Vårdföretagarna

Ny rapport: Dubbelt så mycket vård för stockholmarna per skattekrona med privata utförare.

Dela

Vårdföretagarna har gett Sirona i uppdrag att genomföra en jämförande analys av privata vårdgivares ersättningar och offentliga vårdgivares kostnader för höft- och knäprotesoperationer, operationer av grå starr och framfallsoperationer. Med privata vårdgivare får man för lika resurser 65 procent fler knäproteser, 80 procent fler höftproteser, drygt 150 procent fler starroperationer och mer än 200 procent fler framfallsoperationer.

Antje Dedering, förbundsdirektör
Antje Dedering, förbundsdirektör

Ur rapporten:

Sveriges långa vårdköer är det enskilt största problemet inom svensk hälso- och sjukvård. Samtidigt lade Sverige år 2021 cirka 11 % av BNP på just sjukvården och regionernas kostnaderna har ökat under de senaste åren. Tidigare analyser har visat att nyttjandet av privata vårdgivare inom utvalda operationer inom specialistvården är mer kostnadseffektivt än motsvarande operationer utförda av offentliga vårdgivare, samtidigt som kvaliteten är minst lika god hos privata som hos offentliga vårdgivar

I april 2024 presenterades en analys av privata vårdgivares ersättningar och offentliga vårdgivares kostnader i Västra Götalandsregionen och Region Skåne. I denna rapport presenteras motsvarande analyser avseende kostnader och ersättningar i Region Stockholm. De ingrepp som har analyserats är: höftprotesoperationer, knäprotesoperationer, operationer av grå starr och framfallsoperationer.

Data för analyserna avseende Region Stockholm är insamlat från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och upphandlingsmaterial och avtal för regionens vårdval inom respektive operationsområde är insamlat från Region Stockholm via publika datakällor. Dataunderlaget är analyserat av Sirona.

 - Hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi måste svara de väntande stockholmarna: Varför inte köpa mer privat vård? Sironarapporten visar tydligt att regionen då får ut fler operationer per skattekrona. Samma fråga bör naturligtvis besvaras av de två övriga styrande partierna i regionen, Centerpartiet och Miljöpartiet, säger Antje Dedering, förbundsdirektör. 

 - I Region Stockholm väljer politiken att ta tillbaka mer vård i egen regi. Det rödgröna styrets omställningsplan är tänkt att förstärka regionens pressade ekonomi. Men verksamheter i egen regi kostar mer. Om de styrande sjukvårdspolitikerna vill få ut mer vård per skattekrona borde de använda privata vårdgivare i större utsträckning, inte mindre, säger Ida Ingerö, näringspolitisk chef. 

Kontakter

Bilder

Antje Dedering, förbundsdirektör
Antje Dedering, förbundsdirektör
Ladda ned bild
Näringspolitisk chef
Näringspolitisk chef
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Månadens vårdkörapport: 36 000 personer har väntat längre än ett år för att få vård. I flera regioner har var tionde patient fått vänta längre än ett år på en åtgärd eller operation.9.1.2025 08:56:04 CET | Pressmeddelande

I åtta av 20 regioner var andelen som hade väntat längre än ett år på en åtgärd eller operation över 10 procent. Högst andel var det i Region Västerbotten, med drygt 14 procent. Övriga regioner där andelen var över 10 procent var Värmland, Norrbotten, Östergötland, Västernorrland, Jämtland Härjedalen, Dalarna och Skåne. Högst andel som väntat längre än 365 dagar på en första kontakt med en specialist var det i Region Norrbotten. Där uppgick andelen till drygt 22 procent i november 2024.

Månadens Assistansbarometer: Minskningen av antalet personer med rätt till assistans blir ännu tydligare när hänsyn tas till befolkningsutvecklingen19.12.2024 09:09:25 CET | Pressmeddelande

December månads Assistansbarometer från Vårdföretagarna granskar i en specialstudie hur den kraftiga nedgången av personer med rätt till assistansersättning enligt LSS förhåller sig till befolkningsutvecklingen i stort. Antalet med rätt till assistans borde ökat i takt med att befolkningen ökat. Men då man i stället dragit in rätten till assistans för allt fler leder befolkningsökningen till att andelen med rätt till assistans i stället sjunker ännu mer. Med samma andel av befolkningen med rätt till statlig assistans som 2015 borde över 17 350 individer ha detta. Idag är antalet assistansberättigade i stället enbart 13 300 individer.

Demoskopundersökning arbetsmiljö på 32 områden : Anställda inom vård- och omsorg är nöjdare med sin arbetssituation hos privata utförare på samtliga områden.12.12.2024 07:26:21 CET | Pressmeddelande

Demoskop har på Vårdföretagarnas uppdrag ställt 32 frågor till mer än 2000 medarbetare inom sjukvård eller omsorg, hos både privata och offentliga arbetsgivare. Frågorna rör arbetsvillkor, arbetsmiljö, relationer till kollegor och chef och inte minst hur dessa faktorer påverkar vården och omsorgen av patienter och brukare. På alla 32 områden väljer de anställda att ge privata vård- och omsorgsgivare högre betyg i jämförelse med offentliga arbetsgivare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye