Förhöjda värden av PFAS har hittats vid brandstationerna i Lammhult och Braås
Under inledande markundersökningar inför byggnation av nya brandstationer i Lammhult och Braås har förhöjda värden av PFAS hittats. Föroreningen påverkar inte det kommunala dricksvattnet. Fler undersökningar krävs dock för att få en tydligare bild av omfattningen och göra en bättre riskbedömning.
I samband med rutinundersökning inför byggnation har Växjö kommun uppmätt förhöjda värden av PFAS i mark och grundvatten vid brandstationerna i Lammhult och Braås. Nu ska en kompletterande undersökning göras för att få en tydligare bild av omfattningen.
Det kommunala dricksvattnet testas kontinuerligt och fortsätter ligga på låga nivåer, det påverkas alltså inte av upptäckten vid brandstationerna.
- Det kommunala dricksvattnet går fortsatt bra att dricka och vi har inte hittat skäl till att begränsa vistelse för arbetstagare på stationerna, säger Elisabeth Dahlén, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
En provtagningsplan ska nu tas fram och vara klar under september, sen sker en utökad provtagning under hösten. Utifrån resultatet görs en bedömning av risker och vid behov tas beslut om restriktioner. Det kan till exempel beröra hur grävarbeten i området får gå till.
- Provtagning är en rutin vid denna typ av ombyggnationer och det är inte förvånande att vi hittat förhöjda värden av PFAS på platserna. Marken används av räddningstjänsten och en del har tidigare använts som övningsområde med brandskum där vi vet att PFAS finns. Det är något som är vanligt förekommande för platser med denna typ av verksamhet. Nu arbetar vi vidare med ärendet enligt plan tillsammans med sakkunniga och fastighetsägare i områdena, säger Kim Granquist Alm, fastighetschef, Vöfab.
Värdena uppmätta i områdena
Lammhult: I mark överskrids marginellt preliminära riktvärden (SGI) för förorenad jord på en industrifastighet.
I grundvatten har det uppmätts mellan 31–86 gånger högre än riktvärdet (PFAS 7).
Braås: Halterna i jord underskrider preliminära riktvärden (SGI) för industrimark.
I grundvatten överskrids riktvärdena med 17–143 gånger (PFAS 7).
Vad är PFAS?
PFAS är ett samlingsnamn för flera högfluorerade ämnen som är fett-, smuts- och vattenavvisande och används i en mängd olika produkter. Det mest kända användningsområdet i Sverige är brandskum (klass B), men finns också exempelvis i vissa impregneringsmedel i textiler, läder och pappersförpackningar, skidvallor, Gore Tex-produkter och kosmetika.
Kontakter
Elisabeth DahlénMiljö- och hälsoskyddsinspektör
Tel:0470-413 36elisabeth.dahlen@vaxjo.seKim Granquist AlmFastighetschef Vöfab
Tel:0470-52 80 30kim.granquistalm@vofab.seDamla MolPressansvarig
Tel:0470- 419 61damla.mol@vaxjo.seOm oss
I Växjö kommun värnar medarbetarna om varandra och om invånarna, företagarna och besökarna. Tillsammans bygger vi alla en levnadsvänlig, hållbar plats där du kan vara dig själv. Kommunen erbjuder en mix av tätort och landsbygd, sport och kultur, puls och vila. Här finns ett spännande näringsliv och ett modernt universitet. Naturen finns alltid nära och lockar till både vila och äventyr.
Följ Växjö kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Växjö kommun
Sista veckorna för utställningarna Pairidaēza پردیس och (IN) Visible World på Växjö konsthall23.12.2024 11:24:18 CET | Pressmeddelande
I ett stiliserat sandlandskap vibrerande av färg bjuder den svenskiranska konstnären Farvash in till tankeutflykter som sträcker sig bortom tid och rum. Med pigment framställt av extraherad vätska från levande bakterier har Milica Lazarevic skapat en finstämd utställning som reflekterar kring plats, identitet och skeenden. De två utställningarna som är diametralt olika i uttryck men förenade i tankar om identitet och tillhörighet pågår fram till 11 januari på Växjö konsthall.
Tre nya projekt ska stärka Växjös demokratiarbete – lokalt och globalt20.12.2024 08:05:15 CET | Pressmeddelande
Växjö kommun har fått tre nya projekt beviljade genom det statliga programmet för Kommunala partnerskap, som drivs av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD). Projekten fokuserar på att utveckla metoder för ökad delaktighet och inflytande för barn och unga, både i Växjö och i internationellt samarbete med kommuner i Sydafrika och Ukraina.
Växjö kommun tecknar avtal med Atrium, PIX och Folkuniversitetet19.12.2024 16:09:50 CET | Pressmeddelande
Nämnden för arbete och välfärd tecknar i dagarna nya avtal med aktörerna Atrium, PIX och Folkuniversitetet för sysselsättningsverksamhet för personer med psykisk ohälsa. Nuvarande auktorisationsmodell ersätts med ett avtal om idéburet offentligt partnerskap, IOP.
Fokus på ungas hälsa och rörelse – Växjö deltar i ”Pep Kommun”19.12.2024 07:55:53 CET | Pressmeddelande
Gröna förskole- och skolgårdar, planerade rastaktiviteter och projekt med Generation Pep. Barn och unga blir alltmer stillasittande, därför satsar Växjö kommun på flera insatser som ska främja barn och ungas hälsa under 2025.
Beslut: ta bort avgiften för boendestöd17.12.2024 17:04:30 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att plocka bort avgiften för boendestöd. Förändringen genomförs vid halvårsskiftet 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum