Abborrbacken utsedd till Sveriges mest fruktade löparbacke

Dela

Den klassiska Abborrbacken på TCS Lidingöloppet är mest fruktad bland de stora löploppen i Sverige. Det visar en Kantar Sifo-undersökning. Med sina 522 meter och 8 procents lutning är Abborrbacken överlägsen i jämförelse med till exempel Älvsborgsbron på Göteborgsvarvet och Guldbron på Stockholm Marathon. 
“Det är dumheter att springa upp för den”, säger Sune Eriksson som sprungit alla TCS Lidingöloppet sedan 1965.

Det är många löpare som tvingats gå upp för den 522 meter långa Abborrbacken.
Det är många löpare som tvingats gå upp för den 522 meter långa Abborrbacken. Lidingöloppet

2024 har varit ett starkt år för svenska löplopp. Så gott som alla stora evenemang rapporterar om kraftiga intresseökningar. Stockholm Marathon slog deltagarrekord i juni, och Lidingöloppet ser en ökning på över 30 procent i antalet anmälningar mot 2023.

Just den personliga utmaningen är något som lyfts fram som den största drivkraften för att springa motionslopp. Men vilken del av de fem stora löploppen i Sverige är egentligen den som flest fruktar - löpare som icke löpare? 

I en Kantar Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Lidingöloppet, svarar 62 procent av de tillfrågade som angav ett av loppen som svar att Abborrbacken efter 25 kilometer i Lidingöloppet är den som klart fruktas mest. På andraplats kommer Älvsborgsbron på Göteborgsvarvet (16 procent) och på tredjeplats Guldbron upp mot Katarinavägen på Stockholm Marathon (14 procent). 60 procent anger lutningen som den största faktorn till att Abborrbacken är så jobbig.

“Abborrbacken har alltid varit en viktig del av Lidingöloppet och har väckt många känslor genom åren. Både en hel del magknip men också en upplevelse i att “yes, jag klarade den”. Den är på många sätt en symbol för den utmaning som Lidingöloppet står för. Evenemanget hade inte varit samma sak utan den”, säger Krister Svensson, generalsekreterare för Lidingöloppet.

“Jag går alltid upp för Abborrbacken. Det är dumheter att springa upp för den”, säger 80-årige Sune Eriksson som sprungit alla Lidingöloppet sedan premiären 1965.

Abborrbacken har varit en del av Lidingöloppet sedan starten 1965, och gett många bilder genom åren på trötta löpare som går upp för backen, som inträffar efter 25 kilometer.

TCS Lidingöloppshelgen arrangeras den 27-29 september, och loppet firar 60-loppsjubileum i år.

Resultatet av undersökningen:

Vilken del i något av följande stora motionslopp i Sverige fruktar du mest, oavsett om du deltagit eller ej? Välj endast ett alternativ.

  • Abborrbacken på Lidingöloppet: 62 %

  • Älvsborgsbron på Göteborgsvarvet: 16 %

  • Guldbron/Katarinavägen på Stockholm Marathon: 14 %

  • Sofia Kyrkbacke på Midnattsloppet i Stockholm: 6 %

  • Guldbron upp mot Hornsgatan på Stockholm Halvmarathon: 2 %

Resultatet baseras på de personer som angav ett av loppen som svar. 50 % av de svarande angav alternativet “Vet ej”. Totalt antal svarande: 1 049 personer.

Vad fruktar du mest med Abborrbacken i Lidingöloppet, oavsett om du deltagit eller ej? Välj endast ett alternativ.

  • Lutningen: 60 %

  • Placering i loppet: 27 %

  • Längden: 10 %

  • Annat: 2 %

Resultatet är fördelat på de personer som inte angav “vet ej” som svar. 52 % av de svarande angav alternativet “vet ej”. Totalt antal svarande: 1 049 personer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Det är många löpare som tvingats gå upp för den 522 meter långa Abborrbacken.
Det är många löpare som tvingats gå upp för den 522 meter långa Abborrbacken.
Lidingöloppet
Ladda ned bild
Lidingöloppet
Ladda ned bild
Lidingöloppet
Ladda ned bild
Lidingöloppet
Ladda ned bild
Lidingöloppet
Ladda ned bild

Om Lidingöloppet

TCS Lidingöloppet är världens största terränglopp och arrangeras under den sista helgen i september varje år på Lidingö. Under helgen pågår inte mindre än tio olika löpartävlingar med mängder av olika klasser. Det största och mest välkända loppet är TCS Lidingöloppet som är 30 km terränglöpning, med start på Koltorps Gärde och målgång på Grönsta Gärde. Lidingöloppet har arrangerats varje år sedan 1965.

Lidingöloppet är en del av En Svensk Klassiker. Under helgen arrangeras även TCS Lidingöloppet 15 som ingår i Halvklassikern och Rosa Bandet-loppet som ingår i Tjejklassikern samt Kortklassikern. Lidingöloppet ägs och arrangeras av de två idrottsföreningarna IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö Friidrott.

Utöver Lidingöloppshelgen arrangerar Lidingöloppet även följande lopp:

-Vårmilen sista helgen i april
-Blodomloppet Stockholm, 5/10 km löpning/gång på Djurgården i mitten av juni
-Lidingöloppet i Funäsfjällen i juli

Följ Lidingöloppet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lidingöloppet

Lidingöloppet och Apollo Sports skapar träningsupplevelser i världsklass16.9.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Världens största terränglopp TCS Lidingöloppet inleder samarbete med Apollo Sports, Nordens ledande researrangör av sport- och träningsresor. Parterna kommer att skapa aktiviteter såväl före som under och efter TCS Lidingöloppshelgen 27-29 september. “Tillsammans med Apollo Sports kan vi erbjuda våra deltagare bättre förberedelser inför Lidingöloppet samt en bättre upplevelse under loppet”, säger Krister Svensson, generalsekreterare för Lidingöloppet.

TCS Lidingöloppet erhåller certifieringen Hållbart Evenemang 20242.9.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

TCS Lidingöloppet har alltid varit en löparfest som förbinder deltagarna med den vackra naturen på Lidingö, och nu tar vi ytterligare steg för att bevara och vårda vår omgivning. Vi är stolta över att kunna meddela att Lidingöloppet 2024 har erhållit certifieringen Hållbart Evenemang genom Greentime – en prestigefull kvalitetsstämpel som omfattar alla aspekter av hållbarhet: miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye