Dansa som en gudinna – uruppförande av kontroversiell indisk pjäs

Dela

Den indiske dramatikern Mahesh Dattanis nya pjäs har ännu inte uppförts i Indien eller någon annanstans i världen. Nu presenteras den som en gestaltad läsning den 24 september i Dramatenbaren, inom ramen för Dramaten.Doc.

Mahesh Dattani.
Mahesh Dattani. Foto: Rahul Valmiki.

I slutet av åttiotalet skrev Mahesh Dattani pjäsen Dansa som en man (Dance like a Man) som skildrar dåtidens samhällsförändringar i Indien genom berättelsen om hur den traditionellt och hårt könsbundna klassiska indiska dansen omdefinierades för att passa ett modernt liv i en demokratisk stat. Nu trettiofem år senare har han skrivit en uppföljare: Dansa som en gudinna (Dance Like a Goddess) om ett Indien som i stället blickar bakåt.

– Klassisk dans är en uppskattad konstform på grund av dess koppling till tradition och religion. Men mer radikala uppsättningar som till exempel kritiserar kastsamhället censureras kraftigt och konstnärerna hotas av förföljelser enligt de indiska uppviglingslagarna. Jag skildrar här en familj som på ett sätt står i konflikt med både det traditionella och det radikala, berättar Mahesh Dattani.

Pjäsen Dansa som en gudinna (Dance Like a Goddess) har aldrig tidigare spelats och Dramaten.Doc:s gestaltade läsning kan därför ses som ett uruppförande. Den 26 oktober kommer pjäsen att framföras på New Brunswick Performing Arts Center i New Jersey.

Mahesh Dattani (f. 1958) är en indisk dramatiker och regissör. Hans verk har översatts och framförts både i Indien och utomlands, bland annat i USA där han under 2022 arbetade som dramatiker och regissör för den experimentella interaktiva dansteaterplattformen This is Not a Theatre Company i New York. För pjäsantologin Final Solutions and Other Plays (1993) belönades han med Sahitya Akademi Award, Indiens högsta litterära pris. Mahesh Dattani är konstnärlig ledare för Playpen Performing Arts Trust, en teatergrupp i Mumbai, som arbetar med utbildning och framtagande av nya verk för scen.

Regi: Dmitri Plax. Översättning: Irena Kraus. Medverkande: Nina Fex, Alexander de Sousa m.fl.

Dramaten.Doc startade våren 2023 under konstnärlig ledning av regissören och författaren Dmitri Plax och har hittills gett elva gestaltade läsningar. Den senaste läsningen gavs i juni 2024 då Jag är OK av ukrainska Nina Zachozjenko gavs på Lilla scen. Tidigare har texter av bl.a. tjeckiske Bohumil Hrabal, ukrainske Serhij Zjadan framförts, liksom en specialskriven text av den burmesiska journalisten och författaren Wendy Law-Yone och texter av ukrianske Stanislav Asejev, armeniska Lika Zakarjan, kurdiske Firat Ceweri, belarusiska Ales Bjaljatski och Maksim Znak, ryska Svetlana Petrijtjuk och filippinska Maria Ressa och Navalnyj: Rättegången – en aldrig tidigare spelad pjäs baserad på faktiska domstolsförhandlingar av Peder Carlquist och Dmitri Plax.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mahesh Dattani.
Mahesh Dattani.
Foto: Rahul Valmiki.
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten-drama på Bokmässan27.5.2025 09:50:00 CEST | Pressmeddelande

Ett tema på årets Bokmässa i september är dramatik och Dramaten kommer att finnas på plats med flera programpunkter. Det blir premiärläsning av Mattias Anderssons bearbetning av Hamlet med skådepelarna Erik Ehn, Karin Franz Körlof, Elin Klinga och Christoffer Svensson, läsning ur och samtal om pjäsen Svindel med författaren och dramatikern Sara Stridsberg och regissören Rebecka Hemse och ett samtal om teater för barn och unga till minne av Suzanne Osten. I Dramatens monter får besökarna fördjupa sig i svensk dramatik, träffa skådespelare, dramatiker och dramaturger.

Autumn repertoire 2025 at The Royal Dramatic Theatre in Stockholm13.5.2025 08:54:36 CEST | Pressmeddelande

An unperformable comedy by William Shakespeare, Das Kapital as a dance theatre production, a guest performance from Hungary and a scenic installation based on a Nobel Prize-tipped Hungarian author. Croatian director Oliver Frljić returns with a French classic. The “play of plays”, Hamlet, starring Gustav Lindh (from The Northman by Robert Eggers) and Gizem Erdogan (from Netflix series The Playlist and Caliphate) in a free adaptation by Mattias Andersson. All this and much more at Dramaten this autumn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye