Fler män ska våga prata om sin psykiska ohälsa och suicid
Samtal om suicid minskar risken för att en person ska ta sitt liv och bemötandet är av central betydelse. Framförallt är det svårt att få män att prata om sin psykiska ohälsa och två tredjedelar av de som tar sitt liv är män. För att fler ska våga bryta isen pågår olika aktiviteter runt om i Jönköpings län under vecka 37 som en del av En vecka för livet! – suicidpreventiva veckan.
Världshälsoorganisationen (WHO) har lanserat den 10 september som internationella suicidpreventiva dagen. I Jönköpings län anordnas En vecka för livet! – suicidpreventiva veckan – den 9-15 september. Syftet är att belysa psykisk ohälsa, få fler att våga prata om sina problem och öka kunskapen om att förebygga suicid (att ta sitt liv/självmord). Enligt Socialstyrelsen dog 1328 personer av säkert fastställda suicid i Sverige 2023. Av dem var 943 män och 385 kvinnor.
– Psykisk ohälsa är ett utbrett samhällsproblem och inte bara en fråga för hälso- och sjukvården. Om både allmänheten och vårdpersonal kan, vill och vågar prata om psykisk ohälsa och att det finns hjälp att få så kommer vi att kunna rädda liv. Framförallt vill vi få fler män att bryta isen och våga prata om sin psykiska ohälsa och suicid, säger Jackline Edén, som är regional samordnare för suicidprevention.
Evenemang i länet
Region Jönköpings län anordnar En vecka för livet! tillsammans med länets kommuner och andra aktörer under hela veckan 37 och använder hashtaggen #brytisen i sociala medier. Hela programmet den 9-15 september går att ta del av i evenemangskalendern. Under varje flik finns information om hur anmälan till eventet går till.
Evenemangskalender – En vecka för livet!
– Det är mycket som händer runt om i länet under suicidpreventiva veckan och vi hoppas att många vill ta del av utbudet. Samtliga evenemang är gratis och öppna för alla men det kommer att behövas en föranmälan. De flesta evenemangen sker på plats men fyra är helt digitala. Några föreläsningar är lite mer riktade till vårdpersonal, säger Jackline Edén.
7 tips från evenemangskalendern
- The Moniker och Karl Martindahl – både intim konsert och föreläsning den 10 september på Jönköping University om musik, skapande och om hur ett par kvarglömda pallkragar i trädgården blev räddningen ur en psykisk kollaps.
- Hälsoinspiratören Fanny Ahlfors – föreläsning den 9 september på Konserthuset i Aneby där sociala medier-profilen vill få fler att omfamna träningsglädje för bättre hälsa. 2023 släppte hon boken ”Släpp Kontrollen – Min väg till kroppslig frihet”, bland annat om ätstörningar
- Så får du en hormonsmart arbetsplats! – föreläsning den 11 september på Vetlanda bibliotek där det förklaras hur psykisk ohälsa och hormonell obalans hänger ihop. Hur kan både individer och arbetsgivaren göra för att få en mer jämställd arbetsplats?
- Existentiell hälsa – föreläsningen både den 10 september på Skillingehus i Skillingaryd och den 12 september på biblioteket i Sävsjö om det starka sambandet mellan existentiell och psykisk hälsa, om att hitta livsglädje även när livet utmanar.
- Vad händer när bollen inte är rund? – föreläsning den 9 september av Andreas Jonsson på Jönköping University om normer, grupptryck, och känslan att inte passa in. Andreas skrev ett brev på Facebook som blev viralt och nådde miljontals läsare.
- Fokus kring folkhälsa och HBTQI – föreläsning den 9 september i Prästängshallen i Eksjö om hur stärkta rättigheter för homo- och bisexuella, transpersoner, queera personer och personer med intersexvariation leder till bättre folkhälsa.
- Psykisk hälsa för 65+ – föreläsning den 10 september på Bergets matsal i Tranås om psykisk hälsa för de som är 65 år och äldre, om depression, oro och ångest och hur alla kan göra för att må bättre.
Om att förebygga suicid
- Bemötandet av en person som mår psykiskt dåligt eller befinner sig i en kris är av central betydelse.
- Att tala om suicid minskar risken för att en person ska ta sitt liv och ett sådant samtal förebygger suicid.
- Att bemöta en person som mår dåligt med respekt och förståelse i ett lyssnande samtal kan hjälpa personen att se andra alternativ.
Källa: Förebygga suicid – Socialstyrelsen
Kontakt
Jackline Edén
Regional samordnare för suicidprevention
072 - 21 93 592
jackline.eden@rjl.se
Kontakter
Presstjänsten
Vi svarar vardagar kl. 8.00-16.30.
Följ Region Jönköpings län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län
Internetpionjären Jonas Birgersson ger sin vision om framtidens energisystem21.11.2024 08:19:16 CET | Pressinbjudan
Självförsörjningen av energi är för låg i länet. Det behövs mer produktion av förnybar energi och en effektivare användning. För att kunna möta framtidens behov och öka kunskapen lanseras utbildningen Energikällan under Plusenergiforum på Elmia den 22 november. Internetpionjären Jonas Birgersson kommer att ge sin vision om framtidens energisystem.
Stärkt energiplanering för Jönköpings län14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett nytt projekt ska Energikontor Norra Småland stärka energiplaneringen i Jönköpings län. Projektet ska ta fram fördjupade analyser och främja samverkan mellan aktörer inom länet för att bygga ett hållbart och tillförlitligt energisystem.
Nya generaldirektören tar del av länets folkhälsoarbete13.11.2024 15:23:32 CET | Pressinbjudan
Fredagen den 15 november kommer Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör Olivia Wigzell att besöka Region Jönköpings län och ta del av arbetet med folkhälsa. Bland annat kommer träffen att ta upp ämnen som elevhälsocentral, riktade hälsosamtal, hälsocenter i länets kommuner, hälsoarbete för äldre och hälsokommunikation till utrikesfödda.
Psykiatriveckan – en vecka med fokus på psykisk hälsa7.11.2024 14:15:43 CET | Pressmeddelande
Den 11-15 november arrangerar Region Jönköpings län Psykiatriveckan. Under veckan kan alla som är intresserade ta del av föreläsningar och aktiviteter för att öka sin förståelse och kunskap om psykisk ohälsa och psykisk sjukdom.
Elbilen kan bli avgörande del av framtidens energisystem6.11.2024 10:38:47 CET | Pressmeddelande
I en ny rapport från Energikontor Norra Småland lyfts potentialen för tekniken Vehicle-to-everything (V2X) i Jönköpings län, alltså möjligheten att nyttja elbilar som stora power banks. Med V2X kan du föra över el från din elbil till ditt hem, till andra byggnader eller till elnätet. Tekniken gör att elbilar kan stötta elnätet, minska elräkningen både för privatpersoner och företag, och fungera som reservkraft vid krissituationer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum