Lantbrukarnas Riksförbund

Sveriges lantbrukare välkomnar förstärkt djurvälfärd och ökad valfrihet

Dela

Idag presenterades utredningen ”Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”. Flera av utredningens förslag öppnar upp för att Sveriges lantbrukare kan få arbeta med förstärkt djuromsorg och ökad valfrihet. Tillsammans med förslag på produktionsnära forskning och innovationer stärks konkurrensen, en viktig nyckel i Sveriges arbete för att öka vår livsmedelsberedskap.

Lantbruksdjur utomhus
Lantbruksdjur utomhus Foto: LRF. Fri att annvända

“Vi gläds med våra lantbrukare som stärks i sin konkurrens samtidigt som Sverige fortsatt är ledande inom djurvälfärd. Utredningen ger förtroende där det gör mest nytta – hos Sveriges bönder. Vi kommer ta det ansvar som utredningen föreslår eftersom ökad flexibilitet och minskat regelbörda ökar lantbruksdjurens välbefinnande. Blir delar av utredningens förslag verklighet kan det stärka konkurrensen och bättre möjliggöra företagande i hela landet. Vilket är ett viktigt bidrag när Sverige ska bygga upp sin livsmedelsberedskap.”  
 
Det säger LRFs vice förbundsordförande Mikaela Johnsson och fortsätter: 
 
”LRF kan konstatera att utredningens förslag är viktiga för att vi ska kunna öka produktionen av – och samtidigt kunna stärka Sveriges civilförsvar med – bättre mat.  Två konkreta exempel är förslagen om virtuella stängsel och villkorad läkemedelsanvändning. Virtuella stängsel bidrar till fler betesmarker och därmed ökad biologisk mångfald. Villkorad läkemedelsanvändning är ett nödvändigt bidrag för att ge lantbrukaren fler verktyg i sin djuromsorg. Förslaget innebär att lantbrukaren kan, utifrån vissa situationer, behandla sina djur med veterinärens översyn på distans. En nödvändig regelförenkling i tider när Sverige lider av veterinärbrist. Om utredningens förslag blir verklighet kommer produktionen av bättre mat öka vilket gör konsumenterna till de stora vinnarna.  
 
Sverige är ett föregångsland på många områden inom djurskydd och djurvälfärd. LRF kan inledningsvis se att många av förslagen som nu läggs fortsatt säkerställer en hög nivå på djuromsorgen samtidigt som lantbrukets konkurrenskraft stärks. Större valfrihet i form av färre regler bidrar till att sänka lantbruksdjurens kostnader. Detta tillsammans är nödvändigt för att bättre möjliggöra företagande i hela landet.  
 
”Utredaren Elisabeth Nilsson konstaterar att det inte behövs en lag för att hålla korna ute. Ökad valfrihet för korna och regelförenkling för bonden stärker kornas djurvälfärd. Det i sig medför bättre möjligheter att konkurrera med fortsatt hög kvalitet. Nu öppnas ytterligare en dörr för att kunna öka den svenska livsmedelsberedskapen”.  
 
Det säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström och fortsätter: 
 
”Bönder som idag lever under ständiga rovdjursangrepp kan känna ett litet hopp om ljusare framtid. Utredaren föreslår flera åtgärder för att minska viltskadorna och angreppen från rovdjuren. Kloka åtgärder som stärker djuromsorgen samtidigt som det minskar risktagande för bonden”.  

 
Om utredningen ”Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd” 

Sveriges högt ställda djurskyddskrav, tillsammans med friska djur och en ansvarsfull antibiotikaanvändning, är starka mervärden i den svenska livsmedelsproduktionen. Samtidigt kan kraven ha en negativ inverkan på konkurrenskraften hos svenska livsmedelsproducenter. Utredaren Elisabeth Nilsson har därför haft i uppdrag att analysera hur de svenska djurskyddsbestämmelserna påverkar svenska livsmedelsproducenters konkurrenskraft i förhållande till livsmedelsproducenter i andra medlemsstater inom EU. Utredaren har också undersökt möjliga åtgärder för att med bibehållna högt ställda djurhållningskrav stärka konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion samt undersökt möjliga åtgärder för att stärka djurskyddet inom EU och globalt. 

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Mikaela Johnsson, LRFs vice förbundsordförande
Mikaela Johnsson, LRFs vice förbundsordförande
Foto: LRF. Fri att använda
Ladda ned bild
Palle Borgström, LRfs förbundsordförande
Palle Borgström, LRfs förbundsordförande
Foto: LRF. Fri att använda.
Ladda ned bild

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Grundlagskommitténs misslyckande får betalas av enskilda jord- och skogsbruk15.1.2025 09:48:39 CET | Pressmeddelande

Trots tydliga regeringsdirektiv till grundlagskommittén om att egendomsskyddet i grundlagen skaförstärkas har kommittén inte lagt fram förslag inom alla delar av sitt uppdrag. Detta trots att regeringen och Socialdemokraterna är överens i sakfrågan – att markägare som skyddar sin skog och mark ska få ersättning för det. Nu behöver regeringen och Socialdemokraterna i kommande behandling av ändringarna i regeringsformen säkerställa att enskilda jord- och skogsägare får det skydd som grundlagen är menad att ge.

1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande

Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.

Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande

Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye