Pressinbjudan: Måltidens Hus firar 30 år – stora renoveringar snart klara
För 30 år sedan invigdes en unik byggnad i Grythyttan – Måltidens Hus.
Hela byggnaden hade då flyttats från världsutställningen i Sevilla och byggts upp igen i Bergslagen. Där är den sedan dess ett centrum för utbildning och forskning med fokus på måltiden.
Media bjuds nu in att delta vid det högtidliga firandet av 30-åringen, då också de omfattande renoveringsprojekten i byggnaden visas upp.
Torsdag den 5 september 2024 klockan 17.00 – 19.00 sker firandet i samband med debutantcocktailen, en guldkantad och uppklädd mottagning för årets nya studenter och inbjudna gäster.
I Måltidens hus pågår nu flera stora projekt för att uppdatera byggnaden till dagens krav. Några av projekten är nästan klara.
De nya studenter som just har anlänt till Grythyttan kommer att få sin utbildning i ett helt nytt kök, där många kan träna på samma rätter samtidigt. Även andra ytor kring Kalastorget, där studenterna kan öva för större bjudningar, byggs om.
I bottenvåningen pågår det sista arbetet med nyrenoverade, välkomnande studie- och mingellokaler. De är gjorda för att kunna möta olika behov, och ska kunna användas till allt från välkomstdrinkar till grupparbeten.
Huset håller också på att förses med solpaneler, för att bli mer energieffektivt.
Även i närliggande byggnader pågår projekt – bland annat får nu studenterna en ny pub.
På Örebro universitets campus i Grythyttan ges de treåriga utbildningarna Kulinarisk kock och måltidskreatör och Sommelier och måltidskreatör. Även ett antal fristående kurser erbjuds. Forskningen kretsar kring måltiden.
I huvudbyggnaden i Grythyttan, Måltidens Hus, finns bland annat en festvåning, det Wretmanska kokboksmuseet, bibliotek, konferenslokaler och metodkök.
För media som inte har möjlighet att delta under kvällen, finns möjlighet att få en förhandstitt på renoveringen av Måltidens hus under dagen.
Nyckelord
Kontakter
Heléne Gustafsson, Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, 019 – 30 20 09, helene.gustafsson@oru.se
Jesper MattssonKommunikatör
Tel:019 303145Tel:0766-958056jesper.mattsson@oru.seBilder
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Ny metod förbättrar simuleringar av kvantsystem14.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
För att bättre kunna designa komplexa kvantsystem – atomer och elektroner – har forskaren Hugo Strand utvecklat en ny metod som gör simuleringarna snabbare och mer träffsäkra. – Det kan leda till ökad förståelse för material och teknologier som är viktiga för innovationer inom exempelvis kvantdatorer och förnybar energi, säger han.
Data sedan år 1620 visar penningmängdens roll för att förutspå inflation9.1.2025 09:11:17 CET | Pressmeddelande
Centralbanker världen över gör prognoser för inflationen. En ny studie på svenska data som sträcker sig från år 1620 och fram till våra dagar har undersökt en orsak till att priserna ökar. – Vi visar att penningmängden inte hade hjälpt särskilt mycket för att göra prognoser för inflationen under de här 400 åren, säger Pär Österholm, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet.
Så ska Örebro universitets tre campus utvecklas i framtiden8.1.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Örebro universitet kommer att fortsätta att växa de närmaste tio åren. Men inte främst genom att bygga nya hus, utan genom att bygga om. Det visar den campusplan som Örebro universitet och fastighetsbolaget Akademiska Hus gemensamt har tagit fram.
VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation2.1.2025 07:44:46 CET | Pressmeddelande
Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt ny studie. – Vi har fått svar på hur personerna påverkas i sin vardag och sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde, säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent i arbetsterapi vid Örebro universitet.
Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken19.12.2024 08:30:43 CET | Pressmeddelande
Snö som faller på Svalbard har högre andel PFAS under månaderna med sol jämfört med de mörka vintermånaderna. Det visar forskning från Örebro universitet som mätte upp till 71 gånger högre halter av kemikalierna under ögruppens ljusaste period. – Solens ljus skapar kemiska reaktioner i atmosfären som omvandlar och för med sig PFAS i snön under den arktiska sommaren, säger kemisten William Hartz.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum