisk samtidskonst i ny utställning på Skansen

Dela

I utställningen Vuoi ihán skildras berättelser från en samtid och en upplyst framtid där historien alltid är närvarande.Genom verk av sex samiska samtidskonstnärer tar den samiska mångfalden, som ofta har förbisetts och förenklats, en självklar och livskraftig plats i Ekshäradsgården på Skansen. Utställningen, som är öppen helger 7 september till 27 oktober 2024, är ett samarbete med konstinstitutionen Verdde.

Ellen B. Dalbakk och Maria Ragnestam
Ellen B. Dalbakk och Maria Ragnestam Verdde

Varje höst arrangeras Skansens Hantverksdagar under tre helger för att synliggöra hantverkstraditionen som en del av ett traditionellt och immateriellt kulturarv. Under första helgen är det också premiär för konstutställningen Vuoi ihán som belyser samisk samtid genom att både ta spjärn mot den förväntade bilden av samiskt hantverk samtidigt som den lever sida vid sida med sin historia.  

I utställningen möts gästerna av populärkulturella referenser, överdimensionerad traditionell byggnadskonst och måleri av vinterklädda fjällmiljöer i oväntat storblomstrande mönster. Verken som består av måleri, skulptur, fotografi och videoverk visas i dialog med titlar som med ironi skildrar vardagens allvar och självklarheter.

Vuoi ihán är producerad och curerad av den nordsamiska konstinstutionen Verdde som arbetar för att inkludera och synliggöra samiska perspektiv tillsammans med andra aktörer.

 ”Verddes utveckling bygger på dialog, med varandra, våra samverkansparter och konstnärerna vi arbetar med. Vi vill synliggöra samiska perspektiv genom verk som lockar till att det drar i mungiporna, till eftertanke, nya insikter och intressanta samtal. Vår utgångspunkt i arbetet med Vuoi ihán har varit att blicka framåt mot vad som kan vara och inte fokusera på det som har varit på Skansen, men att vi samtidigt inte ska, eller kan, bortse från den historia som finns här” säger Maria Ragnestam och Ellen B. Dalbakk, curatorer för Vuoi ihán. 

Platsen för utställningen är Ekshäradsgården på Skansen, en mangårdsbyggnad uppförd på 1820-talet som i år firar 70 år på Skansen – en invigning som 1954 hölls av dåvarande statsminister Tage Erlander efter att ha skänkts till Skansen av Wermländska sällskapet.

“För Skansen är den här utställningen ett sätt att ge plats för samiska perspektiv på ett - för oss- nytt sätt” säger Eva Ramberg chef på Skansens kulturhistoriska avdelning.

Medverkande konstnärer: 

Siri Baggerman, Niilas Helander, Geir Tore Holm, Tilde-Ristin Kuoljok, Sunna Nousuniemi och Lisa Kejonen Pauker.

Om Verdde:

Med bas i Norrbotten och de svenska delarna av Sápmi arbetar Verdde för att inkludera och synliggöra samiska perspektiv. Institutionen initierades och utformades av Maria Ragnestam och leds av Ellen B. Dalbakk. Verdde strävar efter att erbjuda en bred variation av konstnärliga uttryck som bidrar till en ökad kännedom om samiska utövare och förmedlar spännande perspektiv, traditioner, kunskaper och erfarenheter.

Läs mer om Verdde här. 

Vuoi ihán – samisk samtidskonst är öppen under helger 7 september–27 oktober, i Ekshäradsgården på Skansen, och ingår i entrébiljetten till Skansen.

Om Hantverksdagarna på Skansen

Varje höst arrangeras Skansens Hantverksdagar för att synliggöra hantverkstraditionen och dess traderade kunskaper som en del av ett både traditionellt och fortlevande immateriellt kulturarv.

Pressvisning 5 september kl. 16.00, OSA senast 1 september till osa@skansen.se. Antalet platser är begränsat.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ellen B. Dalbakk och Maria Ragnestam
Ellen B. Dalbakk och Maria Ragnestam
Verdde
Ladda ned bild

Länkar

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Nu blir det jazz på Skansen igen!4.7.2024 09:32:49 CEST | Pressmeddelande

Skansen presenterar med stolthet årets upplaga av "Jazz på Skansen". Under fem kvällar, 17, 24 och 31 juli samt 14 och 21 augusti, kommer Sollidenscenen att fyllas av jazztoner från några av världens främsta artister. Jazzen leds av den uppskattade trombonisten och sångaren Nils Landgren, som med sin charm och kunnighet guidar publiken genom kvällarna. Vid sin sida har han den internationellt renommerade basisten, tillika husbandets kapellmästare, Hans Backenroth.

Trädplanteringsceremoni på Skansen20.6.2024 14:28:14 CEST | Pressmeddelande

I år står Sverige värd för IUFRO World Congress, ett av världens största globala skogsrelaterade evenemang som hålls vart femte år. Årets kongress äger rum den 23-29 juni i Stockholm. Kongressen kommer att inledas med en trädplanteringsceremoni på Skansen nu på söndag. Det är en uppskattad tradition inom IUFRO som symboliserar motståndskraft och den bestående kopplingen mellan generationer och kontinenter. Detta evenemang är även ett sätt för värdländerna att visa upp sin regionala kultur och traditioner relaterade till skog och träd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye