Föräldraavdraget har liten påverkan på rätten till assistans
Lagändringarna Stärkt rätt till personlig assistans har gjort att fler personer beviljas assistansersättning, både barn och vuxna, under år 2023. Ett svar på regeringsuppdrag som Försäkringskassan publicerar idag visar att det så kallade föräldraavdraget har en liten påverkan på antalet avslag inom assistansersättningen: nio av tio avslag där föräldraavdrag har gjorts skulle skett även utan avdraget.
Analysen visar att de flesta barn som får avslag på ansökan om assistans skulle fått det även utan föräldraavdrag. För nio av tio barn som fick avslag på grund av att deras hjälpbehov för så kallade grundläggande behov är mindre än 20 timmar per vecka, gränsen för att få statlig assistansersättning, berodde avslaget inte på föräldraavdraget – detta eftersom deras behov av hjälp med grundläggande behov understeg 20 timmar i veckan redan innan föräldraavdraget gjordes.
Av de barn som får assistansersättning beviljad och där föräldraavdrag har gjorts har knappt hälften så kallade undantagsbehov från vilka föräldraavdrag inte ska göras. För dem har inte föräldraavdraget påverkat beviljade timmar i samma utsträckning som för de barn som inte har sådana behov.
Kontakter
Pressjour
Tel:010-116 98 88press@forsakringskassan.seDokument
Om Försäkringskassan
Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Stor potential i förändrad aktivitetsersättning12.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Personer mellan 19 och 30 med psykiska och/eller fysiska funktionsnedsättningar som står långt ifrån arbetsmarknaden kan få aktivitetsersättning. Efter tio år hade 30 procent av dem som lämnade aktivitetsersättningen sin huvudsakliga inkomst från arbete – och det är tänkbart att ett par justeringar i hur ersättningen fungerar skulle kunna göra den siffran ännu större. Det visar en ny analys som Försäkringskassan publicerar idag.
Lägesrapport psykisk ohälsa 2024: Rekordmånga stressrelaterade sjukskrivningar18.11.2024 07:29:39 CET | Pressmeddelande
Trots kunskap om hur stressrelaterade sjukskrivningar kan förebyggas fortsätter antalet drabbade att öka. Under 2024 har en ny dyster toppnotering nåtts – och det är främst mammor i åldern 30–39 som drabbas. Det visar Försäkringskassans årliga lägesrapport om psykisk ohälsa som släpps idag.
Allt färre får bostadsbidrag i Norrbotten23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Norrbottens län är motsvarande siffra 29,5 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Jämtland23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Jämtland är motsvarande siffra 25,2 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Västerbotten23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Västerbottens län är motsvarande siffra 27,4 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum