Örnsköldsviks Kommun

Nationell samordnare medverkar vid Suicidpreventiva dagen

Dela

Den 10 september uppmärksammar Örnsköldsviks kommun, tillsammans med Suicide Zero, SPES, Sjukhuskyrkan och Sensus, den internationella Suicidpreventiva dagen. Arrangemanget gästas av Karin Schulz, nationell samordnare för suicidprevention. Den 9 september besöker Karin även verksamheter i Kramfors och Sollefteå. Media hälsas välkomna.

Karin Schuz fotograferad i gatumiljö
Karin Schulz, nationell samordnare för suicidprevention, besöker flera platser i Västernorrland i samband med Suicidpreventiva dagen 10 september. Ninni Andersson, regeringskansliet

Karin Schulz, tidigare bland annat generalsekreterare för Mind, har ett treårigt regeringsuppdrag som samordnare för suicidprevention. I samband med att Örnsköldsviks kommun arrangerar Suicidpreventiva dagen 10 september medverkar Karin Schulz i workshops för verksamhetsföreträdare från offentlig sektor och civilsamhälle. Hon håller också riktade föreläsningar för kommun- och regionanställda samt intresserade i övrigt. Fokus ligger på den aktuella situationen samt utvecklingsbehov inom suicidprevention och psykisk hälsa, generellt i länet och i Örnsköldsvik. Karin uppmärksammar även stöd på individuell nivå.

– Vi ser fram emot Karin Schulz besök. Det innebär en möjlighet för oss att dela erfarenheter och öka kunskapen om hur vi lokalt och regionalt kan stärka insatserna för att förebygga suicid, främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa i vår kommun. Det är särskilt värdefullt att vi får diskutera vilka statliga och nationella förutsättningar vi behöver för att bli ännu bättre på detta, säger kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind (C).

I samband med Karin Schulz besök i Örnsköldsvik under Suicidpreventiva dagen besöker hon även övriga länet måndag 9 september, bland annat Kramfors kommun, Region Västernorrlands verksamhet SPOT (Specialpsykiatriska omvårdnadsteamet) och Livsstilsmedicin Österåsen i Sollefteå.

– I mitt uppdrag som samordnare ingår att engagera och mobilisera aktörer på olika samhällsnivåer. Att på detta sätt få dela med mig och samtidigt få ta del av lokalt och regionalt arbete är en är viktig del av mitt uppdrag för att bidra till det samlade suicidpreventiva arbetet, säger Karin Schulz.

I Sverige sker fyra självmord om dagen, män står för cirka 70 procent av dessa. Bland män 25–44 år och kvinnor 15–24 år är självmord den vanligaste dödsorsaken i vårt land. I Örnsköldsvik genomförs i genomsnitt sju suicid varje år.

Suicidpreventiva dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention tillsammans med Världshälsoorganisationen, WHO. Den 10 september varje år genomförs olika arrangemang i syfte att uppmärksamma och öka kunskapen om att förebygga suicid.

Media är välkomna att närvara vid tisdagens offentliga program i Örnsköldsvik. För deltagande/intervjutillfällen under måndagens program, som genomförs på olika platser i länet, kontakta projektledare Anna Rosenhall angående lämplig tid och plats.

Offentligt program suicidpreventiva dagen 10 september

Plats:  stadshuset Kronan (Kempesalen), Järnvägsgatan 6, Örnsköldsvik

13:00–16:00 Folkhälsomyndighetens webbsända kunskapsseminarium om individinriktade sätt att förebygga suicid inom och utanför vård och omsorg.  Visas gemensamt i Kempesalen men går att se enskilt genom anmälan och webblänk på Folkhälsomyndighetens webbplats.

17:45 Mingel på den öppna ytan i stadshuset Kronans entréplan.

18:00 Karin Schulz, nationell samordnare för suicidprevention och tidigare generalsekreterare för föreningen Mind, berättar om vad vi alla kan göra. Hon talar också om samt utvecklingsområden inom suicidprevention och psykisk hälsa.

18:20 Egenerfarna och företrädare för Örnsköldsviks kommun, SPES, Suicide Zero, Studieförbundet Sensus samt Sjukhuskyrkan/Svenska kyrkan bidrar med personliga berättelser, musik och information.

18:45 De närvarande går tillsammans till Frans Kempes torg, Johan Ödbergs kaj (om vädret tillåter) 

19:00 Tyst minut och ljuständning. Vi minns dem vi förlorat och tänker på medmänniskor i livet.

Nyckelord

Kontakter

Anna Rosenhall, projektledare, enheten för strategisk hållbar utveckling, kommunledningsförvaltningen Örnsköldsvik, 076-125 17 65, anna.rosenhall@ornskoldsvik.se

Bilder

Karin Schulz, nationell samordare för suicidprevention, besöker flera platser i Västernorrland i samband med Suicidpreventivva dagen 10 september.
Karin Sculz fotograferad i gatumiljö
Ninni Andersson, regeringskansliet
Ladda ned bild

Länkar

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye