Avgörande att staten tar större ansvar för finansieringen av svensk skola
Fler kommuner än tidigare fördelar pengar till skolor utifrån elevernas socioekonomiska bakgrund, enligt en rapport från SKR. Men det stora problemet är att det är för lite resurser i skolsystemet, anser Sveriges Lärare. Att lärare och att stödpersonal sägs upp runtom i landet gör att det blir svårt att upprätthålla kvalitén.
– Det är bra att allt fler kommuner fördelar pengar till skolor utifrån elevernas socioekonomiska bakgrund, som elevernas hem- och familjeförhållanden, som en rapport från SKR visar. Dock glömmer SKR att berätta att det kan bero på att staten har infört Kunskapsbidraget, det tidigare Likvärdighetsbidraget, där staten ger mer resurser till skolor med större utmaning, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
– Oavsett är det stora problemet att det är för lite resurser i skolsystemet. Att lärare och att stödpersonal sägs upp runtom i landet och att vi inte kan upprätthålla kvalitén. Det måste SKR ta ett större ansvar för!
Hur mycket man satsar på skolan ska bero på behoven och inte på kommunernas separata ekonomier, anser Sveriges Lärare. Det är avgörande att staten tar ett större ansvar för finansieringen av för svensk skola. Kunskapsbidraget visar på ett sätt som staten har gjort det på. Ett annat vore att införa miniminivåer på hur lite en kommun får lägga på skolan, utifrån sin geografi och socioekonomiska utmaning, i linje med vad som ligger i Skolpengsnormsutredningens direktiv.
– Skolan är ytterst en nationell angelägenhet och staten behöver därför överta ansvaret för skolväsendets likvärdighet, styrning, resursfördelning och finansiering, säger Anna Olskog.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour Sveriges Lärare
Tel:08-502 715 15press@sverigeslarare.seZoran AlagicPressansvarig
Tel:070-262 27 00zoran.alagic@sverigeslarare.seLänkar
Följ Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Sveriges Lärare: ”Satsa på utbildad personal i förskolan i stället för språkkrav”21.11.2024 13:04:21 CET | Pressmeddelande
Regeringen har i dag tillsatt en förskoleutredning som bland annat ska utreda språkkrav på personalen i förskolan. Bakvänt tycker Sveriges Lärare, som pekar på att i stället satsa på fler behöriga förskollärare. - Fyra av tio i förskolan saknar rätt utbildning. Det är där regeringen borde börja, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Adam Kedert omvald till Sveriges Lärarstudenters ordförande17.11.2024 15:19:22 CET | Pressmeddelande
I helgen hade Sveriges Lärarstudenter, en av landets största studentorganisationer, sin kongress i Göteborg. Under helgen beslutades det om bland annat att verka för att säkerställa en kvalitativ VFU och för en koncentrering av landets lärarutbildningar till färre lärosäten. Man röstade även fram en ny styrelse, där Adam Kedert, 27, ämneslärarstudent vid Uppsala universitet, fick förnyat förtroende som ordförande.
Fyra av tio saknar rätt utbildning i förskolan14.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Över 40 procent av personalen i förskolan saknar rätt utbildning. - Det är alarmerande. Hur tänker politiker när de väljer att inte satsa på barnens viktiga tidiga lärande? säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Stoppa angiverilagen – Manifestation Sergels torg18.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Facken i välfärden samlar alla som är emot Tidöavtalets förslag om att införa en informationsplikt, på Sergels Torg i Stockholm den 23:e oktober klockan 17–18.
Sveriges Lärare: Därför slås elever ut26.9.2024 11:07:25 CEST | Pressmeddelande
– Det är mycket allvarligt och nedslående att betygsresultaten i årskurs 9 försvagas och behörigheten till gymnasiet sjunker. Det beror bland annat på att elever som behöver särskilt stöd inte får det, säger Anna Olskog, förbundsordförande Sveriges Lärare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum