Kontanter är fortsatt en naturlig del av den svenska handeln
Allt färre konsumenter inom handeln betalar sina varor och tjänster med kontanter. Trots det fortsätter en klar majoritet av butikerna att acceptera kontanter som betalmedel. Handeln tar sitt ansvar och tillhandahåller betalsättet så länge efterfrågan finns, men samtidigt bör staten ta ett större ansvar.
Detta och mycket mer visar Svensk Handels nya undersökning ”Kontanthantering i svensk detaljhandel 2024”
Undersökningen visar att 91 procent av butikerna i sin helhet fortsatt tar emot kontanter. Bryter man ned resultatet ytterligare konstateras att siffran är 97 procent inom dagligvaruhandeln, respektive 88% inom sällanköpshandeln. Samtidigt uppger 76 procent av de tillfrågade handlarna att det enbart är upp till 10 procent av kunderna som en normal dag betalar med kontanter.
– Handeln fortsätter att ta sitt ansvar i kontanthanteringsfrågan. Så länge efterfrågan bland kunderna finns kommer handeln fortsätta att tillhandahålla betalsättet. Det är viktigt, inte minst utifrån ett beredskapsperspektiv i en orolig omvärld, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.
Få butiker planerar att sluta erbjuda kontanter som betalmedel
Trots att konsumenterna i högre utsträckning väljer andra betalmedel är det ytterst få butiker som i närtid har planer på att avskaffa betalsättet. Av de tillfrågade butikerna är det enbart 2 procent som planerar att göra det inom det närmsta året, och tre procent inom spannet 1–3 år.
– Det måste poängteras att stora grupper i samhället fortsatt är beroende av att använda kontanter för att göra sina dagliga inköp. Siffrorna som nu publiceras är ett tydligt kvitto på att handeln möter upp den efterfrågan som uppenbart finns. För en ökad inkludering på sikt krävs dock att både banker och andra betaltjänstleverantörer också måste utveckla och anpassar sina tjänster efter kundernas behov. Vi måste arbeta tillsammans, säger Bengt Nilervall.
”Staten måste ta ett större ansvar och finansiera kontanthanteringen”
Svensk Handel medverkar i den statliga kontantutredningen. I den, och i andra sammanhang är budskapet tydligt. Avtalsfriheten måste värnas, vilket sker när det är upp till varje enskild handlare att besluta huruvida verksamheten klarar av att hantera kontanter.
– Om staten ställer krav på marknadsaktörer att utföra samhällsviktiga kontanttjänster, som dessutom saknar kommersiell bärkraft måste den också öka sitt ansvar för att upprätthålla och finansiera kontanthanteringen i framtiden. Annars går ekvationen inte ihop, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.
Kontakter
Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50
Svensk Handels pressjour
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon på Svensk Handel? Kontakta pressjouren.
Bilder
Dokument
Länkar
Följ Svensk Handel
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel
Försäljningen av kläder lyfte i december10.1.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Klädförsäljningen ökade med 6,4 procent i december. Skoförsäljningen gick i motsatt riktning och backade med 6,1 procent. Det visar Svensk Handels Stilindex för december 2024.
Stark second hand-bransch tappade fart under Black Week27.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Svensk Handels Pre Loved-indikator för november 2024 visar en nedgång i den totala försäljningen inom second hand, främst till följd av ökad konkurrens från nyförsäljningen under Black Weeks rea-period.
Handeln fortsatt pessimistisk inför 202523.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Svensk Handels Handelsbarometer för december visar att handeln avslutar året med fortsatt tunga utmaningar. Framtidsindikatorn sjönk kraftigt inom dagligvaruhandeln, medan sällanköpsvaruhandeln och partihandeln visade små förbättringar.
Den svenska modeindustrin – en central samhällsaktör20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige har en modeindustri i världsklass. Nya siffror visar nu på branschens roll som viktig samhällsaktör. Både när det kommer till rollen som arbetsgivare och för dess bidrag till skatteintäkterna, men också i att genom ökad digitalisering pådriva den gröna omställningen.
Handelns parter vill se handling mot de kinesiska onlinegiganterna19.12.2024 14:11:38 CET | Pressmeddelande
Svensk Handel och Handelsanställdas förbund välkomnar det faktum att allt fler politiker däribland Sveriges miljö-och klimatminister, nu tydligt markerar mot Temu och Shein och vill förbjuda denna skadliga verksamhet. Utöver att hota svenska jobb och företag kan konsumtion från dessa företag innebära en direkt fara för konsumenten. Nu behöver orden övergå i handling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum