Örebro universitet

Pressinbjudan: Måltidens Hus firar 30 år – stora renoveringar snart klara

Dela

För 30 år sedan invigdes en unik byggnad i Grythyttan – Måltidens Hus.

Hela byggnaden hade då flyttats från världsutställningen i Sevilla och byggts upp igen i Bergslagen. Där är den sedan dess ett centrum för utbildning och forskning med fokus på måltiden.

Media bjuds nu in att delta vid det högtidliga firandet av 30-åringen, då också de omfattande renoveringsprojekten i byggnaden visas upp.

Måltidens hus i Grythyttan.
Måltidens hus i Grythyttan firar 30 år. Nu genomförs stora renoveringar. Foto: Jesper Mattsson/Örebro universitet

Torsdag den 5 september 2024 klockan 17.00 – 19.00 sker firandet i samband med debutantcocktailen, en guldkantad och uppklädd mottagning för årets nya studenter och inbjudna gäster.

I Måltidens hus pågår nu flera stora projekt för att uppdatera byggnaden till dagens krav. Några av projekten är nästan klara.

De nya studenter som just har anlänt till Grythyttan kommer att få sin utbildning i ett helt nytt kök, där många kan träna på samma rätter samtidigt. Även andra ytor kring Kalastorget, där studenterna kan öva för större bjudningar, byggs om.

I bottenvåningen pågår det sista arbetet med nyrenoverade, välkomnande studie- och mingellokaler. De är gjorda för att kunna möta olika behov, och ska kunna användas till allt från välkomstdrinkar till grupparbeten.

Huset håller också på att förses med solpaneler, för att bli mer energieffektivt.

Även i närliggande byggnader pågår projekt – bland annat får nu studenterna en ny pub.

På Örebro universitets campus i Grythyttan ges de treåriga utbildningarna Kulinarisk kock och måltidskreatör och Sommelier och måltidskreatör. Även ett antal fristående kurser erbjuds. Forskningen kretsar kring måltiden.

I huvudbyggnaden i Grythyttan, Måltidens Hus, finns bland annat en festvåning, det Wretmanska kokboksmuseet, bibliotek, konferenslokaler och metodkök.

För media som inte har möjlighet att delta under kvällen, finns möjlighet att få en förhandstitt på renoveringen av Måltidens hus under dagen.

Nyckelord

Kontakter

Heléne Gustafsson, Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, 019 – 30 20 09, helene.gustafsson@oru.se

Bilder

Måltidens hus i Grythyttan.
Måltidens hus i Grythyttan firar 30 år. Nu genomförs stora renoveringar.
Foto: Jesper Mattsson/Örebro universitet
Ladda ned bild

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye