SBAB Bank

Bostadsmarknaden i Stockholms innerstad tillbaka på normal nivå - Göteborg och Malmö har en bit kvar

Dela

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar en uppgång för lägenheter under augusti, medan uppgången för villor tappade fart. Det är dock alltjämt långt kvar till normala nivåer för Sverige som helhet. De faktorer som tynger marknaden mest är det stora utbudet följt av många återpublicerade annonser och långa försäljningstider. Det finns dock ett område som sticker ut i positiv bemärkelse, nämligen Stockholms innerstad. Där är marknaden för lägenheter tillbaka på normal nivå igen. Göteborgs och Malmös dito har dock en bit kvar.

Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar en uppgång för lägenheter under augusti, medan uppgången för villor tappade fart. Bäst går det för Stockholms innerstad. Där är marknaden för lägenheter tillbaka på normal nivå igen.
Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar en uppgång för lägenheter under augusti, medan uppgången för villor tappade fart. Bäst går det för Stockholms innerstad. Där är marknaden för lägenheter tillbaka på normal nivå igen.

SBAB/Booli:s kompositindikator Bomarknadstempen – som publiceras månadsvis – visar hur lätt det är att sälja sin bostad bedömt utifrån storleken på utbudet, försäljningstiderna, antalet budgivare, budpremiernas storlek, antalet återpublicerade annonser och andelen prissänkta (i förhållande till genomsnittet över tiden). Indikatorn har till denna månads publicering utvecklats och redovisas nu även ned till kommun- och innerstadsnivå för lägenheter i Sveriges tre storstadskommuner. För augusti visar indikatorn följande:

Förbättrat försäljningsläge för lägenheter i augusti …

Bomarknadstempen visar på ett lite bättre försäljningsläge i augusti jämfört med i juli (se diagram 1). De faktorer som alltjämt tynger marknaden mest är det stora utbudet följt av många återpublicerade annonser och långa försäljningstider (mätt som avvikelser från det historiska genomsnittet, se diagram 2). Trots stigande temperatur mätt sedan årets början är det en bit kvar till normala temperaturer för både Sverige som helhet och i alla tre storstadslänen (se diagram 3).

Indikatorn för storstadsområdena på kommun- respektive innerstadsnivå, visar att läget ligger närmare en normal nivå jämfört med länen i stort (se diagram 4–6). Det finns ett område som sticker ut i positiv bemärkelse, nämligen Stockholms innerstad där marknaden för lägenheter är tillbaka på normal nivå igen. Göteborgs och Malmös innerstadsområden ligger en bit efter Stockholms i återhämtningen.

– Vår indikator Bomarknadstempen visar att försäljningsläget för lägenheter har fortsatt att normaliseras under augusti, men att det fortfarande är en bit kvar till normala nivåer i Sverige som helhet och i alla tre storstadslänen, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Försäljningsläget för lägenheter är dock bättre på kommun- och innerstadsnivå i Stockholm, Göteborg och Malmö. Stockholms innerstad sticker ut mest. Där är försäljningsläget nu tillbaka på normal nivå igen. Göteborgs och Malmös dito har dock en bit kvar än, säger Robert Boije. 

null

… medan uppgången för villamarknaden tappade fart

Bomarknadstempen för villor visar på en i stort sett oförändrad temperatur i augusti, i förhållande till juli (se diagram 1).  Liksom för lägenheter, är de faktorer som tynger marknaden mest det stora utbudet följt av många återpublicerade annonser och långa försäljningstider (mätt som avvikelser från det historiska genomsnittet, se diagram 7). I likhet med för lägenheter är det en bit kvar till normala temperaturer för både Sverige som helhet och i alla tre storstadslänen för villor (se diagram 8).

– Villamarknaden tappade fart i augusti. Det är svårt att avgöra vad som kan ligga bakom detta. Tittar man på bostadspriserna, steg de lite mer på villor i augusti än på lägenheter. Blickar vi framåt finns det två faktorer som kan påverka utvecklingen på lite olika sätt för lägenheter och villor. Många bostadsrättsföreningar behöver fortsätta att höja månadsavgifterna när bundna lån till mycket låg ränta löper ut, vilket kan komma att påverka försäljningsläget. Trots det relativt sett större prisfallet på villor sedan Riksbanken började höja styrräntan våren 2022 har priserna på villor gått upp med sammanlagt nästan 18 procent sedan pandemins utbrott i början av 2020 fram till nu. Det kan jämföras med drygt 12 procent för lägenheter. Efter två år med urholkad köpkraft till följd av hög inflation och kraftig uppgång i ränteläget, bidrar det möjligen till ett lite kyligare försäljningsläge även på villasidan, säger Robert Boije.

Samtliga diagram återfinns i bifogat pressmeddelande (pdf)

null

Om Bomarknadstempen

I Boolis databas (Booli är en del av SBAB) finns variabler som i olika dimensioner speglar läget på bostadsmarknaden. SBAB/Boolis kompositindikator – ”Bomarknadstempen” – väger ihop hur mycket utbudet av befintliga bostäder, antal dagar på Booli (som antas fånga försäljningstiden), antalet återpublicerade bostäder, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare samt medelbudpremien, avviker från sina historiska genomsnitt. Bomarknadstempen ger ett sammanvägt mått på hur lätt eller svårt det är att sälja en bostad och publiceras månadsvis. Indikatorn bryts också ner i sina olika beståndsdelar för att tydligare visa vad det är som driver förändringarna över tid. Indikatorn beräknas också separat för Sveriges tre storstadslän. För att kunna bedöma underliggande förändringar månad för månad är variablerna som används i indikatorn säsongsjusterade, det vill säga den beräknade indikatorn justerar för att vissa månader under året normalt sett uppvisar en större respektive lägre aktivitet än snittet för året.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 287 000 och 634 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2024). Antal medarbetare (FTE) är 957. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.sefacebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Bostadspriserna steg med 2 procent i augusti2.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna steg med 2,0 procent i augusti i Sverige som helhet, varav lägenhetspriserna med 1,5 procent och villapriserna med 2,2 procent. Villapriserna steg i samtliga regioner och lägenhetspriserna i fem av sex regioner. Mest steg lägenhetspriserna i Storgöteborg. Villapriserna steg mest i Södra Sverige tätt följt av Storgöteborg. Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg bostadspriserna för Sverige som helhet med 0,7 procent – lägenhetspriserna med 0,5 procent och villapriserna med 0,8 procent. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för augusti.

Boprisförväntningarna dämpas – trots fallande räntor29.8.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Trots räntesänkning och besked om troliga ytterligare räntesänkningar framöver från Riksbanken, sjönk bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna tillbaka något mot slutet av augusti jämfört med i juni. Det är dock alltjämt en betydligt större andel som tror på stigande än fallande priser. 61 procent spår att bostadspriserna ska stiga på ett års sikt medan 2 procent tror att de ska sjunka. Främsta skälet till prisuppgången anges vara sjunkande räntor. Av de som tror på stigande bostadspriser tror ungefär 4 av 5 att priserna kommer att stiga med maximalt 5 procent på ett års sikt. Det är i linje med SBAB:s egen prognos över bostadspriserna på samma tidshorisont.

Tufft att skilja sig i ekonomiskt svåra tider27.8.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svåra ekonomiska tider kan vara ett hinder för de som vill gå skilda vägar. Inte minst för kvinnor som generellt tjänar mindre än män. SBAB har kartlagt möjligheten för kvinnor och män med två minderåriga barn att efter en separation kunna köpa varsin trea i Sveriges 25 största kommuner. Resultatet visar att varken kvinnor eller män med medianinkomst har råd att köpa en genomsnittlig trea i någon av kommunerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye