Region Östergötland

Hög tid att tycka till om det nya skärgårdsprogrammet

Dela

Från besöksmagnet till glesbygd, allt eftersom årstiderna växlar. Skärgården har speciella förutsättningar i den regionala utvecklingen. Därför har Region Östergötland och Region Kalmar län tillsammans med länens skärgårdskommuner tagit fram ett särskilt skärgårdsprogram. Till mitten av oktober har alla som vill möjlighet att tycka till om förslaget.

Region Östergötland och Region Kalmar län arbetar tillsammans med länens sex skärgårdskommuner – Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Västervik, Oskarshamn och Mönsterås – kring frågor som rör skärgården. Under våren togs parterna fram ett gemensamt skärgårdsprogram, som är på remiss fram till den 15 oktober.

Skärgårdsprogrammet är en revidering av gemensamma utvecklingsprogram för kust och skärgård för Östergötland och norra Småland som antogs 2017, och består av ett kunskapsunderlag med en webbkarta som utgör grunden för en del med utvecklingsförslag. Programmet är en fördjupning av den regionala utvecklingsstrategin.

 – Förutsättningar för att leva, bo och bedriva verksamhet i skärgården skiljer sig från andra geografiska områden. Den minskade andelen bofasta och de stora säsongsvariationerna, och geografin med tusentals öar, som bara nås med båt, är exempel på utmaningar, säger Annette Olsson (M), som är 1:e vice ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland och ordförande i Skärgårdsrådet.

Skärgårdsprogrammet beskriver kustens och skärgårdens faktiska förutsättningar och ger utvecklingsförslag inom regionernas ansvarsområden. En avgränsning i programmet är att det omfattar de frågor som regionerna och kommunerna har rådighet över och möjlighet att påverka.

– Syftet är att ge vägledning vid beslut och fördelning av ekonomiska medel, och i det sammanhanget är det viktigt med en bred samverkan som involverar många intressenter. Det finns ett stort engagemang kring skärgården, och vi vill uppmuntra alla som är intresserade att delta i dialogen, säger Annette Olsson.

Kontakter

Annette Olsson, regionråd, telefon 072-462 17 61, annette.olsson@regionostergotland.se
Anna Karlin, strateg regional utveckling, telefon 072-463 02 95, anna.karlin@regionostergotland.se

Länkar

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye