Nu måste vi tänka nytt!
I dag släpper Sveriges Allmännyttas byggherreråd ”Byggagendan 2024”. Byggagendan innehåller såväl uppmaningar till riksdag och regering som förslag till kommunerna och löften från allmännyttan som vi är övertygade om skulle åstadkomma bättre förutsättningar för byggandet i Sverige. Som ordförande i Byggherrerådet har jag varit djupt involverad i framtagandet av Byggagendan och vill därför i det här blogginlägget dela med mig av mitt förord till rapporten.
Det är tuffare tider än på många år i bostadsbranschen. Därför är det viktigare än någonsin att kostnadsutvecklingen kan vändas för att möta behovet av både ombyggnad och nya bostäder.
Det minskade trycket på bostadsmarknaden kommer att vända eftersom det finns ett underliggande behov av nya bostäder. Kostnaden för att bygga bostäder har legat långt över inflationen i över två decennier. Det har förstärkts ytterligare av de senaste årens höga inflation och kostnadskris. Att få till ett trendbrott i kostnadsutvecklingen är helt nödvändigt för att kunna erbjuda fler en nybyggd eller nyrenoverad bostad. Bostadsförsörjning är en överlevnadsfråga för många svenska städer. Då behöver vi tänka nytt och ifrågasätta gamla sanningar och mönster.
Byggherrerådet har funnits i många år. Vi arbetar för att åstadkomma bättre förutsättningar för byggandet. Rådet består av representanter från bolag som investerar och har stor erfarenhet av både byggnation, renovering och stadsplanering. Såväl kommunägda som privata bolag är representerade men alla är medlemmar i Sveriges Allmännytta.
Den första byggagendan togs fram 2018 och en uppdaterad version publicerades 2021. För att bredda perspektiven i arbetet inför denna utgåva har även experter i hållbarhet, bygg och fastighetsförvaltning från bolagen deltagit i arbetet. Det har varit mycket fokus på nyproduktion de senaste åren. Den här gången har rådet landat i att även renoveringsfrågan behöver ges ett större utrymme. Det finns stora utmaningar: det svenska bostadsbeståndet behöver både uppgraderas till modern standard och samtidigt bidra till klimatomställningen och ett långsiktigt hållbart samhälle.
Många av de frågor rådet diskuterat genom åren finns kvar. Det är svårt att få till förändringar. Även om det är svårt och tar tid är det helt avgörande att vi klarar av att vara uthålliga i de viktigaste frågorna. Vi pratar därför fortfarande om förändringar kring LOU, utformning av detaljplaner, typgodkända hus och effektivare processer. Frågor som blivit tydligare i den här agendan är hållbarhetsfrågan, moms på bostäder och förutsättningarna för renovering – samt att vi själva gärna tar på oss egna åtaganden för att bidra till hela samhällsbyggnadsprocessen och bostadsförsörjningen.
Byggandet behöver bli mer resurseffektivt och uthålligt. Om vi med gemensamma krafter klarar att genomföra de reformer som föreslås i agendan kommer det att få en mycket positiv påverkan på möjligheterna att få fram fler prisvärda och hållbara bostäder.
Ta gärna del av hela Byggagendan 2024 som du hittar här.
Nyhet från Sveriges Allmännytta om Byggagendan hittar du här.
Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden och ordförande Byggherrerådet
Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn
Är du intresserad av att jobba hos oss? Då kan du läsa mer om oss och våra lediga tjänster på stangastaden.se - https://www.stangastaden.se/omoss/jobbahososs
Följ Stångåstaden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden
Unga bygger för unga – projektet som gör skillnad på riktigt18.11.2024 11:17:51 CET | Blogginlägg
Hur kan vi skapa bostäder för unga och samtidigt säkra framtidens kompetens inom byggbranschen? Genom projektet "Unga bygger för unga" får gymnasieungdomar från byggutbildningen chansen att renovera en tidigare förskola till fem nya lägenheter – för andra unga att bo i!
Lambohofs säteri får nytt liv i Anders Lundins podd Folkets Historia24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter äger sedan 2015 Lambohofs säteri söder om Linköping - en unik 1700-talsmiljö i rokokostil. Som besökare kan du redan idag ta del av utemiljöerna men nu kan du, genom att lyssna på podden Folkets Historia, höra mer om livet på Lambohof. I första avsnittet som har släppts hör du programledaren Anders Lundin och historikern Mats Hayen ta sig an historien om familjen Sinclair.
IMD är rättvist och bra för miljön15.10.2024 13:18:03 CEST | Blogginlägg
Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.
Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg
Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.
AI energioptimerar fastigheter och minskar klimatavtrycket9.9.2024 14:15:36 CEST | Nyheter
Just nu testar Stångåstaden, Linköpings kommunala bostadsbolag, att låta AI hjälpa till att energioptimera fastigheter. Kortfattat går tekniken ut på att med hjälp av befintlig data låta AI analysera och ”lära känna” fastigheterna och deras individuella beteenden. Därefter kan onödiga energitoppar kapas vilket leder till att energi sparas och Stångåstadens klimatavtryck minskas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum