Sveriges geologiska undersökning

Riksintresse för kalk i Slite utökas

Dela

Området kring den riksintressanta kalkstensfyndigheten Filehajdar på Gotland utökas efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Syftet är att långsiktigt säkra svensk cementtillverkning. Fyndigheten bedöms som så viktig för den nationella försörjningen av kalksten att utebliven produktion skulle medföra allvarliga konsekvenser för samhället.

Kalkbrottet fotograferat på avstånd med blå himmel ovanför.
Kalkstensfyndigheten Filehajdar är av stort nationellt värde. Foto: Otto Pile/SGU

Kalkstensförekomsten Filehajdar i Slite på Gotland pekades ut som riksintresse av SGU redan 1994 och sedan gjordes en detaljavgränsning 2004. I en översyn som SGU nu gjort utökas området genom en ny detaljavgränsning. Den nya avgränsningen omfattar cirka 975 hektar mark, jämfört med tidigare cirka 650 hektar. Syftet är att säkra tillgången på kalksten för tillverkning av cement för lång tid framåt.

Den cement som tillverkas i Slite används för byggande av exempelvis bostäder, vägar, broar och tunnlar i hela Sverige. I dag utgör produktionen en betydande del av svensk cementförsörjning.

– Fyndigheten Filehajdar i Slite är en grundpelare för stora delar av det svenska samhällsbygget. Utebliven produktion av inhemsk cement skulle få stora konsekvenser för såväl industrin som samhället i övrigt, säger Thomas Pålsson, tillförordnad generaldirektör för SGU.

SGU har på förra regeringens uppdrag utrett möjligheterna att ersätta kalkstensutvinningen och cementtillverkningen i Slite och kommit fram till att Sverige inom en överskådlig tid kommer att vara beroende av kalksten från Gotland.

– I dagsläget finns inga hållbara alternativ för att ersätta produktionen på Gotland. Det utvinns visserligen kalksten för cementtillverkning även i Västergötland, men det täcker bara en bråkdel av samhällets behov, säger Therese Bejgarn, chef för enheten Mineralinformation och gruvnäring vid SGU.

Den nya detaljavgränsningen baseras på ny geologisk och geofysisk information insamlad av både SGU och Heidelberg Materials Cement i Sverige, som har verksamhet i området. Utökningen av området motiveras med att riksintresset ska hålla under lång tid. Dessutom kommer det andra kalkstensbrottet med riksintresse på Gotland, kallat Västra brottet, att vara utbrutet inom några år.

Vad gäller Filehajdar finns flera näraliggande eller motstående riksintressen och andra skydd. Det innebär att en förändrad markanvändning och en eventuell utökad utvinning inom området måste prövas av tillståndsgivande instans. Vid en sådan prövning avgörs vilket skydd eller vilken verksamhet som är mest samhällsviktig och därmed äger företräde. SGU ser därför inget hinder med överlappande intressen inom området.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ny detaljavgränsning för riksintresset Filehajdar.
Ny detaljavgränsning för riksintresset Filehajdar.
Bild: SGU
Ladda ned bild

Länkar

Om Sveriges geologiska undersökning

Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi är den myndighet som har till uppgift att tillhandahålla geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark- och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade och att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande.

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande

För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye