Månadens vårdkörapport: Väntetiderna inom vuxenpsykiatrin ökar -högre idag än 2023 och 2022.
Antalet personer som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom vuxenpsykiatrin uppgick i juli 2024 till 6 800 personer. Det motsvarade 55 procent av samtliga personer som väntat på en åtgärd inom vuxenpsykiatrin. Antalet som väntat på en åtgärd inom vuxenpsykiatrin längre än 90 dagar var klart högre i juli 2024 än i juli 2023 och juli 2022.
I tre regioner; Region Blekinge, Region Norrbotten och Region Värmland var andelen över 80 procent.
Antalet personer som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom vuxenpsykiatrin uppgick i juli 2024 till 6 800 personer. Det motsvarade 55 procent av samtliga personer som väntat på en åtgärd inom vuxenpsykiatrin. Antalet som väntat på en åtgärd inom vuxenpsykiatrin längre än 90 dagar var klart högre i juli 2024 än i juli 2023 och juli 2022.
Andelen av de som väntat på en åtgärd inom vuxenpsykiatrin låg i juli 2024 i det närmaste på samma nivå som motsvarande månad 2022 men högre än i juli 2023. Det är mycket stora skillnader mellan regionerna i andelen som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom vuxenpsykiatrin. I tre regioner; Region Blekinge, Region Norrbotten och Region Värmland var andelen över 80 procent.
I ytterligare elva regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 50 procent. I fem regioner var andelen under 50 procent. För två regioner, Region Kronoberg och Region Västernorrland, saknas det statistik.
- I juli hade 83 000 personer väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar för en åtgärd eller operation inom den planerade specialistvården. Det är det högsta antalet någonsin i julimånad och tre gånger fler än i juli för 10 år sedan. Det är en mycket dyster utveckling, säger Björn Arnek, branschekonom.
- Det är knappast överraskande men likväl oroande att väntetiderna är så långa och att möjligheten till vård ser så olika ut över landet. Samhällskostnaderna för psykisk ohälsa är stora, och det mänskliga lidandet är stort. För alla är det så klart bättre om resurserna läggs på att se till att människor i första hand kan få hjälp till hälsa före behoven blir så stora att specialistpsykiatrin behövs. Den lagstadgade tidsgränsen för vård borde gå att lita på – men det går inte idag, säger Karin Elinder, näringspolitisk expert sjukvård.
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seBilder
Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Månadens vårdkörapport: Längsta vårdköerna sedan statistiken började föras. Rekordmånga har väntat längre än vårdgarantin på en åtgärd eller operation.3.10.2024 09:34:59 CEST | Pressmeddelande
Inte någon månad sedan väntetidsstatistiken började föras har så många väntat på en åtgärd eller operation längre 90 dagar än i augusti 2024.
Månadens Assistansbarometer: Personlig assistans underfinansierat de senaste tio åren2.10.2024 08:58:27 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarna applåderar regeringens förslag att indexera schablonersättningen inom personlig assistans. Det stora behovet av detta belyses i september månads Assistansbarometer. En jämförande granskning mellan assistansschablonen och det kommunala Omsorgsprisindex (OPI) som används inom övrig omsorg visar på hur underfinansierat personlig assistans har varit de senaste tio åren.
Beklagligt att Kommunal inte antog Vårdföretagarnas slutbud om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv27.9.2024 11:04:49 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarna och Kommunal har under ca 1,5 år förhandlat om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv. Förra veckan överlämnade Vårdföretagarna ett slutbud till Kommunal. Idag har Kommunal meddelat att de inte accepterar slutbudet.
Ny rapport - "Ojämlika rättigheter var du bor avgör om du får en LSS-bostad". Dags för regeringen att införa en nationell boendegaranti som säkerställer att rättighetslagstiftningen LSS ger en jämlik tillgång över hela landet.25.9.2024 10:10:00 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade Vårdföretagarna rapporten "Ojämlika rättigheter var du bor avgör om du får en LSS-bostad" vid ett seminarium med närvaro av statsrådet Camilla Waltersson Grönvall. Den ojämlika tillgången på platser i särskilda boendeformer innebär att lagstiftningens syfte, jämlika levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet, inte möts av landets kommuner.
Pressinbjudan till seminarium: Ny rapport ”Ojämlika rättigheter – Var du bor avgör om du får LSS-bostad”. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall deltar och kommenterar rapporten.19.9.2024 11:11:00 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarnas rapport bygger på offentlig data. I rapporten framgår att de stora skillnaderna mellan landets kommuner inte kan förklaras av att andra insatser ges i stället för LSS-bostad. LSS är en omfattande och unik rättighetslagstiftning som vi i Sverige bör värna. Verkligheten visar dock på en ojämlik och orättvis tillämpning över landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum