Karolinska Institutet

Jennifer Cleland tilldelas Karolinska Institutets pris för forskning i medicinsk pedagogik

Dela

Jennifer Cleland, professor i medicinsk utbildning och vicedekan för utbildning vid Lee Kong Chian School of Medicine i Singapore, tilldelas Karolinska Institutets pris för forskning i medicinsk pedagogik (KIPRIME) 2024. Hennes vetenskapliga arbete har haft ett betydande inflytande på utveckling av medicinsk utbildning världen över.

Jennifer Cleland
Jennifer Cleland Fotograf: NTU

– Jag är stolt över att få tillhöra dem som tilldelats utmärkelsen, alla tidigare pristagare är exceptionella personer. Jag vill också passa på att tacka alla engagerade kollegor inom medicinsk pedagogik som jag har arbetat med under 24 år. Utan dem hade jag inte nått så här långt, säger Jennifer Cleland.

Prismotiveringen lyfter bland annat fram att Jennifer Cleland har främjat medicinsk pedagogik som vetenskaplig disciplin.

– Professor Jennifer Cleland har varit en förgrundsgestalt inom medicinsk pedagogik under lång tid. Hennes arbete med att utveckla och utvärdera utbildning med inriktning på vård och hälsa har ett stort och viktigt inflytande på utbildningsmetoder och vårdkvalitet världen över, säger KI:s rektor Annika Östman Wernerson som är medlem i priskommittén. 
 

Jennifer Clelands forskning inom medicinsk pedagogik kännetecknas av innovation, ledarskap och mentorskap och spänner över ett brett spektrum av teman, metoder och praktiska tillämpningar.

Fokus på rättvisa

Hennes arbete har fokuserat på nyckelfrågor som rättvisa, vilket har handlat om såväl ojämlikhet i tillämpning av urvals- och bedömningskriterier som att utbilda medarbetare för att möta alla patienters hälsobehov.

Även om Jennifer Cleland idag är verksam i Singapore har hemlandet Storbritannien präglat hennes arbete, berättar hon.

– I ett land med så stora skillnader mellan land och stad och sociala klasser har jag observerat spänningar och många hinder för förändring.

Med en bakgrund inom psykologin har Jennifer Cleland utvecklat en god förståelse för komplexa system och kulturer. Hon beskriver själv sina forskningsmässiga styrkor som förmågan att tänka strategiskt på policy- och organisationsnivå, och samtidigt kunna fokusera på team och individer.

– Det finns inga enkla lösningar, men jag hoppas att min och mina kollegors forskning når en bit på väg mot att öka kunskapen om hur förändring kan ske, både nationellt och internationellt.

Jennifer Cleland tror och hoppas att KIPRIME-priset kan komma att uppmuntra till mer tvärkulturell och transnationell samverkan inom medicinsk pedagogik.
 

KIPRIME - pris för forskning i medicinsk pedagogik

Karolinska Institutets pris för forskning i medicinsk pedagogik har möjliggjorts genom ekonomiskt stöd från Gunnar Höglunds och Anna-Stina Malmborgs Stiftelse som bildades 2001. Pristagaren väljs av Karolinska Institutet och godkänns formellt av stiftelsen.

Priset delas ut vartannat år för framstående forskning inom medicinsk pedagogik i samband med den installationshögtid då KI:s nya professorer presenteras. I år hålls installeringshögtiden den 3:e oktober.

Mer om KIPRIME

Juryns motivering

”Professor Clelands framstående forskning inom medicinsk utbildning har varit omvälvande och omfattat ett brett spektrum av teman, metoder och praktiska tillämpningar. Hennes forskning, som präglas av innovation, ledarskap och mentorskap, har haft ett betydande inflytande på läkarutbildningen globalt.

Med målet att säkerställa en mer mångsidig och kompetent medicinsk personalstyrka har hennes teoribaserade forskning varit avgörande för att ta itu med viktiga frågor som rättvisa, mångfald och inkludering i studenturval och utbildningseffektivitet.

Hon har främjat medicinsk utbildningsforskning som en vetenskaplig disciplin och bidragit till förbättrade utbildningsmetoder och bättre vårdresultat.”

Nyckelord

Kontakter

Om oss

KAROLINSKA INSTITUTETS PRESSTJÄNST

Pressjour: 09.00-17.00 vardagar.

Karolinska Institutet – ett medicinskt universitet

ki.se

Följ Karolinska Institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet

Nytt dopningstest kan avslöja fler fuskande kvinnliga idrottare11.6.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ungefär tre gånger så många manliga som kvinnliga idrottare stängs av på grund av dopning. En ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet visar att en av förklaringarna kan vara att dopningstesterna som används inte tar hänsyn till kvinnornas varierande hormonprofil. Istället föreslås ett alternativ som inkluderar blodprov och ett gränsvärde som möjliggör dopningstester av både elitidrottare och motionärer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye