Samisk samtidskonst i ny utställning på Skansen
I utställningen Vuoi ihán skildras berättelser från en samtid och en upplyst framtid där historien alltid är närvarande.Genom verk av sex samiska samtidskonstnärer tar den samiska mångfalden, som ofta har förbisetts och förenklats, en självklar och livskraftig plats i Ekshäradsgården på Skansen. Utställningen, som är öppen helger 7 september till 27 oktober 2024, är ett samarbete med konstinstitutionen Verdde.

Varje höst arrangeras Skansens Hantverksdagar under tre helger för att synliggöra hantverkstraditionen som en del av ett traditionellt och immateriellt kulturarv. Under första helgen är det också premiär för konstutställningen Vuoi ihán som belyser samisk samtid genom att både ta spjärn mot den förväntade bilden av samiskt hantverk samtidigt som den lever sida vid sida med sin historia.
I utställningen möts gästerna av populärkulturella referenser, överdimensionerad traditionell byggnadskonst och måleri av vinterklädda fjällmiljöer i oväntat storblomstrande mönster. Verken som består av måleri, skulptur, fotografi och videoverk visas i dialog med titlar som med ironi skildrar vardagens allvar och självklarheter.
Vuoi ihán är producerad och curerad av den nordsamiska konstinstutionen Verdde som arbetar för att inkludera och synliggöra samiska perspektiv tillsammans med andra aktörer.
”Verddes utveckling bygger på dialog, med varandra, våra samverkansparter och konstnärerna vi arbetar med. Vi vill synliggöra samiska perspektiv genom verk som lockar till att det drar i mungiporna, till eftertanke, nya insikter och intressanta samtal. Vår utgångspunkt i arbetet med Vuoi ihán har varit att blicka framåt mot vad som kan vara och inte fokusera på det som har varit på Skansen, men att vi samtidigt inte ska, eller kan, bortse från den historia som finns här” säger Maria Ragnestam och Ellen B. Dalbakk, curatorer för Vuoi ihán.
Platsen för utställningen är Ekshäradsgården på Skansen, en mangårdsbyggnad uppförd på 1820-talet som i år firar 70 år på Skansen – en invigning som 1954 hölls av dåvarande statsminister Tage Erlander efter att ha skänkts till Skansen av Wermländska sällskapet.
“För Skansen är den här utställningen ett sätt att ge plats för samiska perspektiv på ett - för oss- nytt sätt” säger Eva Ramberg chef på Skansens kulturhistoriska avdelning.
Medverkande konstnärer:
Siri Baggerman, Niilas Helander, Geir Tore Holm, Tilde-Ristin Kuoljok, Sunna Nousuniemi och Lisa Kejonen Pauker.
Om Verdde:
Med bas i Norrbotten och de svenska delarna av Sápmi arbetar Verdde för att inkludera och synliggöra samiska perspektiv. Institutionen initierades och utformades av Maria Ragnestam och leds av Ellen B. Dalbakk. Verdde strävar efter att erbjuda en bred variation av konstnärliga uttryck som bidrar till en ökad kännedom om samiska utövare och förmedlar spännande perspektiv, traditioner, kunskaper och erfarenheter.
Läs mer om Verdde här.
Vuoi ihán – samisk samtidskonst är öppen under helger 7 september–27 oktober, i Ekshäradsgården på Skansen, och ingår i entrébiljetten till Skansen.
Om Hantverksdagarna på Skansen
Varje höst arrangeras Skansens Hantverksdagar för att synliggöra hantverkstraditionen och dess traderade kunskaper som en del av ett både traditionellt och fortlevande immateriellt kulturarv.
Pressvisning 5 september kl. 16.00, OSA senast 1 september till osa@skansen.se. Antalet platser är begränsat.
Nyckelord
Kontakter
Amanda StåhlbrandPresskontakt
Tel:070-289 72 00amanda.stahlbrand@skansen.seBilder

Länkar
Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.
Följ Stiftelsen Skansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen
Framtidens havsyrken i fokus – inspirerande mässa för gymnasieelever på Skansen18.3.2025 10:08:14 CET | Pressmeddelande
Efter fjolårets stora succé återvänder nu yrkesmässan som öppnar dörrar till karriärmöjligheter inom hav och vatten. Den 20 mars välkomnas 600 gymnasieelever till Baltic Sea Science Center (BSSC) på Skansen, där de får upptäcka yrken som bidrar till en hållbar framtid.
Skansen har blivit utsett till Sveriges mest hållbara varumärke inom rese- och turismbranschen för tredje året i rad13.3.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
För tredje året i rad har Stiftelsen Skansen utsetts till Sveriges mest hållbara varumärke inom rese- och turismbranschen. Utmärkelsen baseras på varumärkesstudien Sustainable Brand Index 2025, där svenska konsumenter bedömt hur hållbara olika varumärken är.
Skansen prisas av stockholmarna för trivsammaste miljö och starkaste varumärke 202512.2.2025 11:09:35 CET | Pressmeddelande
Skansen har ännu en gång hyllats av stockholmarna och tilldelats prestigefyllda utmärkelser i Evimetrix undersökning Stockholmarnas favoritmuseum 2025. Skansen tar hem förstaplatserna i kategorierna Trivsammaste miljö och Starkaste varumärke (Nöjd Kund Index vägt mot kännedom). Dessutom placerar sig Skansen som tvåa för barnperspektivet och trea som barnfamiljernas favoritmuseum.
Skansens drop in-bröllop 2025: Utökade bokningsbara tider och ny exklusiv vigselplats11.2.2025 09:50:49 CET | Pressmeddelande
Den 14 juni 2025 arrangeras Skansens omtyckta drop in-bröllop, en tradition som sedan starten 2010 har lockat över 4 000 par att säga ja i en historisk och naturskön miljö. Förra året lanserades möjligheten att förboka en vigselplats och ett klockslag – i år utökas dessa till 200 vigseltider på 13 vackra vigselplatser runt om på Skansen. Bokningen öppnar den 14 februari. För den som vill gifta sig på Skansen en annan dag än under drop in finns även möjlighet att boka vigsel året om.
Samisk kultur i fokus på Skansen – fyra dagars firande3.2.2025 09:36:51 CET | Pressmeddelande
Med start på samernas nationaldag den 6 februari bjuder Skansen in till fyra fördjupande och inspirerande temadagar. Mellan 6–9 februari uppmärksammas Sveriges urfolk och deras kultur – då och nu. Med ett program som passar både stora och små, är detta en möjlighet att lära känna och uppleva samernas unika kulturarv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum