Vimmerby och Kisa får stärkt elnät – 350 miljoner investerade
Idag invigdes den nya 130 kV-regionledningen mellan Vimmerby och Kisa.
Invigningen markerar avslutningen på ett mångårigt projekt som inkluderar tre nya transformatorstationer i Horn, Gullringen och Södra Vi samt ombyggnationer av stationerna i Kisa och Vimmerby. Projektet, som även innefattar en drygt fem mil lång elledning, har kostat cirka 350 miljoner kronor.
–Genom att förstärka elnätet bidrar vi till att möjliggöra övergången till fossilfri energi och säkerställa Sveriges framtida elbehov. Regionledningen femdubblar den lokala elnätskapaciteten, säger E.ON Energidistributions vd, Martin Höhler.
E.ON har byggt den nya regionledningen för att stärka elnätet i Vimmerby och Kinda kommuner, belägna i Kalmar och Östergötlands län. Den tidigare 40 kV-ledningen mellan Vimmerby och Gullringen har ersatts av den nya, vilket ger en kraftigt ökad kapacitet i hela regionen. Exempelvis får Vimmerby nu tillgång till fem gånger så hög elnätskapacitet jämfört med tidigare.
–Den nya ledningen är avgörande för att möta det ökande behovet av el i samhället. Den bidrar till en mer stabil elförsörjning och ökad leveranssäkerhet, vilket är centralt för att uppfylla Sveriges klimatmål. För Kinda kommun innebär ledningen en dubbel matning av el, vilket minskar sårbarheten och ökar tryggheten för invånare och företag, säger Martin Höhler.
I både Vimmerby och Kinda kommun finns flera stora företag, som Ljunghälls och Sofidel, vilka är beroende av en pålitlig elförsörjning dygnet runt. Enligt Martin Höhler ger den nya regionledningen dessa företag möjligheten att fortsätta sin verksamhet utan avbrott och med tillräcklig kapacitet för framtida expansion.
–Den nya regionledningen är en investering i vår framtid. Med stärkt elnätskapacitet kan vi möta det växande behovet från både företag och hushåll, samtidigt som vi säkerställer att Vimmerby är redo för den gröna omställningen. Det här projektet skapar förutsättningar för både tillväxt och hållbar utveckling i vår region, säger Helen Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun.
–Den ökade kapaciteten och tryggheten som den nya elledningen ger är helt avgörande för både näringslivets utveckling och för våra invånare. Med dubbel matning av el minskar vi risken för avbrott, vilket är en stor vinst för både små och stora företag i Kinda. Det här är ett viktigt steg för vår kommun och hela regionen, säger Christer Segerstéen, kommunstyrelsens ordförande i Kinda kommun.
Planeringen av regionledningen började redan 2007, och projektet har genomgått en omfattande tillståndsprocess som tagit nästan 12 år. Under denna tid har E.ON arbetat med att förankra projektet hos berörda markägare och hantera överklaganden. Byggnationen av transformatorstationerna påbörjades i november 2021 och luftledningen började byggas under andra kvartalet 2022.
E.ON har även arbetat för att minimera påverkan på djurlivet. Fågelavvisare har satts upp på ledningarna för att skydda fåglar, och kraftledningsgatorna kommer att underhållas för att bevara och utveckla biologisk mångfald. E.ON stödjer FN:s initiativ UN Decade on Ecosystem Restoration och investerar internationellt för att öka den biologiska mångfalden i sina ledningsgator.
–Den nya regionledningen är ett viktigt steg mot ett mer hållbart och stabilt elnät, vilket är avgörande för regionens och hela Sveriges framtida utveckling, säger Martin Höhler.
Invigningsceremonin hölls i ledningsgatan på läns- och kommungränsen utanför Horn och gästades av bland andra Johan Blom, länsråd i Kalmar län, Jenny Knuthammar, försvarsdirektör i Östergötlands län, Helen Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun, Christer Segerstéen, kommunstyrelsens ordförande i Kinda kommun, samt Martin Höhler, chef för E.ON Energidistribution.
Under det senaste decenniet har E.ON lagt cirka 30 miljarder kronor på att förbättra elnäten. Under den nuvarande regleringsperioden, från 2024 till 2028, planerar bolaget att investera 23 miljarder kronor i elnätet, vilket markerar E.ONs största investeringsprogram hittills.
Nyckelord
Kontakter
Patric ElménPresschef
E.ON Sverige
Bilder
Om oss
Vi bygger det hållbara samhället
E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
20 år sedan stormen Gudrun - E.ON har investerat 36 miljarder i elnäten8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag är det 20 år sedan stormen Gudrun svepte in över södra Sverige. Förstörelsen blev den största i mannaminne. Mer än 260 000 E.ON-hushåll blev utan el - många i flera veckor - då vindar på över 30 meter per sekund fällde mer än 250 miljoner träd och förstörde elnätet i grunden.
Jessica Svantesson blir ny affärsområdeschef på E.ON18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 tillträder Jessica Svantesson som affärsområdeschef för Energy Retail, tillika vd E.ON Energilösningar och E.ON Kundsupport, och tar samtidigt plats i E.ONs nordiska ledningsteam. Hon efterträder därmed Klaas de Gier, som går vidare till en ny roll som CCO E.ON Energy Infrastructure Solutions International.
E.ON investerar stort i Norrköping – 400 miljoner kronor i ny rökgasrening vid Händelöverket17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON satsar närmare 400 miljoner kronor på en ny anläggning för rökgasrening och rökgaskondensering vid Händelöverket i Norrköping. Investeringen beräknas minska koldioxidutsläppen och återvinna värmeenergi till tusentals hushåll.
E.ON mer än fördubblar satsningen på flexibilitet under vintern – avsätter 20 miljoner kronor13.12.2024 09:25:23 CET | Pressmeddelande
E.ON Energidistribution utökar sin satsning på lokala flexibilitetsmarknader och avsätter 20 miljoner kronor för marknadsperioden november 2024 till mars 2025. Det är en kraftig ökning jämfört med förra vinterns budget på 8 miljoner kronor. Genom lokala flexibilitetsmarknader kan leverantörer, som exempelvis fastighetsägare och företag, bidra till att avlasta elnätet under höglasttimmar, vilket frigör utrymme i befintliga elnät. Detta innebär att fler kunder kan anslutas till elnätet, utan att först behöva vänta på att elnätskapaciteten ska byggas ut.
Energimyndigheten beviljar stöd för att skapa koldioxidinfrastruktur i södra Sverige4.12.2024 10:02:00 CET | Pressmeddelande
Malmö CO₂ Hub, ett samarbete mellan flera industri- och energiföretag i södra Sverige, har beviljats 5,3 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten, inom ramen för satsningen Industriklivet. Projektet syftar till att utveckla en gemensam infrastruktur i regionen förtransport och lagring eller användning av koldioxid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum