Åtal för grova ekobrott vid försäljning av e-cigaretter
Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har åtalat två män misstänkta för att ha undanhållit nikotinskatt på e-cigaretter om 4,4 miljoner kronor. Åtalet är ett resultat av myndighetssamverkan mellan Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Tullverket.

Männen åtalas vid Malmö tingsrätt för grova skattebrott, grova bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, grova brott. Den misstänkta brottsligheten bedöms ha pågått under ett års tid och kan ge fängelse i upp till två år.
– De åtalade driver ett företag som importerar e-cigaretter, så kallade engångsvapes. Bolaget har varit skyldigt att betala punktskatt i form av nikotinskatt vid införsel i Sverige, men har bara redovisat några procent av den totala skatten, säger Sara Bjerefeldt, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö.
Stora belopp
Det här är första gången ett fall avseende nikotinskatt lett till åtal hos Ekobrottsmyndigheten. Den brottsliga verksamheten uppskattas ha generat 4,4 miljoner kronor i skatteundandraganden.
– Trots att försäljningen av e-cigaretter bedömts ha ökat de senaste åren har redovisningen av nikotinskatt till Skatteverket inte följt samma utveckling. Det gör att man kan anta att det finns skatt som inte redovisats och att skatteundandraget därmed kan vara omfattande, säger Titti Campalto, sektionschef på Skatteverket.
Började med tullkontroller
Upprinnelsen till brottsmisstankarna var flera kontroller då Tullverket upptäckte systematiska felaktigheter i deklarationer för import av e-cigaretter. Tullverket gav tips till Skatteverket som inledde en utredning och därefter kopplades Ekobrottsmyndigheten på.
– Det här fallet visar på styrkan när hela kedjan av myndigheter håller ihop i kampen mot den ekonomiska brottsligheten, säger Tony Magnusson, chef Tullverket kontrollenheten väst.
E-cigaretter marknadsförs ofta mot yngre personer. Därför informerades även Folkhälsomyndigheten om problematiken. I många fall är produktionen och hanteringen av illegala tobaksprodukter storskalig och genererar miljontals kronor i brottsvinster. Punktskattebrott är en prioriterad brottstyp som Ekobrottsmyndigheten arbetar hårt för att motverka och lagföra. Utöver tobak gäller punktskatter för en mängd olika varor som exempelvis alkohol och energivaror såsom olja. Brotten uppgår till miljardbelopp i skattebortfall varje år i Sverige.
Malmö tingsrätt, målnummer: B 7484-24
Bilder

Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Kriminellt gäng bedrev riksomfattande narkotikaförsäljning från Skåne3.4.2025 08:48:14 CEST | Pressmeddelande
Cannabis, kokain, amfetamin och heroin. Tullverket har avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt riksomfattande försäljning av narkotika från några orter i Skåne. Nätverket har tagit emot insmugglad narkotika, lagerhållit drogerna och sedan med hjälp av kurirer transporterat narkotikan vidare ut i landet. På torsdagen åtalades tolv personer vid Helsingborgs tingsrätt för sina olika roller i det omfattande narkotikanätverket.
Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag1.4.2025 16:49:56 CEST | Pressmeddelande
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum