Ny undersökning: Hot och våld vanligt på HVB
Fler än 6 av 10 som jobbar inom hem för vård eller boende (HVB) har under det senaste året blivit utsatta för våld eller hot om våld, enligt en ny undersökning från fackförbundet Vision. Undersökningen visar även att ensamarbete är vanligt förekommande och att många anser att verksamheten är underbemannad. - Ensamarbete på HVB bör förbjudas, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i fackförbundet Vision.
63 procent av de som jobbar inom HVB har utsatts för våld eller hot om våld under det senaste året – jämfört med 13 procent som gäller för arbetsmarknaden i stort. 30 procent uppgav att en hot- eller våldsincident förekom vid ensamarbete. Det visar en ny rapport, ”Riskfyllda placeringar”, från Vision.
Närmare hälften av de svarande upplever att de är underbemannade varje vecka. 60 procent överväger att lämna verksamheten.
– Det är anmärkningsvärda resultat som måste tas på allvar. Vision vill förbjuda ensamarbete inom HVB och se en ökad bemanning, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
– HVB är en livsviktig verksamhet för barn och unga i mycket utsatta situationer med omfattande och sammansatta vårdbehov. HVB spelar också en förebyggande roll för att förhindra att barn och unga dras in i gängkriminalitet eller ge stöd till den som behöver lämna en destruktiv miljö. Det ställer höga krav på personalen. Därför är det helt avgörande att medarbetarna har rätt förutsättningar på jobbet för att kunna erbjuda en trygg verksamhet av god kvalitet, fortsätter Veronica Magnusson.
Arbetsgivare har ett systematiskt arbetsmiljöansvar för att motverka hot och våld. Samtidigt anser 35 procent av de svarande att man inte fått tillräckligt stöd från arbetsgivaren i hot- och våldssituationer.
– Hemläxan behöver göras. Grunden för att skapa trygga boenden måste vara att personalen kan känna sig trygg – och för det krävs en tillräcklig bemanning och ett systematiskt arbetsmiljöarbete med en stöttade arbetsgivare, säger Veronica Magnusson.
Information om rapporten:
Undersökningen genomfördes under februari 2024 i form av en webbaserad enkät och besvarades av 526 personer, anställda vid HVB. Det ger en svarsfrekvens på 35 procent.
Läs rapporten här: Visions rapporter 2024
Kontakt:
Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24 alternativt Jenny Norén, strateg, tfn 076- 771 85 43.
För kommentar från Visions lokala företrädare , kontakta Maria Martinsson, pressansvarig, tfn 070- 65 55 048.
Kontakter
Maria MartinssonPressansvarig
Tel:08 789 64 77Tel:070 655 50 48maria.martinsson@vision.seBilder
Dokument
Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.
Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO.
Följ Vision
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vision
Vision vill se reallöneökningar och kortare arbetstid20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Reallöneökningar enligt märket, satsningar på kvinnodominerade yrkesgrupper och arbetstidsförkortning. Det är fackförbundet Visions viktigaste krav i avtalsrörelsen som påverkar närmare 120 000 medlemmar i välfärden. I dag överlämnar Vision sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona.
Vision agerar mot nedskärningar i Forshaga kommun och begär förhandling16.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kommunledningen i Forshaga föreslår att Individ och familjeomsorg( IFO) i kommunen kraftigt ska skära ner på sin verksamhet. Bland annat föreslås reducering av flera chefstjänster samt även reducering av tjänster inom verksamheterna barn, vuxen och familj. Öppenvården föreslås även minska med så pass mycket som 4 tjänster. Sammanlagt är det tänkt att 10 tjänster ska försvinna från IFO. Det innebär en minskning av handläggare och behandlare med närmare 29% och en minskning av öppenvården med 40 %
Avgjort: Årets kulturkommun 2025 är Tranemo5.12.2024 15:14:18 CET | Pressmeddelande
För 36:e året i rad har fackförbundet Vision utsett Årets kulturkommun. Vinnare 2025 är Tranemo, som enligt juryn ”aktivt arbetar för att skapa och stödja kultur- och föreningsliv som bidrar till glädje och gemenskap”. – Tranemo visar att kultur kan bidra till samhällen som hänger ihop, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.
Bra att utredaren lyssnat på kritiken från Vision – men lagen bör slopas helt26.11.2024 11:07:39 CET | Pressmeddelande
I regeringens utredning kring den så kallade angiverilagen finns undantag för hälso- och sjukvården, socialtjänst, skola och bibliotek. Det är bra att utredaren Anita Linder har lyssnat på den oro som har framförts av Vision och andra, men Vision vill att informationsplikten slopas helt.
Tre kommuner tävlar om att bli Årets kulturkommun 202530.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision delar för 36:e året i rad ut utmärkelsen Årets kulturkommun. En av finalisterna 2025 är Västervik, för sitt arbete att göra kulturen tillgänglig för alla invånare – oavsett bakgrund. Övriga finalister är Tranemo och Varberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum