Linköpings kommun

Idrottshallarnas användning ska kartläggas

Dela

Hur mycket används egentligen Linköpings idrottshallar? Det ska ett nytt forskningsprojekt ta reda på med hjälp av kameror och artificiell intelligens.

Tillgången till idrottslokaler är central för idrottsrörelsens möjlighet att bedriva verksamhet, inte minst barn- och ungdomsidrott. Men flera idrottsföreningar upplever att de inte får halltider i den utsträckning de behöver. Samtidigt är kunskapen låg i Sverige om hur mycket lokalerna faktiskt används. Därför startar nu ett pilotprojekt som ska mäta aktiviteten i idrottshallar och höja kunskapen om användningen.

Bakom satsningen står Center för idrotts- och friluftsanläggningar på Centrum för idrottsforskning, tillsammans med Linköpings kommun och Linköpings universitet. Linköpings kommun är med i projektet just för att skapa en bättre bild av hallanvändningen i kommunen. Dessutom passar projektet in i det innovations- och digitaliseringsarbete som kommunen gör för att möta Linköpingsbornas behov.

Erfarenheter från Danmark

Sedan tidigare har kameror och artificiell intelligens använts i Danmark för att registrera aktiviteter i idrottshallar. Projektet i Linköping kommer att baseras på dessa metoder. Resultaten från Danmark visar att användningen av de undersökta hallarna oftast är lägre än bokningsgraden.

Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef i Linköpings kommun, säger att de nya mätningarna skulle kunna leda till effektivare användning av Linköpings lokaler.

– Vi kanske kan hitta nya sätt att boka på. Idag går det till exempel inte att boka en del av en hall. Det kanske skulle gå att boka halva hallen om man inte har behov av hela, säger han.

Kameror har nu placerats ut i åtta bokningsbara idrottshallar i Linköping. Mätningen ska pågå under ett år, med start i september 2024. Systemet räknar antalet individer flera gånger per timme och rapporterar resultatet online. Med artificiell intelligens anonymiseras personerna på bilderna.

Daniel Glimvert, verksamhetssamordnare på Centrum för idrottsforskning, säger att det är viktigt att ta tillvara på teknikens möjligheter.

– Jag hoppas att projektet faller väl ut och att fler städer kan använda detta eller liknande system för att effektivisera nyttjandet av idrottsanläggningar, säger han.

Forskargrupp från universitetet

Forskningen i projektet genomförs av Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet. Detta arbete väntas vara klart under 2026. På CKS medverkar en forskargrupp från olika discipliner med David Ekholm, lektor och docent i socialt arbete, som projektledare.

– Vårt intresse för arbetet med aktivitetsmätningar ligger dels i kommuners styrning av lokaltillgångar och hur de används resurseffektivt, dels i hur olika tekniska system kan användas för kommunal styrning i olika avseenden, säger han.

Andreas Hagström framhåller att projektet har en tydlig koppling till Linköpings idrottspolitiska mål.

– Målet innebär att vi hela tiden arbetar mot att skapa mer möjlighet till fysisk aktivitet. Det i sin tur skapar förutsättningar för människor att vara aktiva hela livet.

Fakta

Kamerorna har satts upp i följande idrottshallar:

Brokindshallen
Ljungsbro sporthall (två kameror)
Valkebohallen
Vasa arena 1
Vasa arena 2
Kungsbergshallen
Ånestadshallen
Skäggetorpshallen
Stureforshallen

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye