Förhöjda värden av PFAS har hittats vid brandstationerna i Lammhult och Braås
Under inledande markundersökningar inför byggnation av nya brandstationer i Lammhult och Braås har förhöjda värden av PFAS hittats. Föroreningen påverkar inte det kommunala dricksvattnet. Fler undersökningar krävs dock för att få en tydligare bild av omfattningen och göra en bättre riskbedömning.
I samband med rutinundersökning inför byggnation har Växjö kommun uppmätt förhöjda värden av PFAS i mark och grundvatten vid brandstationerna i Lammhult och Braås. Nu ska en kompletterande undersökning göras för att få en tydligare bild av omfattningen.
Det kommunala dricksvattnet testas kontinuerligt och fortsätter ligga på låga nivåer, det påverkas alltså inte av upptäckten vid brandstationerna.
- Det kommunala dricksvattnet går fortsatt bra att dricka och vi har inte hittat skäl till att begränsa vistelse för arbetstagare på stationerna, säger Elisabeth Dahlén, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
En provtagningsplan ska nu tas fram och vara klar under september, sen sker en utökad provtagning under hösten. Utifrån resultatet görs en bedömning av risker och vid behov tas beslut om restriktioner. Det kan till exempel beröra hur grävarbeten i området får gå till.
- Provtagning är en rutin vid denna typ av ombyggnationer och det är inte förvånande att vi hittat förhöjda värden av PFAS på platserna. Marken används av räddningstjänsten och en del har tidigare använts som övningsområde med brandskum där vi vet att PFAS finns. Det är något som är vanligt förekommande för platser med denna typ av verksamhet. Nu arbetar vi vidare med ärendet enligt plan tillsammans med sakkunniga och fastighetsägare i områdena, säger Kim Granquist Alm, fastighetschef, Vöfab.
Värdena uppmätta i områdena
Lammhult: I mark överskrids marginellt preliminära riktvärden (SGI) för förorenad jord på en industrifastighet.
I grundvatten har det uppmätts mellan 31–86 gånger högre än riktvärdet (PFAS 7).
Braås: Halterna i jord underskrider preliminära riktvärden (SGI) för industrimark.
I grundvatten överskrids riktvärdena med 17–143 gånger (PFAS 7).
Vad är PFAS?
PFAS är ett samlingsnamn för flera högfluorerade ämnen som är fett-, smuts- och vattenavvisande och används i en mängd olika produkter. Det mest kända användningsområdet i Sverige är brandskum (klass B), men finns också exempelvis i vissa impregneringsmedel i textiler, läder och pappersförpackningar, skidvallor, Gore Tex-produkter och kosmetika.
Kontakter
Elisabeth DahlénMiljö- och hälsoskyddsinspektör
Tel:0470-413 36elisabeth.dahlen@vaxjo.seKim Granquist AlmFastighetschef Vöfab
Tel:0470-52 80 30kim.granquistalm@vofab.seDamla MolPressansvarig
Tel:0470- 419 61damla.mol@vaxjo.seOm oss
I Växjö kommun värnar medarbetarna om varandra och om invånarna, företagarna och besökarna. Tillsammans bygger vi alla en levnadsvänlig, hållbar plats där du kan vara dig själv. Kommunen erbjuder en mix av tätort och landsbygd, sport och kultur, puls och vila. Här finns ett spännande näringsliv och ett modernt universitet. Naturen finns alltid nära och lockar till både vila och äventyr.
Följ Växjö kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Växjö kommun
Pressinbjudan: Näringslivskvällen 202415.10.2024 11:06:27 CEST | Pressinbjudan
Onsdagen den 16 oktober är det dags för årets Näringslivskväll. En kväll för att hylla och uppmärksamma kommunens näringsliv. Media är välkomna att medverka under prisutdelningarna.
Beslut om modell för fler träd i kommunen11.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att Växjö kommun ska börja använda den forskningsbaserade modellen 3-30-300 som ett verktyg för att planera och analysera grönska i stadsmiljön. Modellen ska vägleda kommunens arbete med trädplantering och grönytor, så att områden med störst behov av grönska kan prioriteras i den framtida stadsutvecklingen.
Växjö kommun skruvar upp sitt näringslivsarbete1.10.2024 15:54:25 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Näringsliv har presenterat sin årliga ranking av företagsklimatet i Sverige. Resultatet visar en nedgång för Växjö kommun, som faller 39 platser och ligger nu på plats 131 av landets 290 kommuner. Även NKI-undersökningen, som mäter nöjdheten hos företagare, har visat en mindre nedgång.
Växjö kommuns delårsrapport visar på positivt resultat1.10.2024 14:34:45 CEST | Pressmeddelande
Idag har delårsrapporten för Växjö kommun presenterats för kommunstyrelsen. Rapporten gäller för januari till augusti 2024. Trots en tuff ekonomisk situation med ökade kostnader visar kommunen ett positivt resultat.
Växjö kommun skickar skrivelse till regeringen - kräver att dubbelspår mellan Växjö och Räppe byggs23.9.2024 11:38:35 CEST | Pressmeddelande
Växjö kommun har fått besked från Trafikverket att dubbelspåret mellan Växjö och Räppe riskerar att prioriteras bort i det kommande förslaget till den nationella planen för transportinfrastruktur. Därför skickar Växjö kommun nu en skrivelse till regeringen och kräver att projektet tas med i den nationella planen 2026–2037.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum