Vänsterpartiet Stockholms stad

Nu blir det billigare för fler att åka på kollo

Dela

Kolloavgifterna i Stockholms stad görs om så att det blir billigare, eller rent av gratis, för fler barn att åka på sommarkollo. Det är ett initiativ från den rödgröna majoriteten med syfte att få fler barn att åka på kollo, oavsett vad föräldrarna tjänar.

Förskole- barn- och fritidsborgarrådet Alexandra Mattsson vill jämna ut skillnaderna mellan barns uppväxtvillkor.
Förskole- barn- och fritidsborgarrådet Alexandra Mattsson vill jämna ut skillnaderna mellan barns uppväxtvillkor. Foto: Maurits Otterloo

– Vi vet att ekonomi är en tröskel för många att faktiskt komma iväg på kollo och kan vi inte ta bort den helt och hållet så vill vi slipa ner den så mycket vi kan. Alla barn har rätt till en meningsfull fritid och ett roligt sommarlov, säger Alexandra Mattsson (V), förskole- barn och fritidsborgarråd.

Den nya avgiftsmodellen innehåller åtta avgiftsnivåer istället för fem och innebär bland annat att kollo blir gratis för de som har en hushållsinkomst under 30 000 kronor samt billigare för alla hushåll som tjänar under 80 000 kr i månaden. Som exempel så kommer det för ett hushåll med en sammanlagd inkomst på 43 000kr i månaden att kosta 1 980 kronor istället för dagens 6 820 kronor att ha två barn på sommarkollo (räknat på en 11-dagars-vistelse).

För de som tjänar mest och har en hushållsinkomst över 80 000 kronor i månaden blir det däremot lite dyrare att åka på kollo.

Vill jämna ut skillnaderna

När det rödgröna styret tog över makten i Stockholms stad tog man beslut om nya riktlinjer för kollo för att få en jämnare fördelning av kolloplatserna till barn från olika delar av staden. De nya avgiftsnivåerna och taxorna är ytterligare ett led i det arbetet.

– Jag hoppas att vi genom den här förändringen kan underlätta för ensamstående mammor att få ihop sommaren och att fler barn från ytterstaden åker på kollo. Att jämna ut skillnaderna mellan barns uppväxtvillkor är en otroligt viktig pusselbit i att göra Stockholm till en mer jämlik stad, säger Alexandra Mattsson.

Kollovistelsen blir också gratis från och med det fjärde barnet i samma hushåll, jämfört med det femte som det är idag. Beslutet om ny avgiftsmodell väntas klubbas igenom på kulturnämndens sammanträde den 10/9 och börjar gälla från och med nästa år.

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst Vänsterpartiet Stockholms stad

Tel:0761229110

Presstjänst Vänsterpartiet Stockholms stad

Tel:0761229107

Bilder

Förskole- barn- och fritidsborgarrådet Alexandra Mattsson vill jämna ut skillnaderna mellan barns uppväxtvillkor.
Förskole- barn- och fritidsborgarrådet Alexandra Mattsson vill jämna ut skillnaderna mellan barns uppväxtvillkor.
Foto: Maurits Otterloo
Ladda ned bild

Vänsterpartiet är Stockholms stads tredje största parti med 15,4 %. Tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna utgör vi det rödgröna styret i Stockholms stad. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Vänsterpartiet Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Stockholms stad

Stockholms nej till Norlandias förskola går vidare till förvaltningsrätten25.9.2024 12:50:24 CEST | Pressmeddelande

I augusti i år sa det rödgröna styret i Stockholms stad nej till en ny privat förskola i Hägersten-Älvsjö stadsdelsområde med hänvisning till att det inte finns något behov av fler förskolor i området. Nu går frågan vidare till förvaltningsrätten och Förskoleborgarrådet Alexandra Mattsson (V) tycker att det är på tiden att testa hur långt den fria etableringsrätten sträcker sig.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye