Trendbrott i Region Östergötlands ekonomi
Åtgärderna för att vända den ekonomiska utvecklingen i Region Östergötland har börjat få effekt. Det visar delårsrapporten efter juni, som idag har presenterats för regionstyrelsen. Dock är det långt kvar tills regionens ekonomi är i balans.
Den ekonomiska delårsrapporten till och med juni månad visar ett trendbrott i Region Östergötlands ekonomi. Efter flera år av ökande ekonomiska underskott har kurvan över kostnadsutvecklingen börjat gå nedåt.
Resultatet till och med juni 2024 är minus 435 miljoner kronor, vilket kan jämföras med minus 860 miljoner kronor motsvarande period 2023 – alltså en förbättring med 425 miljoner kronor. Om avkastningen på placerade medel exkluderas så är resultatet 333 miljoner kronor bättre än föregående år.
– Det är positivt att vi ser tecken till en ekonomisk vändning och att de åtgärder som görs börjar få effekt. Dock har Region Östergötland fortfarande ett stort underskott och arbetet för att få en ekonomi i balans måste fortsätta i oförminskad takt, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).
Under hösten kommer varslet om uppsägningar att träda i kraft och den nya arbetsorganisationen att implementeras. Full ekonomisk effekt av det väntas först under första kvartalet 2025.
Antalet anställda har sedan årsskiftet minskat med 163 anställda. Bland personalgrupper som omfattas av varslet om uppsägning har minskningen varit 281 anställda.
Arbetet för att minska beroendet av hyrpersonal har också fått effekt. Kostnaderna för bemanningsföretag var till och med juni 221,9 miljoner kronor, vilket är 80,4 miljoner kronor lägre än motsvarande period föregående år. Som ett led i arbetet har antalet regionanställda sjuksköterskor ökat med 125 personer.
Antalet övertidstimmar och kostnad för övertid och mertid har också minskat i hälso- och sjukvården. Hittills i år har antalet timmar halverats jämfört med samma period 2023, och kostnaden har minskat från nära 100 miljoner till 50 miljoner kronor.
Delårsrapporten ger också en bild av Region Östergötlands produktion av vård. Antalet öppen- och slutenvårdstillfällen har varit i princip samma som motsvarande period 2023. Antalet vårdplatser har ökat något. Inom specialiserad vård har däremot tillgängligheten till både nybesök och behandling varit något sämre första halvåret i år än samma period 2023. Tillgängligheten till medicinsk bedömning av legitimerad personal inom tre dagar i primärvården har förbättrats.
– Tillgängligheten är en stor utmaning som vi kommer att behöva jobba hårt med framåt. Det är viktigt att östgötarna får vård i tid, säger Marie Morell.
Kontakter
Marie Morell (M)ordförande regionstyrelsen
Tel:010-103 70 49marie.morell@regionostergotland.seLänkar
Följ Region Östergötland
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland
Beslut om höjda patientavgifter 202527.11.2024 13:39:20 CET | Pressmeddelande
Regionfullmäktige har beslutat om vilka avgifter som ska gälla i vården 2025. Beslutet innebär bland annat att patientavgiften för besök i öppenvård höjs till 250 kronor och högkostnadsskyddet till 1 450 kronor. Även behandlingstaxorna till Folktandvården höjs.
Varning för telefonbedrägerier19.11.2024 12:01:07 CET | Pressmeddelande
Ett flertal bedrägeriförsök på telefon har inträffat under november i Östergötland, främst i västra länsdelen. Det är personer som har utgett sig för att arbeta i sjukvården som har ringt upp privatpersoner.
Ansökan om nytt tillstånd för nationell högspecialiserad vård vid US23.10.2024 15:56:28 CEST | Pressmeddelande
Region Östergötland kommer att ansöka om att få bedriva nationell högspecialiserad vård inom rekonstruktiv kirurgi vid inflammatorisk tarmsjukdom vid Universitetssjukhuset i Linköping (US).
Regionens ekonomi förbättras enligt senaste delårsrapporten23.10.2024 15:32:27 CEST | Pressmeddelande
Åtgärderna för att få en ekonomi i balans i Region Östergötland har effekt, visar delårsrapporten efter augusti. Helårsbedömningen pekar på att resultatet blir bättre än tidigare prognos. Den främsta förklaringen är att kostnaderna för både egen och inhyrd personal minskar.
Fler patienter med benskörhet ska upptäckas i AI-projekt18.10.2024 10:40:42 CEST | Pressmeddelande
Den 20 oktober är det internationella osteoporosdagen. Benskörhet (osteoporos) är en vanlig sjukdom där rätt utredning och behandling gör stor skillnad för patienten. I ett projekt på Universitetssjukhuset i Linköping ska modern bildteknik med AI användas för att hitta patienter som har nytta av behandling och som vården idag ofta missar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum