Plan International Sverige

Jubilerande löparfest för tjejer bidrog med över 180 000 kr till flickors rättigheter

Dela

Lördagen den 31 augusti firade Tjejmilen, Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor, 40 år av löparfest, styrka och kvinnogemenskap. Sedan 2012 har Tjejmilen och barnrättsorganisationen Plan International samarbetat för att stärka flickors rättigheter, bland annat genom att erbjuda löparna möjligheten att springa med rosa nummerlapp. I år samlades mer än 180 000 kronor in under eventet.

Profiler som sprang Tjejmilen 2024 tillsamamns med Plan International.
Profiler som sprang Tjejmilen 2024 tillsamamns med Plan International.

I år är det 40 år sedan den första Tjejmilen gick av stapeln – ett lopp som utmanade rådande normer och skapade en ny plats för kvinnor i det offentliga rummet. Löpning var länge avsedd enbart för män, och löpning bland kvinnor associerades med risk för att utveckla manliga drag, behåring och skador på livmodern.

Genom åren har tiotusentals kvinnor som deltagit i Tjejmilen stöttat Plan International och valt att springa med rosa nummerlapp. I årets lopp sprang kända profiler som skådespelerskan Nikita Uggla, träningsentreprenören Anna Jonasson, löparen Åsa Törngren, löptränaren Elmina Saksi, journalisten Frida Söderlund, träningsprofilen Helena Olmås samt läraren och löparen Jannica Sigurdson – alla för flickors rättigheter tillsammans med Plan International.

– Att springa med massor av tjejer och framför allt med min favorittjej, min dotter, är en fantastisk upplevelse. Stämningen innan, under och efter loppet är så härlig. Precis som förra året sprang jag även tillsammans med min löpgrupp – vi är tjejer i olika åldrar och med olika mål för loppet, säger personliga tränaren och löparcoachen Elmina Saksi.

Varje rosa nummerlapp gör skillnad för flickors framtid

Plan International är stolta över det mångåriga samarbetet med Marathongruppen, som varje år arrangerar Tjejmilen. Precis som Tjejmilen har Plan International ett särskilt fokus på flickor. Varje dag arbetar Plan för att säkerställa att flickor skyddas från våld, sexuellt våld, tvångsäktenskap och könsstympning, får kunskap om sina kroppar och rättigheter och får möjlighet att gå färdigt skolan. För varje rosa nummerlapp går 75 kronor till Plan Internationals arbete för att förändra flickors framtid.

–Vi är stolta förmånstagare till Tjejmilen och tacksamma till alla de som valt att bidra. För de över 180 000 kronor som samlats in under årets Tjejmil kan vi fortsätta barnsäkra världen, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.  

Som förmånstagare till Tjejmilen var Plan International också på plats under loppet. Plan hade ett tält på Gärdet där de erbjöd en barnsäker hörna fylld med lek och pyssel och delade ut glass till alla som ville ha. Dessutom fanns Plan ute längs med banan med en peppande barnkör som sjöng och hejade fram de tjejer och kvinnor som sprang årets lopp.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Profiler som sprang Tjejmilen 2024 tillsammans med Plan International Sverige
Profiler som sprang Tjejmilen 2024 tillsammans med Plan International Sverige
Ladda ned bild
Mariann Eriksson, Plan International Sveriges generalsekreterare
Mariann Eriksson, Plan International Sveriges generalsekreterare
Ladda ned bild

Länkar

Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i 80 länder. Vi arbetar för att stärka barns rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras. Plan International är partipolitiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention.

Följ Plan International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige

Plan International och Telenor lanserar skolutmaningen #BarnsäkraNätet: Tävla om 10 000 kronor till klasskassan!10.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Det kan vara svårt för vuxna att veta hur de ska prata med barn om livet online. För att bidra till att barnsäkra nätet och ett bättre nätprat mellan barn och vuxna tar barnrättsorganisationen Plan International och Telenor Sverige nu initiativ till Skolutmaningen #BarnsäkraNätet för alla elever på mellan- och högstadiet. Fem klasser har chansen att vinna 10 000 kronor var till klasskassan genom att tävla med filmer som riktar sig till vuxna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye