Region Östergötland

Fler patienter med benskörhet ska upptäckas i AI-projekt

Dela

Den 20 oktober är det internationella osteoporosdagen. Benskörhet (osteoporos) är en vanlig sjukdom där rätt utredning och behandling gör stor skillnad för patienten. I ett projekt på Universitetssjukhuset i Linköping ska modern bildteknik med AI användas för att hitta patienter som har nytta av behandling och som vården idag ofta missar.

Varannan kvinna och var fjärde man kommer att drabbas av en osteoporosfraktur efter 50 års ålder. Det är ett brott på till exempel en kota i ryggen, handleden eller höften. En första osteoporosfraktur brukar följas av flera frakturer som kan orsaka stort lidande och bestående fysiska funktionsnedsättningar. 

– Osteoporos är en mycket vanlig men underdiagnostiserad sjukdom. Många lider i det tysta och får nya allvarliga frakturer som vi med rätt omhändertagande hade kunnat undvika. Trots att det idag finns effektiva förebyggande läkemedelsbehandlingar sätts de ofta inte in eftersom sjukdomen inte upptäcks, säger forskningsledaren Anna Spångéus, överläkare vid osteoporosmottagningen, Region Östergötland och biträdande professor vid Linköpings universitet.

Nu satsar Region Östergötland på att betydligt fler osteoporospatienter ska få rätt diagnos och behandling. I november startar ett projekt där ett AI-verktyg ska användas för att screena efter kotfrakturer (kotkompressioner) på röntgenbilder. Studien blir den första som använder det specifika AI-verktyget för att upptäcka osteoporos, och har redan väckt internationellt intresse.

– Personer som har fått en kotfraktur löper en hög risk att få nya frakturer. Det är viktigt att vården identifierar dem. Om vi kan öka andelen patienter vi identifierar och behandlar kommer det kunna spara mycket lidande för patienten och sannolikt också stora resurser för sjukvården, säger Anna Spångéus. 

I projektet samarbetar osteoporosmottagningen, röntgenkliniken, medicinska tekniker i Region Östergötland, en hälsoekonom från Linköpings universitet och medicintekniska företag. Projektet har fått flera miljoner kronor i bidrag från Medtech4Health/Vinnova, bland annat AIDA-medel.

Upptäcks tidigare

När AI används kan en stor mängd röntgenbilder analyseras på kort tid. I projektet kommer röntgenläkare att granska och bekräfta alla kotfrakturer som AI-verktyget identifierar.

– Vi har sett att det aktuella AI-verktyget hittar kotfrakturerna med en hög träffsäkerhet. Det hjälper oss att upptäcka benskörhet i ett tidigare skede hos patienter som kan ha röntgats för andra diagnoser. Det kan leda till att fler patienter utreds och behandlas korrekt och därmed slipper framtida allvarliga frakturer. säger Mischa Woisetschläger, överläkare och docent på röntgenkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

När en kotfraktur hittas på en röntgenbild kontaktas patienten av Region Östergötland och erbjuds utredning för benskörhet via primärvården. Om undersökningen visar att det rör sig om benskörhet erbjuds patienten läkemedelsbehandling och vid behov andra förebyggande insatser.

– Vi tror att många fler patienter kommer att få rätt behandling och slippa stora besvär. Vi uppskattar att vi kommer att kunna identifiera och hjälpa runt 400 fler patienter bara under den fyramånadersperiod som projektet pågår, säger Anna Spångéus.

Vårdkostnaderna för osteoporosfrakturer är höga, och uppskattas till cirka 23 miljarder kronor varje år i Sverige. I projektet kommer därför även hälsoekonomi att analyseras.

Kontakter

Anna Spångéus, överläkare och professor
Telefon 073-620 95 21
anna.spangeus@regionostergotland.se

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye