Sveriges geologiska undersökning

Nu går Mineraljakten in i sin slutspurt – ta chansen och vinn!

Dela

Årets upplaga av tävlingen Mineraljakten, som anordnas av Sveriges geologiska undersökning (SGU), går mot sitt slut. Men än kan du vara med och tävla om 150 000 kronor. Fram till och med den 30 september har du möjlighet att skicka in dina observationer av stenblock eller berg via appen ”Mineraljakten”.

En illustration med en figur som står bland stora stenblock och tittar i en kamera.
Illustration: SGU

Hösten är här och med den de sista veckorna av Mineraljakten 2024. Tävlingen, som anordnas av SGU på uppdrag av regeringen, pågår fram till och med den 30 september. Syftet är att engagera allmänheten i att lära sig mer om geologi och att bidra till att hitta potentiella fyndigheter, inte minst av de kritiska och strategiska metaller och mineral som är nödvändiga för klimatomställningen.

Du deltar i tävlingen antingen genom att ladda hem appen ”Mineraljakten” via Apple Store och Google Play, eller använda webbtjänsten som du når via mineraljakten.se. När du skickar in foton på stenblock eller berg med tillhörande koordinater i appen så granskas de av SGU:s geologer som bedömer om de vill titta vidare på ett fysiskt prov som du då ombeds skicka in.

– Vi har hittills fått in flera intressanta observationer som vi håller på att titta närmare på, men vi hoppas så klart på att de sista veckorna ska generera ännu fler spännande uppslag för oss att bedöma, säger Therese Bejgarn, chef för enheten Mineralinformation och gruvnäring vid SGU.

Även om SGU har arbetat med kartläggning av Sveriges geologi sedan mitten av 1800-talet upptäcks nya mineralförekomster så gott som varje år. Kanske blir det ditt intressanta fynd som vinner första priset och utvecklas till en ny gruva som bidrar med material till att trygga samhällets behov?

– Passa på nu under september att vara med och bidra till att bygga upp kunskapen om vår svenska berggrund samtidigt som du är med och tävlar om priser om totalt 150 000 kronor, säger Therese Bejgarn.

Årets tävling stängs den 30 september och prisutdelning är planerad till juni 2025. Nästa års tävlingsperiod inleds den 10 april 2025. På mineraljakten.se hittar du tävlingsregler och annan information som du behöver för att delta.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande

För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye